Αρχική Eπικαιρότητα Γενικό lockdown: Πότε θα πατήσει το κουμπί η κυβέρνηση, ποιο το όριο...

Γενικό lockdown: Πότε θα πατήσει το κουμπί η κυβέρνηση, ποιο το όριο σε κρούσματα

Μεγάλη ανησυχία προκαλούν οι τελευταίες εβδομάδες στους επιδημιολόγους και όχι μόνο,καθώς τα κρούσματα έχουν πάρει την ανιούσα και δεν λένε να κατέβουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει γενικό lockdown, σε περίπτωση που τα κρούσματα ξεπεράσουν το όριο των 1500, ενώ κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες εβδομάδες, καθώς όπως είχαν προειδοποιήσει οι επιδημιολόγοι, ο χειμώνας θα είναι δύσκολος – λόγω και της γρίπης- .

Σημαντικό ρόλο στην απόφαση για γενικό lockdown, θα παίξει αν τα πράγματα καλυτερεύσουν στις κόκκινες περιοχές, ή αν θα προστεθούν και άλλες περιοχές στο επίπεδο 4, καθώς υπάρχει έκδηλος φόβος ότι περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3 να φτάσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα στο επίπεδο 4.

Χαρακτηριστικά, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα αν και είναι στο επίπεδο 3, βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό καθώς η αύξηση των κρουσμάτων καθημερινά, επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το επιδημιλογικό φορτίο των περιοχών.

Την ίδια ώρα, η Λάρισα παρουσιάζει νέα αύξηση κρουσμάτων καθώς εντοπίστηκαν άλλα 41 χθες, εκ των οποίων τα 16 από ιχνηλατήσεις μετά από άλλα κρούσματα.

«Επειδή ο χρόνος επώασης είναι μετά τις 7 ημέρες-10 ημέρες, η τελική αποτίμηση θα γίνει σε 10-15 ημέρες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής μικροβιολογίας Άλκης Βατόπουλος στην ΕΡΤ.

Μάλιστα, ιδιαίτερα κρίσιμα θεωρούν τα επόμενα 24ωρα στις περιοχές της βόρειας Ελλάδας όπου παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων, με περιοχές όπως τις Σέρρες και τα Ιωάννινα, να βρίσκονται μία ανάσα από το να ανέβουν στο επίπεδο 4 του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι ειδικοί σε περίπτωση που στο διάστημα αυτό δεν δουν αισθητή μείωση των κρουσμάτων, θα επεξεργαστούν νέα μέτρα, με ένα από αυτό να είναι ένας περαιτέρω περιορισμός του ωραρίου για κάποιες κατηγορίες της εστίασης.

Λινού: Θα φτάσουν τα 2.500 τα κρούσματα αν δεν τηρηθούν τα μέτρα
Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Αθηνά Λινού, τόνισε πως αν δεν υπάρξει τήρηση των μέτρων, τότε θεωρεί πως τον επόμενο μήνα τα κρούσματα θα διπλασιαστούν!

«Ο διπλασιασμός την τελευταία εβδομάδα είναι η ένδειξη ότι έχουμε επιθετική αύξηση. Αν δεν εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα, αν δεν λειτουργήσουν, στις επόμενες οκτώ ημέρες θα έχουμε διπλασιασμό των κρουσμάτων, θα έχουμε πάνω από 1.000 κρούσματα» είπε η κυρία Λινού που μιλώντας στο Mega τόνισε πως χρειάζεται να προστεθούν επιπλέον μέτρα και να τηρηθεί το μέτρο της μάσκας παντού σε όλη την χώρα.

«Αν δε πάρουμε κι άλλα μέτρα, τότε το επόμενο διάστημα θα διπλασιαστούν και ίσως τριπλασιαστούν. Φοβάμαι ότι θα φτάσουμε στα 2.500 κρούσματα. Μακάρι να διαψευστώ», προειδοποίησε η καθηγήτρια, που σημείωσε ότι θα πρέπει να βρεθούν κίνητρα για να πηγαίνει ο κόσμος να κάνει τεστ.

Αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι σε 95
Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 715 κρούσματα, καθώς και επτά θανάτους, με το σύνολο να φτάνει τους 581. Αυτό που προκαλεί ανησυχία ωστόσο, είναι το γεγονός ότι οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν και πάλι, φτάνοντας τους 95 σε όλη τη χώρα, πλησιάζοντας για δεύτερη φορά σε λιγότερο από ένα μήνα, τα επίπεδα Απριλίου όταν η χώρα ήταν σε καραντίνα.

Παράλληλα, τα κρούσματα «αγγίζουν» τα 31.500 από την ημέρα που εμφανίστηκε η πανδημία στην χώρα. Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα όσον αφορά τα κρούσματα, είναι η αύξηση που παρουσιάζουν στην κατηγορία των ανθρώπων κάτω των 40 ετών. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες έγιναν σχεδόν 1.000 δειγματοληψίες από τον ΕΟΔΥ στο Περιστέρι (περιοχή που συγκαταλέγεται σε αυτές με σημαντικό αριθμό κρουσμάτων από τον περασμένο μήνα) και εντοπίστηκαν 31 κρούσματα, με διάμεση ηλικία τα 35 έτη.

Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης την περασμένη Παρασκευή, τα μισά κρούσματα αφορούν ηλικίες μεταξύ 19 και 40 ετών, γεγονός που δείχνει πως οι νεότεροι εμφανίζουν μεγάλα ποσοστά μόλυνσης.

Προηγούμενο άρθροΒροχή τα πρόστιμα για μάσκα – 650 πρόστιμα μόλις σε μια ημέρα
Επόμενο άρθροΑγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Βλαχερνώ και επέτειος του «ΟΧΙ»