Αρχική Eπικαιρότητα Κορωνοϊός: «Πόλεμος» στα νοσοκομεία – Γέμισαν οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη, επιτάχθηκαν ιδιωτικές...

Κορωνοϊός: «Πόλεμος» στα νοσοκομεία – Γέμισαν οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη, επιτάχθηκαν ιδιωτικές κλινικές – Στην εντατική όλο και μικρότερες ηλικίες

Οι υγειονομικές δυνάμεις που δίνουν μεγάλο αγώνα καθημερινά για να περιθάλψουν τους χιλιάδες ασθενείς που βρίσκονται πλέον στα νοσοκομεία, έχουν φτάσει πια στα όριά τους. Σε επίταξη ιδιωτικών κλινικών προχώρησε η κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη.

Την απόλυτη μάχη δίνουν γιατροί και νοσηλευτές στις μονάδες covid και τις μονάδες εντατικής θεραπείας των ελληνικών νοσοκομείων. Τη μεγαλύτερη πίεση δέχεται η Θεσσαλονίκη όπου τα κρούσματα κορωνοϊού και οι διασωληνωμένοι συνεχώς αυξάνονται με τους υγειονομικούς να βρίσκονται σε απόγνωση, με το υπουργείο Υγείας μάλιστα να δίνει εντολή για επίταξη δύο ιδιωτικών θεραπευτηρίων.

Οι υγειονομικές δυνάμεις αν και συνεχίζουν να δίνουν μεγάλο αγώνα καθημερινά για να περιθάλψουν τους χιλιάδες ασθενείς που βρίσκονται πλέον στα νοσοκομεία, έχουν φτάσει πια στα όριά τους.

Επίσης σε ολόκληρη τη Μακεδονία, από τις υπάρχουσες 1.204 απλές κλίνες covid-19, οι 895 είναι κατειλημμένες, ενώ μόνο 8 άνθρωποι πια θα βρουν κρεβάτι εντατικής, αφού στα 126 από τα 134 κάποιος παλεύει για τη ζωή του.

Συνολικά στη Βόρεια Ελλάδα, Μακεδονία και Θράκη νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ 259 ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ την Τετάρτη έγιναν 160 εισαγωγές σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Επίσης παρ΄όλο που το τελευταίο διήμερο προστέθηκαν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης επιπλέον 20 κλίνες ΜΕΘ covid, φτάνοντας τις 211, από αυτές πλέον ούτε οι 10 δεν είναι διαθέσιμες.

Η πληρότητα στις ΜΕΘ
-42/42 ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ
90 εισαγωγές (στην εφημερία του νοσοκομείου την Τετάρτη)
20 ύποπτα κρούσματα
2 διασωληνώσεις

-40/40 ΜΕΘ στο Παπαγεωργίου
126/173 κλίνες

-100% πληρότητα στις ΜΕΘ στο Ιπποκράτειο
Ανοίγουν 5 νέες κλίνες

-Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας
24/24 ΜΕΘ
Ανοίγουν 4 νέες κλίνες
Αναστάλλονται τα επείγοντα χειρουργία (θα διακομίζονται στο Νοσοκομειακό)

-Νοσοκομείο Τρικάλων
100% πληρότητα στις ΜΕΘ
Δαικομιδές non – covid σε Λαμία και Χαλκίδα

Στην εντατική όλο και μικρότερες ηλικίες
Δύο 27χρονοι με κορωνοϊό διασωληνώθηκαν γεγονός που δείχνει πως ο ιός δεν κοιτά ηλικίες και «χτυπά» και νέους.

Όπως έγινε γνωστό, ο ένας άνδρας νοσηλεύεται στην εντατική του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας.

Ο 27χρονος διασωληνώθηκε στο Ιπποκράτειο και από εκεί μεταφέρθηκε στο 251 όπου υπήρχε διαθέσιμη κλίνη στην εντατική. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νεαρός δεν είχε υποκείμενα νοσήματα και δεν αντιμετώπιζε άλλο πρόβλημα με την υγεία του.

Ακόμη ένας άνθρωπος, επίσης 27 ετών, αλλοδαπός που ζει στη Μανωλάδα Ηλείας διακομίσθηκε σε κρίσιμη κατάσταση με κορωνοϊό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, όπου νοσηλεύεται διασωληνωμένος.

Δεν έχει γίνει γνωστό αν είχε υποκείμενα νοσήματα.

Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες
Μιλώντας στο Mega, η Εύα Φούκα, πνευμονολόγος κλινικής Covid-19 στο Παπανικολάου, σημείωσε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη.

«Βιώνουμε μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση στη Θεσσαλονίκη». Η κ. Φούκα επισήμανε ότι αρκετοί ασθενείς Covid-19 χρειάζονται νοσηλεία, καθώς η κατάσταση της υγείας τους είναι κρίσιμη, ενώ ο ιός δεν κάνει διακρίσεις σε ηλικία, αφού πολλοί ασθενείς που νοσηλεύονται ανήκουν στις ηλικίες 20 – 40.

