Αρχική Eπικαιρότητα Μετρούν τις πληγές τους από την κακοκαιρία στην Κρήτη – Ζημιές εκατομμυρίων...

Μετρούν τις πληγές τους από την κακοκαιρία στην Κρήτη – Ζημιές εκατομμυρίων ευρώ

Καταστροφική ήταν η κακοκαιρία που έπληξε χθες το δήμο Χερσονήσου που ήδη μετρά τις πληγές του.

Οι δρόμοι έχουν κυριολεκτικά διαλυθεί ενώ αρκετές είναι και οι ζημιές σε ιδιωτικές περιουσίες.

<iframe title=”vimeo-player” src=”https://player.vimeo.com/video/477559110″ width=”640″ height=”359″ frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

«Οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο είναι οι Γούβες, οι Γούρνες, η Ανάληψη και τα Μάλια. Μεγάλες καταστροφές έχουν υποστεί τα οδικά δίκτυα, τα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, τα δίκτυα ηλεκτροφωτισμού και πιθανότατα τα αποχετευτικά δίκτυα – καθώς είχαμε κάποια θέματα με τα αντλιοστάσια τα οποία ελπίζω να σώσουμε. Επίσης, έχουμε τεράστιες ζημιές σε ιδιωτικές περιουσίες, σπίτια και επιχειρήσεις, καθώς και εκατοντάδες αυτοκίνητα που καταστράφηκαν τα οποία παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά», δήλωσε στο cretapost, ο δήμαρχος Χερσονήσου, Γιάννης Σέγκος ο οποίος παράλληλα αναφέρθηκε και στα σημεία όπου το οδικό δίκτυο έχει καταστραφεί.

«Το οδικό δίκτυο έχει καταστραφεί εντελώς στο Κουτουλουφάρι, στο κέντρο της Ανάληψης, στον παραλιακό των Γουβών καθώς και στα Μάλια. Όπως καταλαβαίνεται η καταγραφή από μόνη της απαιτεί κάποιες μέρες. Ωστόσο, μπορώ να σας πως ότι η πρώτη εκτίμηση όμως μιλάει για κάμποσα εκατομμύρια ευρώ. Έχουν διαλυθεί κυριολεκτικά αρκετά οδικά δίκτυα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σέγκος και επεσήμανε πως το μόνο ευτύχημα ήταν πως δεν θρηνήσαμε θύματα: «Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα, αυτό είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα. Το κύμα της κακοκαιρίας έφτασε σε πολλούς οικισμούς γύρω στις 7 με 7.30 το πρωί που ο κόσμος βρισκόταν σπίτι. Γι’ αυτό και θεωρώ δεν είχαμε θύματα».

dr6

Κυβερνητικό κλιμάκιο στην Κρήτη για τις καταστροφές

Κυβερνητικό κλιμάκιο βρίσκεται σήμερα στην Κρήτη με αφορμή την καταστροφική κακοκαιρία που έπληξε το νησί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, με εντολή πρωθυπουργού το κυβερνητικό κλιμάκιο θα προχωρήσει σε επιθεώρηση των καταστροφών που υπέστη η περιοχή της Χερσονήσου από τα καιρικά φαινόμενα.

Το κλιμάκιο αποτελείται από τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, τον υφυπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας.

Αρχικά θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη αλλά και τους δημάρχους των περιοχών που έχουν πληγεί και θα συζητηθούν όλα τα θέματα προκειμένου να συντονιστούν οι ενέργειες αποκατάστασης.

dro1
dro4

Στη συνέχεια, θα πραγματοποιήσουν επισκέψεις στις πληγείσες περιοχές προκειμένου να γίνει μία πρώτη αυτοψία.

Πολύωρη αυτοψία από τον Σταύρο Αρναουτάκη

Αυτοψία πραγματοποίησε χθες το πρωί ο δήμαρχος Χερσονήσου, Γιάννης Σέγκος μαζί με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη.

«Ο περιφερειάρχης ήρθε το πρωί και κάθισε μέχρι και αργά το μεσημέρι. Γυρίσαμε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου και πήγαμε στις περιοχές όπου επλήγησαν περισσότερο», επεσήμανε σχετικά ο κ. Σέγκος ο οποίος παράλληλα τόνισε πως ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την κατάθεση νέου αιτήματος για να κηρυχθεί ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη από χθες το πρωί τα μηχανήματα του δήμου δουλεύουν πυρετωδώς προκειμένου να απομακρύνουν τα φερτά υλικά από τα οδικά δίκτυα που δεν έχουν καταστραφεί.

dro6

«Όπου είχαμε φερτά υλικά τα μηχανήματα του δήμου δούλευαν μέχρι αργά το βράδυ και ξανάπιασαν δουλειά με το πρώτο φως της ημέρας», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Σέγκος.

