Αρχική Χωρίς κατηγορία Αποκάλυψη Πέτσα: Πότε ανοίγουν σχολεία, καφέ και εστιατόρια – Μένουν τα ρολά...

Αποκάλυψη Πέτσα: Πότε ανοίγουν σχολεία, καφέ και εστιατόρια – Μένουν τα ρολά σε μπαρ και μπουζούκια

Αποκαλυπτικός για το άνοιγμα της αγοράς εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ.

«Χθες ήταν η πρώτη μέρα που φάνηκε μια επιπέδωση της καμπύλης κι ελπίζουμε να συνεχιστεί και σήμερα και αύριο, κι αν αυτό συμβεί περιμένουμε μια γρήγορη πτώση των κρουσμάτων, γιατί στην αρχή του lockdown είχαμε το βάρος του επιδημιολογικού φορτίου των περασμένων εβδομάδων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας. Πρόσθεσε δε ότι μετά το Σαββατοκύριακο αναμένεται μια κάθετη πτώση στα κρούσματα από τα επίπεδα που βρισκόμαστε σήμερα και στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα αξιολογήσει σύντομα την κατάσταση ώστε να αναπτύξει το σχέδιο άρσης των περιορισμών που έχουν επιβληθεί, «σταδιακό αν αυτό είναι απαραίτητο».

Αν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν κι άλλα lockdown, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι αυτό που έχει σημασία είναι πως θα ανοίξει η αγορά από την 1η Δεκεμβρίου. «Τα σχολεία έχουν ένα χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο και θα είναι στο πρώτο κύμα των δραστηριοτήτων που θα ανοίξουν, καθώς και το λιανεμπόριο που δεν έχει δείξει να σχετίζεται πολύ με αυξημένη υπερμετάδοση, ενώ η εστίαση και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα είναι προς το τέλος. Αν αυτό είναι σταδιακό και πόσο θα μεσολαβεί από τη μια φάση στην άλλη, θα το δούμε και θα το ανακοινώσουμε έγκαιρα», δήλωσε, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο οριζόντιου ανοίγματος.

ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ

Ειδικότερα, για την εστίαση ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι «τα εστιατόρια και τα καφέ είναι στον σχεδιασμό μας να ανοίξουν τα Χριστούγεννα με κανόνες και ωράριο. Όπου υπάρχουν όρθιοι και συγχρωτισμός, μπαρ και κέντρα διασκέδασης, είναι δύσκολο να ανοίξουν».

Σε ό,τι αφορά στο εμβόλιο, τόνισε ότι από το τέλους του έτους, αρχές του 2021 θα είναι διαθέσιμο και μέχρι το τέλος του β’ τριμήνου του 2021 θα μπορεί να έχει εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού. «Η κατεύθυνση θα είναι να το κάνει όποιος θέλει», συμπλήρωσε, ωστόσο ανέφερε ότι  χρειάζεται να εμβολιαστεί ένα μεγάλος μέρος του πληθυσμού για να δημιουργηθεί ανοσία.