«Το πιο δραματικό είναι ότι δεν θα μειωθούν οι ανάγκες για νοσηλεία άμεσα».

Η γιατρός τόνισε τη σημασία που έχει η επικοινωνία των ασθενών με κοντινούς τους ανθρώπους. «Η νόσος αυτή είναι πάρα πολύ μοναχική».

Το 40% θα χάσει τη μάχη
Για πολύ μεγάλη διασπορά της πανδημίας του κορωνοϊού που ότι πρέπει να ελεγχθεί μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Αναφορικά με τους διασωληνωμένους ο καθηγητής πήρε ως παράδειγμα τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη και ανέφερε ότι από τους 480 ασθενείς που βρίσκονται στις ΜΕΘ, τουλάχιστον οι 200 θα χάσουν τη μάχη και θα καταλήξουν, ένα ποσοστό που φτάνει το 40%.

«Προφανώς θα αυξηθούν οι νεκροί, όμως αυτό είναι το τίμημα που πληρώνουμε σε αυτή τη φάση. Ας μας γίνει το μάθημα πάθημα, ώστε να μην ξαναφτάσουμε εδώ», υπογράμμισε ο ίδιος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, εξήγησε ότι η καραντίνα είναι αποτελεσματική όσο και ο κάθε ένας από εμάς τηρεί τα μέτρα, καθώς δεν μπορεί να υπάρχει ένας αστυνομικός δίπλα σε κάθε πολίτη.

Σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε θα πρέπει πρώτα να ελεγχθεί η τεράστια διασπορά και πως θα πρέπει να ανοίξουν μόνο οι δραστηριότητες που δεν δημιουργούν πρόβλημα, με βάση και την εμπειρία που υπάρχει.

Έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το λιανεμπόριο για το οποίο πρότεινε μάλιστα να λειτουργεί με ραντεβού κατά τα πρότυπα των κομμωτηρίων.

Για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, εκτίμησε ότι ακριβώς επειδή η πανδημία είναι σε έξαρση τα αποτελέσματα των μελετών θα έρθουν γρήγορα και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα είναι ασφαλές.

Κάλεσε τους πολίτες να σταματήσουν να φοβούνται τα εμβόλια, καθώς ο κίνδυνος δεν προέρχεται από αυτά, αλλά από την έλλειψή τους. Αν θέλει κάποιος να δει πως είναι ένας κόσμος χωρίς εμβόλιο, να δει το 2020 που ήταν η χρονιά που δεν είχαμε εμβόλιο για τον κορωνοϊό, τόνισε ο καθηγητής.

Μαρτυρίες γιατρών για νέους στις Εντατικές
Νέοι άνθρωποι, χωρίς καν να έχουν υποκείμενα νοσήματα, δίνουν μάχη για τη ζωή τους. Είναι δραματικές οι μαρτυρίες γιατρών και νοσηλευτών μέσα από τις γεμάτες πλέον μονάδες εντατικής θεραπείας.

«Έχω 43 ετών που ούτε τα μηχανήματα δεν μπορούν να του δώσουν αναπνοή», ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο Νίκος Καπράβελος, Διευθυντής ΜΕΘ Παπανικολάου. Στην ίδια ΜΕΘ διασωληνώθηκε και ένας 35χρονος.

«Έχουμε νοσηλεύσει τέσσερα παιδιά που ήταν ολιγοήμερες νοσηλείες» λέει ο Γαβριήλ Δημητρίου Διευθυντής Πανεπιστημιακής Παιδικής Κλινικής Ρίου. Στο νοσοκομείο του Ρίου εισήχθη ακόμα και παιδί 12 ετών.

«Ένα παιδί 12 χρονών που είχε πυρετό και αισθάνθηκε δύσπνοια νοσηλεύτηκε για 2 ημέρες» σημειώνει ο Γαβριήλ Δημητρίου Διευθυντής Πανεπιστημιακής Παιδικής Κλινικής Ρίου

Ο ιός μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνος και για τους νέους ακόμα και εάν στην αρχή εμφανίζουν απλά συμπτώματα.

Ο Χαράλαμπος Μηλιώνης, καθηγητής παθολογίας από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αναφέρει «διασωληνωμένος ασθενής 29 ετών ενώ είχαμε και ασθενή 23 ετών.

Μπορεί οι νοσηλείες νέων σε ΜΕΘ να είναι λιγότερες αναλογικά με το συνολικό αριθμό ωστόσο οι πιθανότητες για όλους είναι οι ίδιες και χρειάζεται προσοχή στην τήρηση των μέτρων προστασίας.