Κλειστά τα σχολεία – Προσοχή στις μετακινήσεις

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλο το δήμο Χερσονήσου σε μία προσπάθεια της δημοτικής αρχής να περιορίσει όσο το δυνατόν τις μετακινήσεις.

«Επιλέξαμε να κρατήσουμε σήμερα κλειστά τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς του δήμου μας προκειμένου να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις μετακινήσεις. Οι δημότες όλων των περιοχών, ακόμα και στις περιοχές που δεν έχουν πληγεί τόσο, θα πρέπει σήμερα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους. Γιατί το οδόστρωμα λόγω της λάσπης και των φερτών υλικών το καθιστούν άκρως επικίνδυνο», τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Χερσονήσου, Γιάννης Σέγκος.

Ανυπολόγιστες οι καταστροφές στο νομό Ρεθύμνου

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που αφήνει πίσω της η κακοκαιρία και στο Ρέθυμνο, όπου η καταστροφή σε δρόμους και δίκτυα υποδομής είναι τεράστιες, ιδιαίτερα στους δήμους Μυλοποτάμου και Αγίου Βασιλείου.

Σε αυτό το πλαίσιο και το αίτημα της αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαίρης Λιονή να κηρυχθεί όλη η περιφερειακή ενότητα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκη.

Το μεγαλύτερο, άμεσο, πρόβλημα κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας ήταν η υπερχείλιση όλων των ποταμιών, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι δρόμοι, να εγκλωβιστούν πολίτες σε οχήματα και σπίτια και να υπάρχει τεράστιος κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές. Αργά το βράδυ, τα φαινόμενα έπεσαν και η στάθμη των ποταμών μειώθηκε, ωστόσο όλες οι υπηρεσίες ήταν επί ποδός.

Σε ό,τι αφορά τους δρόμους, χθες το βράδυ μετά την αυτοψία που έκαναν η διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΠΕΡ Ελένη Ρανουτσάκη και ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της ΠΕΡ, Νίκος Βότσογλου, ο τελευταίος ανέφερε στην Κ.Ε. πως τα προβλήματα σε δρόμους είναι πολύ μεγάλα.

Ο Αμαριώτικος δρόμος έχει σχεδόν αποκοπεί, το ίδιο και ο Αρκαδιώτικος και ο δρόμος στο Αρσάνι, που ουσιαστικά ήταν κλειστοί και η κατάσταση θα εκτιμηθεί σήμερα. Το ίδιο συνέβη και στο δήμο Μυλοποτάμου, από το Πέραμα ως τον πάνω Μυλοπόταμο, και στον Αγιοβασιλιώτικο δρόμο. Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση των οχημάτων – που ούτως ή άλλως λόγω του lockdown πρέπει να είναι περιορισμένη – πρέπει να γίνεται εξαιρετικά προσεκτικά.

Οι δήμοι μετρούν τις πληγές τους

Στο Δήμο Ρεθύμνου, τα περισσότερα προβλήματα εντοπίστηκαν στην περιοχή του Πλατανιά, του Σταυρωμένου και την Πηγή, όπου υπερχείλισαν τα ποτάμια, προκαλώντας έντονη ανησυχία και κινητοποίηση από τις αρχές που νωρίς το μεσημέρι διέταξαν μερική εκκένωση της περιοχής, ιδιαίτερα στον Πλατανιά και του Σταυρωμένου, καθώς το νερό ξεπερνούσε ακόμα και τα τέσσερα μέτρα στον ποταμό του Σταυρωμένου.

Αρκετές είναι οι κατολισθήσεις που προκάλεσε η συνεχής βροχόπτωση και στα χωριά του Βρύσινα, όπου το κεντρικό οδικό δίκτυο καθαριζόταν διαρκώς από συνεργεία του Δήμου και της Περιφέρειας, ωστόσο οι αγροτικοί δρόμοι παραμένουν κλειστοί καθώς έχουν μετατραπεί σε ποτάμια.

Υπερχείλισε ποταμός στον Πετρέ και παρέσυρε μηχάνημα

Προβλήματα εντοπίζονται και στο Δυτικό Ρέθυμνο, με κατολισθήσεις και ζημιές στην οδοποιία ενώ η υπερχείλιση του ποταμού στον Πετρέ στο ύψος της Καρωτής, δημιούργησε έντονη ανησυχία, καθώς τα ορμητικά νερά είχαν ως αποτέλεσμα να παρασυρθεί μηχάνημα (τσάπα) το οποίο εν συνεχεία σκεπάστηκε από τόνους λάσπης.

Όπως ανέφερε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Δημήτρης Λελεδάκης σε πολλά σημεία υπάρχει υπερχείλιση νερού από τους ποταμούς, φερτά υλικά στους δρόμους και πλήθος κατολισθήσεων.

Διαρκείς κατολισθήσεις και κλειστοί δρόμοι στον Μυλοπόταμο

Διαρκείς ήταν οι κατολισθήσεις μετά τον μεγάλο όγκο νερού που έπεσε τις βραδινές ώρες και στους δρόμους του Δήμου Μυλοποτάμου, όπου σύμφωνα με τον Δήμαρχο Δημήτρη Κόκκινο, συνεργεία βρέθηκαν επί ποδός από νωρίς το πρωί προκειμένου να καθαρίσουν το οδικό δίκτυο.

Ο όγκος του νερού ήταν απίστευτα μεγάλος, υπερχείλισαν όλα τα ποτάμια και τα ρυάκια, οι καθιζήσεις και οι κατολισθήσεις είναι πολλές σε όλο το επαρχιακό και αγροτικό δίκτυο, ενώ το γήπεδο του Περάματος «εξαφανίστηκε».

Τεράστια προβλήματα δημιουργήθηκαν στην γέφυρα του Μπραχίμο, αλλά και στην γέφυρα του Περάματος, που «έκοψε» στα δύο τον Μυλοπόταμο.

Κλειστοί δρόμοι στο Δήμο Αμαρίου

Ενδεικτικό είναι πως ο ήμος Αμαρίου παραμένει αποκλεισμένος, αφού οι κεντρικοί δρόμοι έχουν κλείσει λόγω των κατολισθήσεων. Τα μηχανήματα του Δήμου και της Περιφέρειας βρέθηκαν σε πολλά σημεία απομακρύνοντας τα φερτά υλικά, προκειμένου, όπως τόνισε ο Δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός σταδιακά να αποκαθίσταται η προσβασιμότητα.

Το οδικό δίκτυο πλημμύρισε ενώ από σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις φαίνεται πως είναι εκτεταμένες.

Προβλήματα υπάρχουν και με τους παραπόταμους, όπως τόνισε ο κος Μουρτζανός ιδιαίτερα στα σημεία κοντά στο Φράγμα των Ποταμών, καθώς παρόλο που τα ρέματα είχαν καθαριστεί πρόσφατα, υπερχείλισαν γεγονός που εντείνει την ανησυχία, με τον Δήμαρχο Αμαρίου να απευθύνει έκκληση στους πολίτες να μην κυκλοφορούν στο οδικό δίκτυο και στα σημεία πέριξ του Φράγματος.

drom2

Τεράστια προβλήματα και στον Δήμο Αγίου Βασιλείου

Η δημοτική ενότητα του Φοίνικα είναι αυτή που επλήγη περισσότερο στο δήμο Αγίου Βασιλείου, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης.

Εκτεταμένα προβλήματα σε δρόμους και υποδομές και ιδιαίτερα στο αγροτικό δίκτυο, σύμφωνα με τον δήμαρχο. Στη γέφυρα του Πρέβελη το νερό ήταν ψηλότερα από ένα μέτρα, η πεζογέφυρα του Πλακιά κατέρρευσε, ενώ το κάμπινγκ της περιοχής πλημμύρισε.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αγίου Βασιλείου Βαγγέλη Καπετανάκη, από νωρίς το πρωί η δημοτική αρχή βρέθηκε στα σημεία του Δήμου καταγράφοντας τις ζημιές. Στο επαρχιακό οδικό δίκτυο οι κατολισθήσεις ήταν πολλές.

Τα συνεργεία του δήμου έχουν καταγράψει εκτεταμένες ζημιές στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης ενώ παράλληλα ο μεγάλος όγκος νερού δημιούργησαν προβλήματα και στα ρέματα, τα οποία ευτυχώς είχαν καθαριστεί πολύ πρόσφατα.

Πηγή: www.cretapost.gr & www.goodnet.gr