Αρχική Eπικαιρότητα Η Σύνοδος Δία Κρόνου και η Νέα Εποχή από την Εναλλακτική Παιδεία

Η Σύνοδος Δία Κρόνου και η Νέα Εποχή από την Εναλλακτική Παιδεία

Οι πλανήτες κάνουν κύκλους. Κάθε φορά που συναντώνται, η επαφή τους ονομάζεται συνοδικός κύκλος. Ο συνοδικοί κύκλοι, συγκεκριμένα των μεγάλων πλανητών, από το Δία δηλαδή και έπειτα, είναι πάρα πολύ σημαντικοί καθώς μας βοηθάνε να ορίσουμε την ιστορικότητα των εποχών. Κάθε κύκλος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και εισάγει τις δικές του αλλαγές στην Ιστορία. Για παράδειγμα υπήρχαν κύκλοι που εισήγαγαν το Φασισμό, άλλοι τον Κομμουνισμό, άλλοι γκρέμισαν Αυτοκρατορίες και άλλοι δημιούργησαν. Όλα υπόκεινται στην κυκλικότητα του Χρόνου.

Φέτος, το 2020, είναι μια σημαντική χρονιά για τον λόγο ότι έχουμε τρεις κύκλους να κάνουν έναρξη. Αρχικά, είχαμε τον συνοδικό κύκλο του Κρόνου – Πλούτωνα τον περασμένο Ιανουάριο που μας έφερε τον ιό, τους περιορισμούς, το φόβο, τη μαζική έξοδο ψυχών και τα κατακλυσμικά γεγονότα που ζήσαμε σε παγκόσμιο επίπεδο. Μετά είχαμε τη σύνοδο Δία – Πλούτωνα μια σύνοδος που αποτελείωσε την οικονομία αλλά υπόσχεται μια αναγέννηση. Και η τελευταία σύνοδος του 2020 είναι η σύνοδος του Δία – Κρόνου που θα γίνει στις 21 Δεκεμβρίου στη μηδενική μοίρα του Υδροχόου. Αυτή παρόλο που είναι μια σύνοδος που συμβαίνει κάθε 20 χρόνια, φέτος είναι ιδιαιτέρως σημαντική γιατί εδραιώνει τη Νέα Εποχή.

Παρότι λοιπόν, συμβαίνει κάθε 20 χρόνια και ιστορικά δεν είναι μεγάλος κύκλος απλά χωρίζει τις γενεές, ωστόσο είναι ιδιαίτερα σημαντικός γιατί σηματοδοτεί μεγαλύτερους κύκλους 240 ετών περίπου. Οι Άραβες αστρολόγοι που παρατήρησαν αρχικά το φαινόμενο κατάλαβαν ότι ο κάθε κύκλος γίνεται συνεχόμενα στην ίδια τριπλότητα (= στοιχεία: φωτιά,γη,αέρας, νερό) με απόσταση 225-258° (χονδρικά 240°) η μία σύνοδος από την άλλη, δηλαδή σχηματίζονται τρίγωνα, όπως ονομάζονται στην αστρολογία, και αυτά επαναλαμβάνονται μέχρι να αλλάξει το στοιχείο. Το 1802 είχαμε την πρώτη κρούση, την πρώτη δηλαδή σύνοδο που έγινε σε ζώδιο γης. Το 1821 έγινε η τελευταία σύνοδος στη φωτιά (που ήταν το στοιχείο που είχε κυριαρχήσει προηγουμένως για 240 χρόνια) και από το 1842 έχουμε πια το πέρασμα για τα καλά στο στοιχείο της γης. Αστρονομικά το μοτίβο αυτό επαναλαμβάνεται με κάθε τριπλότητα. Το 1980 πάλι είχαμε την πρώτη σύνοδο σε ζώδιο αέρα, και έγινε η εισαγωγή της τεχνολογίας, ενώ το 2000 είχαμε την τελευταία σύνοδο στη γη. Τώρα, το 2020 μπαίνουμε πια ανεπιστρεπτί στην εποχή του αέρα. Η εποχή θα κρατήσει μέχρι το 2199 και μετά πάλι θα αλλάξει στοιχείο.

Η σύνοδος Δία – Κρόνου ονομάζεται και Μεγάλη Σύνοδος, ενώ πιστεύεται ότι οι μεγαλύτεροι Δάσκαλοι όλων των Εποχών γεννιούνται τότε. Πιθανολογείται ότι και ο ίδιος ο Χριστός γεννήθηκε με σύνοδο Δία – Κρόνου στους Ιχθύες, τον 6ο αιώνα π.Χ. Γενικότερα και οι δυο πλανήτες θεωρούνται Χρονοκράτορες και κατά τα αρχαία κείμενα η σύνοδός τους προμήνυε άνοδο μεγάλων Αυτοκρατοριών ή Ηγετών. Είναι η περίοδοι που βλέπουμε μεγάλες αλλαγές στις κοινωνικές νόρμες.

