Αρχική Eπικαιρότητα Κυλιόμενο lockdown έως την Άνοιξη – Κανονικά Χριστούγεννα του χρόνου, προειδοποιεί ο...

Κυλιόμενο lockdown έως την Άνοιξη – Κανονικά Χριστούγεννα του χρόνου, προειδοποιεί ο Νίκος Σύψας

Αβεβαιότητα: αυτή είναι η λέξη που χαρακτηρίζει τις επόμενες μέρες. Η διασπορά του κορονοϊού δεν σταματά, ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων μειώνεται και ο Νίκος Σύψας προειδοποιεί και συγκλονίζει: “Έρχονται 50άρηδες και δεν μπορούν να ανασάνουν. Δεν είναι αστείο”.

Ο δείκτης των θετικών κρουσμάτων, ο λεγόμενος και δείκτης θετικότητας, που είναι υπερδιπλάσιος και ο δείκτης R που παραμένει πάνω από 1, προμηνύουν… τίποτα καλό στη μάχη κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού. Το μόνο «ισχυρό» όπλο, το μόνο που έχει δοκιμαστεί και δεν έχει αποτύχει, είναι το lockdown. Ο Νίκος Σύψας, στην επανεμφάνισή του ύστερα από ένα πολύ μεγάλο διάστημα «αποχής», δεν άφησε πολλά περιθώρια για Χριστούγεννα όπως τα ξέραμε…

Το lockdown δεν είναι δεδομένο πως θα τελειώσει στις 30 Νοεμβρίου. Δεν αποκλείεται ο Δεκέμβριος να περάσει με κυλιόμενα lockdown. Το σίγουρο είναι, είπε ο Νίκος Σύψας μιλώντας το πρωί της Τρίτης (17.11.2020) στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, πως ο χειμώνας θα είναι δύσκολος. «Είναι αβέβαιο τι θα γίνει. Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι θα έχουμε τόσο καλά στοιχεία για να σταματήσουμε το lockdown. Είναι αβέβαιο τι θα γίνει όλο τον Δεκέμβριο. Μας περιμένει δύσκολος χειμώνας έως την Άνοιξη». Σημείωσε δε: «μην έχουμε ψευδαισθήσεις ότι θα τελειώσει η επιδημία το χειμώνα, θα πάει μέχρι την Άνοιξη».

«Κανείς δεν ξέρει» απάντησε στην ερώτηση αν θα πάμε με lockdown έως τον Δεκέμβριο. «Αν ανοίξουμε, που κάποια στιγμή θα ανοίξουμε, κάποια στιγμή θα χρειαστεί να ξαναπάρουμε μέτρα. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι» τόνισε και σημείωσε ότι τα κυλιόμενα lockdown θα πάνε τουλάχιστον μέχρι την Άνοιξη.

Το lockdown, είπε ο γνωστός λοιμωξιολόγος, είναι το μοναδικό ισχυρό όπλο που έχουμε. «Είναι ο μόνος τρόπος που έχουμε για να περιορίσουμε την επιδημία. Όλα τ’ άλλα τα δοκιμάσαμε και απέτυχαν», τόνισε.