Αρχική Eπικαιρότητα Βροχή οι καταγγελίες για…black πρακτικές στο Black Friday: Τιμές ασανσέρ και παράνομη...

Βροχή οι καταγγελίες για…black πρακτικές στο Black Friday: Τιμές ασανσέρ και παράνομη λιανική σε κινητά, έρχονται βαριές καμπάνες

Μεγάλη αναστάτωση έχουν προκαλέσει στους καταναλωτές οι πρακτικές που ακολουθούν συγκεκριμένες εταιρίες με το ανεβοκατέβασμα των τιμών τις μέρες που κορυφώνεται το Black Friday με τις τιμές να διαμορφώνονται κατά βούληση από αλυσίδες λιανικής, που προφανώς βρίσκουν εν μέσω πανδημίας τρόπους να αυξάνουν τους τζίρους τους.

Τιμές ασανσέρ

Σε συγκεκριμένη μεγάλη εταιρία ηλεκτρονικών ειδών μπορεί κανείς να δει μέσα από την σελίδα της στο facebook σοβαρότατες καταγγελίες καταναλωτών για τιμές σε είδη που ενώ πριν το lockdown είχαν μπει σε προσφορές ή εκπτώσεις, εμφανίζονται λίγες μέρες μετά ακόμα και με 50% αύξηση τιμής!

Οι καταναλωτές εκφράζουν την οργή τους προς την συγκεκριμένη εταιρία με παραδείγματα των συσκευών που ήθελαν να αγοράσουν και που φυσικά είχαν παρακολουθήσει και καταγράψει την πορεία των τιμών τους και κατά την εκπτωτική περίοδο με αποτέλεσμα να μπορούν να κάνουν συγκρίσεις και να πέφτουν απο τα σύννεφα.

Σε κάποιες περιπτώσεις η εταιρία απαντά συγκεκριμένα τυποποιημένα μηνύματα οτι οι τιμές διαμορφώνονται ανάλογα αλλά οι καταναλωτές αποδεικνύουν οτι τελικά έχουν και στο χωριό τους την δυνατότητα να συγκρίνουν και να επιλέγουν.

Στα παραδείγματα που συγκέντρωσε το Dnews φαίνονται κάποιες από τις περιπτώσεις των τιμών ασανσέρ που παρουσιάζει η συγκεκριμένη εταιρία με πιό συχνές τις περιπτώσεις προϊόντα που πριν από λίγες μέρες είχαν τιμή Α να εμφανίζονται σήμερα με την ίδια τιμή ως αποτέλεσμα προσφοράς Black Friday .

Εκτός πλαισίου

Σε άλλη περίπτωση καταναλωτές καταγγέλλουν οτι άλλη μεγάλη εταιρία του χώρου για κάποιο λόγο δεν προχωρά στην ηλεκτρονική διαδικασία πληρωμής με δόσεις με αποτέλεσμα όσοι θέλουν το προϊόν να προχωρούν σε πληρωμή δια αντικαταβολής όπου εκεί ενημερώνονται οτι φυσικά δεν μπορούν να γίνουν δόσεις και άρα το ποσό χρεώνεται ολόκληρο στην πιστωτική ή την χρεωστική κάρτα. Όποιοι μπήκαν στον κόπο να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά δεν έλαβαν τέτοιες πληροφορίες.
Ακόμα, σε άλλη γνωστή εταιρία εμφανίζονται καταγγελίες για τιμές εκτός πλαισίου όπου συσκευές πωλούνται ακριβότερα στο Black Friday απ οτι λίγο διάστημα νωρίτερα.

Κινητά και στο κατάστημα

Χαρακτηριστικό άλλης γνωστότατης εταιρίας που διαφημίζεται διαρκώς και διαθέτει καταστήματα κυρίως κινητής τηλεφωνίας είναι οτι επιτρέπει να πωλούνται στη λιανική συσκευές παρότι αυτό απαγορεύεται από το νόμο. Ως γνωστόν , τα καταστήματα κινητής επιτρέπεται να λειτουργούν μόνο για σέρβις και πληρωμές λογαριασμών όμως η συγκεκριμένη αλυσίδα, όπως φαίνεται και στο παραστατικό που έφτασε από καταναλωτή στο Dnews πούλησε κανονικά συσκευή σε πελάτη.

Έρχονται καμπάνες

Όλα αυτά όπως και δεκάδες άλλες καταγγελίες έχουν φτάσει στον Συνήγορο του Καταναλωτή αλλά και στην κυβέρνηση στέλεχος της οποίας είπε στο Dikaiologitika news οτι παρακολουθούν τα όσα γίνονται και σε περίπτωση που αποδειχθει οτι πράγματι χρησιμοποιήθηκαν αθέμιτες πρακτικές θα πέσουν βαριές καμπάνες. Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι οι καταναλωτές πρέπει να είναι προσεκτικοί πριν προβούν σε αγορές και σε κάθε περίπτωση να καταγγέλλουν τέτοιες πρακτικές στις αρμόδιες αρχές.