Αρχική Eπικαιρότητα Κορωνοϊός: Εννέα θάνατοι μέσα σε λίγες ώρες – Κοντά στα χθεσινά τα...

Κορωνοϊός: Εννέα θάνατοι μέσα σε λίγες ώρες – Κοντά στα χθεσινά τα κρούσματα

Κοντά στους εφιαλτικούς αριθμούς των δύο προηγούμενων ημερών αναμένεται να κινηθούν και τα σημερινά επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού, πράγμα που

δείχνει ότι πλέον η διασπορά του, ειδικά σε ορισμένες περιοχές ξεφεύγει από τον έλεγχο, την ίδια ώρα που και τα θύματα αυξάνονται. Μέσα σε λίγες ώρες σήμερα εννέα άνθρωποι έχουν καταλήξει στα νοσοκομεία της χώρας, έχοντας προσβληθεί από την covid-19. Ανάμεσά τους ένας άνθρωπος μόλις 30 χρονών, θύμα τροχαίου που είχε υποστεί σοβαρή αναπηρία και κατέληξε τελικά προσβλεβλημένος από τον κορωνοϊό.

Πριν ολοκληρωθεί η σημερινή καταμέτρηση, που περιλαμβάνει τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έως τις 3 το μεσημέρι, οι αναφορές ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικές. Περίπου στις 12 το μεσημέρι είχαν ήδη επιβεβαιωθεί 566 κρούσματα σε 7 περιοχές: Στην Αττική είχαν ήδη καταγραφεί 292, στη Θεσσαλονίκη 159, άλλα 30 στην Κοζάνη, 27 στη Λάρισα, 26 στα Ιωάννινα, 20 στις Σέρρες και άλλα 12 στα Δωδεκάννησα. Σημειώνεται ότι χθες ανακοινώθηκαν 865 κρούσματα.
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί οδηγεί στη λήψη νέων μέτρων, ενώ ήδη η Καστοριά πέρασε στο επίπεδο συναγερμού 4, ενώ άλλες τέσσερις περιοχές – Θεσσαλονίκη, Βοιωτία, Λάρισα, Σέρρες- πέρασαν στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί) από το επίπεδο 2.

Διάγγελμα Μητσοτάκη

Όπως είπε ο πρωθυπουργός κατά την τακτική του συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, το απόγευμα θα απευθυνθεί στους πολίτες και θα τους ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατεί τώρα, καθώς και για τα νέα μέτρα. Σύμφωνα με ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο, ο κ. Μητσοτάκης θα απευθύνει μήνυμα προς τους πολίτες στις 19:00.

Είμαστε αντιμέτωποι με το δεύτερο κύμα της πανδημίας, σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Εξακολουθούμε να τα πηγαίνουμε καλύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά αυτό δεν είναι παρηγοριά» είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στις 12:30, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεδιάσκεψη με τους 13 περιφερειάρχες καθώς συνολικά 43 από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας μετρούν θετικά κρούσματα κορωνοϊού, δύο εκ των οποίων (Κοζάνη, Καστοριά) βρίσκονται στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού και σε τοπικό lockdown και άλλες 17 σε «πορτοκαλί» συναγερμό, λίγο πριν το lockdown.

Κατά πληροφορίες, στο μήνυμά του, ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να ανακοινώσει μάσκες παντού και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:30 τη νύχτα στις 17 «πορτοκαλί» περιοχές.

Στο τραπέζι του Μαξίμου παραμένουν μέτρα όπως:

· υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

· περιορισμός της κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες (σε περιοχές ενταγμένες στα επίπεδα 3 και 4)
· και επαυξημένες περιπολίες σε πλατείες και ανοιχτούς χώρους συνάθροισης κυρίως τις βραδινές ώρες, με στόχο την αποφυγή του συνωστισμού.

Ζητούμενο της κυβέρνησης είναι να υπάρξει συντονισμός για την αναχαίτιση της διασποράς των κρουσμάτων και σε αυτό το πλαίσιο αποκλείεται ο Πρωθυπουργός να απευθυνθεί με νέο τηλεοπτικό του μήνυμα προς τους πολίτες, δεδομένης της κρισιμότητας της συγκυρίας για την περαιτέρω εξάπλωση του κορωνοϊού.

Μέσα σε μία εβδομάδα ο αριθμός των κρουσμάτων υπερδιπλασιάστηκε.

Την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου τα κρούσματα κορωνοϊού ήταν 363 και χθες έφτασαν τα 865. Στην Αττική τα κρούσματα εκτινάχθηκαν σε 331, αριθμός ρεκόρ της επιδημίας για το λεκανοπέδιο. Χθες επίσης έγιναν 92 νέες εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία της χώρας και οι διασωληνωμένοι ήταν 89. Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, και ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 534. Ο δείκτης θετικότητας στη χώρα μας, δηλαδή το ποσοστό των θετικών στον κορωνοϊό ατόμων, είναι στο 3,6%. Επίσης, η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 37 έτη ενώ στη Θεσσαλονίκη η διάμεση ηλικία είναι ακόμα χαμηλότερη, στα 28 έτη.

Εννέα νεκροί σε λίγες ώρες

Εννέα ακόμα συμπολίτες μας έχασαν σήμερα τη μάχη με τον κορωνοϊό, αυξάνοντας των συνολικό αριθμό των νεκρών στους 543.

Αναλυτικά κατέληξαν:

– ένας 86χρονος τα ξημερώματα, ο οποίος νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ όπου είχε διακομισθεί από τον Νοσοκομείο Πολύγυρου,

– ένας 74χρονος, ο οποίος νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου

– ένας 87χρονος στο Ιπποκράτειο που νοσηλευόταν σε απλή κλίνη

– μία 87χρονη που νοσηλευόταν στο Λαϊκό

– ένας 89χρονος που νοσηλευόταν στο Λαϊκό

– μία 87χρονη στο Σωτηρία

– ένας 62χρονος στο Σωτηρία

– μία 83χρονη στο Σωτηρία, η οποία νοσηλευόταν διασωληνωμένη.

– ένας 30χρονος παραπληγικός στο ΓΝΑ Γεννηματά, νοσηλευόταν διαδωληνωμένος

Όλοι έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα.