Αρχική Eπικαιρότητα Δώρο Χριστουγέννων σε 4 ταχύτητες: Ποιοι χάνουν και πόσα – Παραδείγματα

Δώρο Χριστουγέννων σε 4 ταχύτητες: Ποιοι χάνουν και πόσα – Παραδείγματα

Με 4 ταχύτητες θα πληρωθεί το Δώρο Χριστουγέννων σε 2 εκατομμύρια μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα τον φετινό Δεκέμβριο. Το “κλειδί” για τον φετινό υπολογισμό είναι αν η σύμβαση τέθηκε ή όχι σε αναστολή σύμβασης εργασίας το 8μηνο Μάιος – Δεκέμβριος.

Δεδομένου ότι το lockdown επέστρεψε σε όλη την χώρα από τον Νοέμβριο και θα παραμείνει ενεργό και για ένα τμήμα του Δεκεμβρίου, εκτιμάται πως δεκάδες χιλιάδες αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί θα λάβουν φέτος «ψαλιδισμένο» Δώρο Χριστουγέννων και μάλιστα σπαστά, δηλαδή με δυο πληρωμές, μια από τον εργοδότη και μια από το κράτος. Η διαφορετική, μάλιστα, ειδική αποζημίωση του Νοεμβρίου που υπολογίζεται στα 800 ευρώ και όχι στα 534 ευρώ, θέτει ακόμη έναν διαχωρισμό στον υπολογισμό του ποσού. Ένα πρόσθετο ζήτημα που πρέπει να διευκρινιστεί είναι τι θα ισχύσει σε περίπτωση που ο μισθωτός είναι σε αναστολή στις 10 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με την πάγια νομοθεσία, βάση υπολογισμού του Δώρου αποτελούν οι καταβαλλόμενες αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά την 10η Δεκεμβρίου. Σαν καταβαλλόμενος μισθός ή ημερομίσθιο είναι το σύνολο των τακτικών αποδοχών.

Το Δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που λαμβάνει ο εργαζόμενος στις 10 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. Αν ο εργαζόμενος βρεθεί σε αναστολή την 10ηΔεκεμβρίου, τότε πρέπει να αναζητηθεί – κατά την άποψή μου – η προηγούμενη εργάσιμη ημέρα με βάση την οποία σε καθεστώς ενεργής απασχόλησης θα πρέπει να υπολογιστούν οι αποδοχές του Δώρου Χριστουγέννων για την περίοδο που ο εργαζόμενος δούλεψε κανονικά», παρατηρεί ο Γιάννης Καρούζος, δικηγόρος – εργατολόγος και προσθέτει : «το Δώρο υπολογίζεται στις τακτικές αποδοχές, δηλαδή στο μισθό. Συνυπολογίζονται όλες οι υπόλοιπες παροχές που δίδονται τακτικά, όπως έξοδα τηλεφώνου, αυτοκινήτου, ενοικίου, εφόσον θεωρούνται τακτικές αποδοχές».

kar_tri_0094.jpg
Ο δικηγόρος – εργατολόγος Γιάννης Καρούζος

Ψαλίδι” για όσους τεθεί σε αναστολή

Όσοι έχουν τεθεί σε αναστολή σύμβασης κάποιο χρονικό διάστημα από την 1η Μαίου έως 31 Δεκεμβρίου θα πάρουν σπαστά, δηλαδή με δυο πληρωμές «ψαλιδισμένο» Δώρο. Το ποσό του Δώρου Χριστουγέννων που θα πληρώσει το κράτος σε όλους τους εργαζόμενους για τις αναστολές από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο διαμορφώνεται στα 67 – 69 ευρώ ανά μήνα αναστολής  Αντίστοιχα, το ποσό του Δώρου που θα πληρώσει το κράτος για τις αναστολές του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου διαμορφώνεται στα 100 ευρώ ανά μήνα.

Όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα της αναστολής τόσο μεγαλύτερη είναι η απώλεια :

  • Ο εργοδότης πληρώνει στις 21 Δεκεμβρίου το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στον χρόνο για τον οποίο η σύμβαση εργασίας ήταν ενεργή εντός του 8μήνου Μάιος – Δεκέμβριος, με βάση τον ονομαστικό μισθό του εργαζόμενου.
  • Το κράτος πληρώνει το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στην χρονική περίοδο της αναστολής της σύμβασης εργασίας, εντός του 8μήνου Μάιος – Δεκέμβριος, με βάση το ποσό της ειδικής αποζημίωσης, δηλαδή αρχικά τα 534 ευρώ και ακολούθως τα 800 ευρώ. Όπως έχει διευκρινίσει το υπουργείο Εργασίας, το κράτος θα πληρώσει το τμήμα του Δώρου που του αναλογεί απευθείας στον εργαζόμενο μέσω του συστήματος «Εργάνη». Στόχος είναι η κρατική πληρωμή να συγχρονιστεί με την πληρωμή του εργοδότη, ώστε ο μισθωτός να λάβει και τις δυο πληρωμές στις 21 Δεκεμβρίου.