Αρχική Eπικαιρότητα Κικίλιας: «Έως την Άνοιξη θα φοράμε μάσκα – Υπομονή 2-3 μήνες μέχρι...

Κικίλιας: «Έως την Άνοιξη θα φοράμε μάσκα – Υπομονή 2-3 μήνες μέχρι να βγει το εμβόλιο»

Έκκληση για την προστασία των ευπαθών ομάδων από τον sars-cov-2 και τήρηση από όλους των μέτρων που έχουν ληφθεί απηύθυνε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

«Ο ιός έχει διασπαρεί στην κοινότητα. Είναι ύπουλος, γιατί είναι ασυμπτωματικός. Οι νέοι άνθρωποι τον μεταφέρουν ασυμπτωματικά. Χωρίς να το καταλάβουν, χωρίς να το θέλουν, βάζουν σε κίνδυνο τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους», είπε ο υπουργός. Σημείωσε ότι η ασφαλής οδός για να βγούμε από την καραντίνα είναι να τηρήσουμε τους υγειονομικούς κανόνες και έφερε ως παράδειγμα το Ισραήλ το οποίο από 11.000 διαγνώσεις πέτυχε να μειώσει τα κρούσματα σε τριψήφιο αριθμό επιβάλλοντας lockdown και τηρώντας τα μέτρα προστασίας.

Ακόμη έκανε έκκληση στις μεγάλες ηλικίες και τις ευπαθείς ομάδες, να προσέξουν 10 φορές παραπάνω εν μέσω καραντίνας, λέγοντας ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να καταλήξουν σε ένα νοσοκομείο ή σε μία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Πρέπει όλοι να αντιληφθούν το μέγεθος του κινδύνου Ανέφερε ότι αν τηρηθούν τα μέτρα θα μειωθεί «ραγδαία» το ποσοστό της θετικότητας. Είπε ότι στη Θεσσαλονίκη, στα τεστ που κάνουν οι κινητές ομάδες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και του Υπουργείου Υγείας, η θετικότητα ξεπέρασε το 20%. «Άρα, 2 στους 10 είναι θετικοί αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη, ενδεχομένως στη Βόρεια Ελλάδα, είναι τεράστιο το ποσοστό». «Θέλω να αντιληφθούν όλοι το μέγεθος του κινδύνου. Πόσο πολύ κινδυνεύουμε και τι πρέπει να κάνουμε, προκειμένου να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε τέτοια διασπορά ή σε τέτοιο περιορισμό του ιού και να μπορέσουμε σταδιακά και σιγά-σιγά να ξανανοίξουμε την κοινωνία και την οικονομία», τόνισε ο υπουργός Υγείας. Χρήση μάσκας σίγουρα μέχρι τους πρώτους μήνες της άνοιξης

«Η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, θα είναι κάτι το οποίο θα μας ακολουθήσει σίγουρα μέχρι τους πρώτους μήνες της άνοιξης και είναι εκ των ων ουκ άνευ ότι από κάποια στιγμή το βράδυ και μετά δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία, γιατί δυστυχώς είναι αδιανόητα αυτά τα οποία είδαμε με μειοψηφίες, σε πλατείες», τόνισε ο υπουργός.

Ζητώ να αντέξουμε 2-3 μήνες μέχρι να έρθει το εμβόλιο

Για το εμβόλιο τόνισε ότι εφόσον ολοκληρωθούν και τα τελευταία στάδια με επιτυχία και ασφάλεια, θα μπορούμε να ελπίζουμε ότι από το τέλος του 2020, αρχές του 2021, θα μπορούμε να έχουμε ένα εμβόλιο για τις ευπαθείς ομάδες και για τους υγειονομικούς κατ’ αρχάς και μετά για όλο τον υπόλοιπο πληθυσμό. «Θα επανέλθουμε σε μια μερική κανονικότητα, απλά ζητώ αυτούς τους 2-3 μήνες, να αντέξουμε και να μείνουμε όρθιοι, απέναντι σε αυτούς τους λίγους που συκοφαντούν, σε αυτούς οι οποίοι λαϊκίζουν αισχρά, που δίνουν ψευδή στοιχεία και που δεν σέβονται τον κόπο και τον πόνο των Ελλήνων».

Προηγούμενο άρθρο4 νέα κρούσματα κορονοιού στην Κορινθία, 8 στην Αργολίδα, 6 στην Μεσσηνία
Επόμενο άρθροΣυνελήφθη 51χρονος στο Βραχάτι με μικροποσότητα ηρωίνης