Αρχική Eπικαιρότητα Χριστούγεννα χωρίς μετακινήσεις από νομό σε νομό, με ανοιχτά σχολεία και ίσως...

Χριστούγεννα χωρίς μετακινήσεις από νομό σε νομό, με ανοιχτά σχολεία και ίσως χωρίς sms

Η άρση των περιορισμών όταν αυτή έρθει και χωρίς να είναι την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου θα είναι πολύ «σφιχτή» σύμφωνα με όσα περιέγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Τι θα κρίνει το άνοιγμα και των Λυκείων. Η αινιγματική απάντηση για το αν θα δοθεί δώρο σε γιατρούς και νοσηλευτές.

Για ακόμα μια φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας επανέλαβε ότι δεν είναι ρεαλιστικό το ενδεχόμενο άρσης του lockdown την 1η Δεκεμβρίου. Κι αυτό, γιατί το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να παραμένει υψηλό.

Ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε ότι όταν έρθει η ώρα για την άρση των περιοριστικών μέτρων αυτό θα γίνει σταδιακά, πρώτα με το άνοιγμα των σχολείων και μετά με το λιανεμπόριο.

Ειδικότερα για τα σχολεία, διευκρίνισε πως θα εξεταστούν οι εισηγήσεις των ειδικών για να ανοίξουν σταδιακά οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, σημειώνοντας π.χ. τις περισσότερες συναθροίσεις μαθητών Λυκείου.

Κατάργηση sms;
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγής στους έξι τρόπους μετακίνησης και τυχόν περιορισμό στον επιτρεπόμενο αριθμό SMS, ο κ. Πέτσας είπε πως η εισήγηση Βατόπουλου για αυστηρότερα μέτρα έγινε στη βάση ότι τα μέτρα δεν είχαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Ωστόσο, σημείωσε, πως τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν ενδείξεις για περιορισμό της διασποράς του ιού, συγκρίνοντας τον μειωμένο αριθμό κρουσμάτων με αυτόν που είχαμε σε ημέρες με ανάλογο αριθμό τεστ.

Η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει με προσοχή και θα εξακολουθήσουν να ισχύουν περιορισμοί, είπε. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης των SMS για τις μετακινήσεις και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας για κάποιες ώρες.

Δύσκολη η μετακίνηση από νομό σε νομό
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε επίσης ότι είναι δύσκολο να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο δεν είναι εναρμονισμένο από περιφέρεια σε περιφέρεια.

Για το άνοιγμα της εστίασης, ανέφερε πως όταν γίνει, θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν περιορισμοί. Σίγουρα δεν θα υπάρχει η δυνατότητα νυχτερινής διασκέδασης. Δεν θα υπάρχουν όρθιοι, θα τηρούνται αποστάσεις και ο αριθμός των θαμώνων θα είναι περιορισμένος.

Τέλος, ερωτηθείς για το εάν υπάρχει η σκέψη να δοθεί δώρο Χριστουγέννων ή κάποιας μορφής οικονομική ενίσχυση σε γιατρούς και νοσηλευτές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε με τον στίχο ενός τραγουδιού: «Αν μας αντέξει η σκηνή, θα φανεί στο χειροκρότημα…».