Αρχική Eπικαιρότητα 3 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία

3 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία

Ο Σύλλογος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Αττικής με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία δηλώνει αλληλέγγυος στους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή και αναπηρίες.

Στις 3 Δεκέμβρη του 1992, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το «Πρόγραμμα Δράσης για τα Άτομα με Αναπηρία». Η ιστορική αυτή στιγμή καθιερώθηκε ως Παγκόσμια ΗμέραΑτόμων με Αναπηρία, μια μέρα δράσης, κινητοποίησης και αφύπνισης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και τη διεκδίκηση της ισότιμης πρόσβασης όλων των αναπήρων στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Αξιοποιώντας την ημέρα αυτή, δίνεται βήμα για την προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, προς τη βελτίωση και την ενίσχυση των πολιτικών πρόνοιας, της κοινωνικής ενσωμάτωσης και της περαιτέρω εξωστρέφειας προς το κοινωνικό σύνολο.

Εμείς, το Ειδικό Εκπαιδευτικό και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό που εργαζόμαστε στην Ειδική Εκπαίδευση στην Αττική, στεκόμαστε αλληλέγγυοι  στους μαθητές μας με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/και αναπηρίες και τις οικογένειές τους, υποστηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους για τις αυτονόητες κοινωνικές παροχές, τις φιλικές προς αυτούς υποδομές των πόλεων και την ισότιμη εκπαίδευση, τόσο ως προς την πρόσβαση σε αυτήν, όσο και προς την ποιότητά της.

Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία συμπίπτει με την πρωτοφανή και δραματική κατάσταση την πανδημίας που βιώνουμε όλοι, αλλά, με ιδιαίτερη σφοδρότητα, οι ανάπηροι συνάνθρωποί μας. Με αφορμή τα παραπάνω, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στις επιπτώσεις της πανδημίας και στις πολιτικές αποφάσεις που αφορούν την ειδική εκπαίδευση. Το πλήθος των καταγγελιών για έλλειψη βασικών μέτρων προστασίας και υγιεινής και οι αλλεπάλληλες, εκτενείς αναφορές για την κατάσταση των κτιριακών δομών των ειδικών σχολείων, αλλά και ο αυξανόμενος αριθμός θετικών κρουσμάτων στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής (ΣΜΕΑΕ), δεν βρήκαν καμία ανταπόκριση και δεν αξιοποιήθηκαν από τους αρμόδιους. Οι προτάσεις των εργαζομένων της Ειδικής Εκπαίδευσης, που αφιερώνουν τη ζωή τους σε αυτόν τον χώρο και γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες, τους κινδύνους και τα προβλήματα, δυστυχώς δεν εισακούστηκαν, ακόμα και σε μια τόσο κρίσιμη και δύσκολη περίοδο.

Ο Σύλλογος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Αττικής, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα, παραμένει υπέρμαχος των δικαιωμάτων των αναπήρων και δεσμεύεται να συνεχίσει τον αγώνα για ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή των παιδιών με Αναπηρία στην Εκπαίδευση.