Αρχική Eπικαιρότητα Κακοποίηση ζώων: Έρχονται αυστηρότερες κυρώσεις και ποινές

Κακοποίηση ζώων: Έρχονται αυστηρότερες κυρώσεις και ποινές

Νέα νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα προβλέπονται ακόμα πιο αυστηρές ποινές στις περιπτώσεις κακοποίησης ζώων, προανήγγειλε με δήλωση του σήμερα ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκης Βορίδης.

«Ο πρόσφατος άγριος βασανισμός ζώου που συνέβη στην Κρήτη αναδεικνύει την αναγκαιότητα της θέσπισης ενός βαρύτερου ποινικού πλαισίου που θα καθιστά αποτελεσματικότερη τη δίωξη και τιμωρία των βασανιστών ζώων. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα προτείνουμε στη Βουλή να υιοθετήσει τέτοια βαρύτερη νομοθεσία», σημειώνει χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Τα πρόστιμα σήμερα

Σημειώνεται ότι με βάση την τρέχουσα νομοθεσία η κακοποίηση ζώου συνιστά αυτεπαγγέλτως διωκόμενο έγκλημα, για το οποίο οι αστυνομικές αρχές οφείλουν να τηρήσουν την αυτόφωρη διαδικασία. Επίσης προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από πέντε έως δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ. Παράλληλα όμως μπορεί να επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο έως και 30.000 ευρώ για κάθε ζώο και για κάθε περιστατικό.

Τις ίδιες ποινές προβλέπει ο νόμος και για όσους πωλούν, εμπορεύονται, παρουσιάζουν ή διακινούν μέσω διαδικτύου οπτικοακουστικό υλικό, όπως βίντεο ή άλλου είδους κινηματογραφικό ή φωτογραφικό υλικό στα οποία απεικονίζεται οποιαδήποτε πράξη βίας εναντίον ζώου, καθώς και σεξουαλική συνεύρεση μεταξύ ζώων ή μεταξύ ζώου και ανθρώπου με σκοπό το κέρδος ή τη σεξουαλική ικανοποίηση ατόμων που παρακολουθούν ή συμμετέχουν σε αυτά.

Επίσης σε περίπτωση τραυματισμού ζώου συντροφιάς που εγκαταλειφθεί ο νόμος προβλέπει διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ.

Προηγούμενο άρθροΣοκαριστικό τροχαίο με 19χρονη: Την παρέσυρε φορτηγό
Επόμενο άρθροΙ. Μαλτέζος: Με ποια έργα η Περιφέρεια θα δώσει ώθηση στον τουρισμό της Αργολίδας