Η τελευταία φορά που είχαμε συνόδους Δία – Κρόνου στο στοιχείο του Αέρα (Δίδυμους, Ζυγό και Υδροχόο), ήταν τον 13ο -15ο αιώνα, την περίοδο δηλαδή που ξεκινούσε η ανθρωπότητα να βγαίνει από το Μεσαίωνα και να μπαίνει δειλά δειλά στην Αναγέννηση. Τότε ιδρύθηκαν τα πρώτα Πανεπιστήμια, άρχισαν να μεταφράζονται τα αρχαία κείμενα και να μελετώνται οι επιστήμες. Ήταν η περίοδος που ο Δάντης έγραψε τη Θεία Κωμωδία και ο Τσόσερ τα Canterbury Tales. Θρησκευτικοί λόγιοι, όπως ο Θωμάς ο Ακινάτης, αρχίζουν να μελετούν την αστρολογία και την αστρονομία, κάνοντας την πρώτη προσπάθεια συμφιλίωσης της Εκκλησίας με την Αστρολογία. Ήταν η περίοδος που υπογράφτηκε η Magna Carta και έχουμε μια πρώτη ένδειξη του ανθρώπου που έχει πλέον δικαιώματα. Έγιναν οι πρώτες προσπάθειες να αποτινάξει ο άνθρωπος το φεουδαρχικό μοντέλο που είχε ισχύσει όσο οι Δίας-Κρόνος κινούνταν στην τριπλότητα της γης.

Μετά το στοιχείο του Αέρα, η ανθρωπότητα μπαίνει στην τριπλότητα του Νερού (Καρκίνος, Σκορπιός και Ιχθύες) και την Αναγέννηση. Οι Τέχνες άνθισαν. Ο Ουμανισμός, ο Ρομαντισμός και οι Νεοπλατωνικές ιδέες βρήκαν πρόσφορο έδαφος. Καλλιτέχνες όπως ο Μποτιτσέλι, ο Λεονάρντο και ο Ραφαήλ μεγαλούργησαν. Οι Μέδικοι έβγαζαν πολιτικούς λόγους μιλώντας για ελεημοσύνη, αγάπη και υψηλά ιδανικά. Το κάλλος μπήκε σε πρώτη μοίρα. Οι μεγαλύτεροι επιστήμονες μελετούσαν τον Ουρανό και οι θαλασσοπόροι ξεκίνησαν τις ανακαλύψεις τους.

Με τη μετάβαση στο στοιχείο της Φωτιάς (Κριός, Λέων, Τοξότης) έχουμε την άνοδο της Δυναστείας των Τυδώρ και τη μακρόχρονη βασιλεία της Ελισάβετ Ι. Το στοιχείο της Φωτιάς έχει πάντα ένα φανατισμό (λόγω του Τοξότη) και έτσι ήταν χρόνια που είχαμε θρησκευτικό φανατισμό που οδήγησε στο Λουθηρανισμό και τη θρησκευτική μεταρρύθμιση. Οι μονάρχες κυβερνούσαν απολυταρχικά. Ήταν όμως και μια περίοδος που είχε μεγάλη τεχνολογική και επιστημονική άνθιση, τεράστιο ζήλο στις ανακαλύψεις και συχνά χαρακτηρίζεται και ως Επιστημονική Επανάσταση.

Με τη μετάβαση στην τριπλότητα της Γης (Ταύρος, Παρθένος, Αιγόκερως) έχουμε και την είσοδο στη Μοντέρνα Εποχή. Ξεκίνησε με τη Βιομηχανική Επανάσταση και ακολούθησε ο Καπιταλισμός. Έχουμε ίδρυση και κυριαρχία τραπεζικών συστημάτων, αύξηση παραγωγής καθώς τα αγαθά είναι πλέον είναι για όλους. Όλοι έχουν πρόσβαση στις απολαύσεις και στις ανέσεις. Δεν υπάρχει πια αριστοκρατία αλλά μια μεσαία τάξη που εργάζεται και καταναλώνει.

Το 1980, όπως προαναφέρθηκε, έχουμε την πρώτη κρούση στο στοιχείο του Αέρα. Τότε άρχισε η ψηφιοποίηση των προσωπικών δεδομένων, η ευρεία χρήση των υπολογιστών, οι αλλαγές στις τράπεζες, η εξυπηρέτηση πελατών με μηχανήματα και η ανάπτυξη της ρομποτικής σε σημείο που ξεκινά να αντικαθιστά τον άνθρωπο. Επίσης πια, η παραγωγή γίνεται από μηχανές και βλέπουμε επαγγέλματα να εξαφανίζονται και οι άνθρωποι να πρέπει να ανακαλύψουν νέους τρόπους εργασίας. Βλέπουμε ήδη την άνθιση του διαδικτυακού εμπορίου και την τηλεργασία. Τα χρήματά μας πια δεν τα έχουμε σε χαρτονομίσματα, οι συναλλαγές γίνονται μέσω κάρτας καθώς εξυπηρετεί την ψηφιοποίηση και την ιχνηλάτηση των ατόμων και των δεδομένων. Ακούσαμε για πρώτη φορά την ιδέα της κλωνοποίησης και των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων. Η Παγκοσμιοποίηση άρχισε να ρίχνει τα σύνορα και κατ’ επέκταση τα έθιμα, τις κουλτούρες και τις οικογενειακές δομές. Επίσης έχουμε ήδη αλλαγές στην εκπαίδευση. Σύντομα η τηλεκπαίδευση μπορεί να αντικαταστήσει τελείως την φυσική παρουσία στην τάξη. Η Ιατρική άρχισε να κάνει θαύματα και οι άνθρωποι ζουν περισσότερο.

Η εποχή ακόμη δεν έχει δείξει την τεράστια πρόοδο που θα σηματοδοτηθεί με την εδραίωση του στοιχείου του Αέρα, με τη νέα σύνοδο Δια-Κρόνου στον Υδροχόο το Δεκέμβριο. Σε μερικά χρόνια και ο Πλούτωνας θα μπει στον Υδροχόο άρα πλέον μιλάμε για μια καθαρά Υδροχοϊκή εποχή. Το 1980 η σύνοδος έγινε στο Ζυγό που κυβερνάται από την Αφροδίτη, όμως παραδοσιακά η Αφροδίτη δεν είναι σε καλή θέση καθώς είναι σε έξαρση Κρόνου, στη νυχτερινή κατοικία της στο Ζυγό (και ο Αέρας είναι ημερήσιο στοιχείο), δεν έχει ιδιαίτερους τίτλους, οπότε σαφέστατα δεν έχουμε δει ακόμη τη δυναμική της Νέας Εποχής. Τα επόμενα χρόνια οι πλανήτες που θα κυριαρχήσουν θα είναι ο Κρόνος (παραδοσιακά), Ουρανός (σύγχρονος κυβερνήτης Υδροχόου) αλλά και ο Ερμής (κυβερνήτης των Διδύμων).

Μερικά από τα θέματα που έχουμε να δούμε μπροστά μας είναι: η εκρηκτική άνοδος της τεχνολογίας, ο εκμηδενισμός των αποστάσεων, η ρομποτική και ο άνθρωπος (καθώς και θέματα γενετικής και ηθικής), η υπερθέρμανση του πλανήτη (Αέρας = ζεστό στοιχείο), η πληροφορία και η εκπαίδευση, η γνώση ως το υπέρτατο αγαθό, οι μετακινήσεις των πληθυσμών και η παγκοσμιοποίηση. Αυτά είναι μόνο μερικά, καθώς η φαντασία μας ίσως να μην μπορεί ακόμη να συλλάβει τις επερχόμενες αλλαγές και σε τι σημείο θα έχει φτάσει η ανθρωπότητα μέχρι το 2199.

Το πως θα βιώσουμε αυτές τις μεγάλες αλλαγές από δω και πέρα εξαρτάται σαφέστατα από την ηλικία του καθενός. Οι μεγαλύτερες γενιές δεν μπορούν να ακολουθήσουν την ιλιγγιώδη ταχύτητα της Νέας Εποχής και ίσως και να μην κάνουν καν τον κόπο να προσαρμοστούν στο Νέο Κόσμο. Οι μέση ηλικία προσαρμόζεται αλλά ίσως να νοσταλγεί. Οι νεότερες γενιές πάλι είναι έτοιμες. Θέλουν να επεγκλωβιστούν από τα δεινά του Καπιταλισμού και τους περιορισμούς πάσης φύσεως: θρησκείας, κοινωνίας, οικονομίας, φυλής, γένους, τόπου και χρόνου… Ίσως για πρώτη φορά οι Χρονοκράτορες να δημιούργησαν το μεγαλύτερο χάσμα γενεών που συνέβη στην Ιστορία… όμως ο χρόνος πάει πάντα μπροστά και οι άνθρωποι προσαρμοζόμαστε ατομικά και συλλογικά. Εξάλλου, τα πάντα ρει.

astroteam.gr