Αρχική Eπικαιρότητα Δίκη Χρυσής Αυγής: Σε λίγη ώρα η ιστορική απόφαση – Δείτε βίντεο

Δίκη Χρυσής Αυγής: Σε λίγη ώρα η ιστορική απόφαση – Δείτε βίντεο

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος προκειμένου οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων να ανακοινώσουν την απόφασή τους για τη δίκη της Χρυσής Αυγής μετά από 5,5 χρόνια ακροαματικής διαδικασίας και επτά χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Οι δικαστές αναμένεται να ανέβουν στην έδρα περίπου στις 11 το πρωί ενώ στην αίθουσα βρίσκονται ήδη περίπου 60 δημοσιογράφοι τόσο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό.

Έξω από το δικαστήριο βρίσκονται από νωρίς το πρωί Αλέξης Τσίπρας, Φώφη Γεννηματά, αντιπροσωπεία της ΝΔ, εκπρόσωποι κομμάτων, συλλογικότητες και μέλη αντιφασιστικών συγκεντρώσεων ενώ στο κτήριο έφτασε λίγο μετά τις 8:30 η Μάγδα Φύσσα, η οποία στις 10:30 μπήκε στην αίθουσα όπου μια κοπέλα της έδωσε κόκκινα τριαντάφυλλα. Η κυρία Φύσσα μιλώντας σε δημοσιογράφους για το τι περιμένει απάντησε «δικαιοσύνη, μόνο δικαιοσύνη».

Λίγο μετά τις 11, μάλιστα, υπήρξε ένταση ανάμεσα σε διαδηλωτές έξω από το κτήριο του Εφετείου.

Δείτε την άφιξη της Μάγδας Φύσσα

Αντίθετα απόντες είναι οι περισσότεροι από τους συνολικά 68 κατηγορούμενους για τη δράση της Χρυσής Αυγής. Στην αίθουσα βρίσκονται μόνο 8 κατηγορούμενοι και κανείς από τους πρώην βουλευτές της ΧΑ. Σημειώνεται ότι οι 65 από τους κατηγορουμένους εξ αυτών αντιμετωπίζουν την κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση ενώ 20 κατηγορούνται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

dikastirio_2

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόεδρος θα ανακοινώσει την απόφαση με την σειρά που εξετάστηκαν όλες οι υποθέσεις κατά τη διάρκεια της αποδεικτικής διαδικασίας. Πρώτα δηλαδή, θα ανακοινωθεί η ετυμηγορία των δικαστών για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, στην συνέχεια η απόφαση για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, έπειτα η απόφαση για την επίθεση στο ΠΑΜΕ και τελευταία η απόφαση για το μείζον ζήτημα της εγκληματικής οργάνωσης.

Δείτε βίντεο με τους συγκεντρωμένους έξω απο το Εφετείο:

Εφετείο (3)

Βίντεο εφετείο

 

Συγκεντρωμένοι έξω από το Εφετείο

Στη δικαστική αίθουσα που θα εκφωνηθεί η απόφαση για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής βρίσκεται ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπαλάφας και ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης ενώ έξω από το κτήριο βρίσκεται αντιπροσωπεία της ΝΔ αποτελούμενη από τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Στεργίου, τον Γενικό Διευθυντή του κόμματος Γιάννη Μπρατάκο, τον εκπρόσωπο Τύπου Τάσο Γαϊτάνη και τον Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Παύλο Μαρινάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας αλλά και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Ο κ. Στεργίου σε δηλωσή του ανέφερε τα εξής:  «Η Νέα Δημοκρατία έφραξε τον δρόμο στους νοσταλγούς του φασισμού και τους ρατσιστές. Βρέθηκε πάντοτε και παντού απέναντί τους και στην Κοινωνία και στη Βουλή. Ακύρωσε τα σχέδιά τους και τους έθεσε στο περιθώριο. Εκεί που πραγματικά ανήκουν. Ανέδειξε την εγκληματική τους δράση. Αυτή που σήμερα αξιολογείται ποινικά από την Ελληνική Δικαιοσύνη. Ο πόλεμος κατά του μίσους και της βίας είναι διαρκής».

«Σήμερα παίρνουμε λίγο από το άχθος για τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια. Ο λαός της Αθήνας δίνει την ετυμηγορία του. Δεν είναι αθώοι για τις δολοφονίες, τις βιαιοπραγίες και τη δηλητηρίαση της πολιτικής ζωής. Ελπίζω η δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Στη συνείδηση του λαού είναι εγκληματική οργάνωση και θα σταλεί στον σκουπιδοντενεκέ της ιστορίας» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η Χρυσή Αυγή, είναι εγκληματική οργάνωση με μανδύα πολιτικού κόμματος. Μετά τη στυγνή δολοφονία του Παύλου Φύσσα κανείς δε μπορεί να πει ότι δεν το γνωρίζει αυτό. Σήμερα τα θύματα και η δημοκρατία ζητούν δικαίωση.Είμαστε όλοι εδώ γιατί δεν υπάρχει χώρος για φασισμό στη ζωή μας. Και μόνο μαζί τελειώνουμε με τους νεοναζί. Και αυτός είναι αγώνας που συνεχίζεται ανεξάρτητα από τη σημερινή απόφαση, θέλουμε μια κοινωνία ανοιχτή με ισχυρή Δημοκρατία» ανέφερε η Φώφη Γεννηματά ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Protothema.gr από το Κίνημα Αλλαγής μέσα στη δικαστική αίθουσα βρίσκονται οι βουλευτές Γιώργος Καμίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου.

Η δήλωση της Φώφης Γεννηματά:

Η Φώφη Γεννηματά στην πορεία για την Χρυσή Αυγή

«Είμαστε εδώ, γιατί δεν εφησυχάζουμε. Αναμένουμε, η απόφαση του δικαστηρίου να βγει με οδηγό την αλήθεια, μια αλήθεια που αποδείχθηκε με πλήθος στοιχείων καθ’ όλη αυτή τη μακρόχρονη ακροαματική διαδικασία της δίκης, η οποία δυστυχώς καθυστέρησε με ευθύνη των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίπος συμμετέχει στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, συνδικάτων, Φοιτητικών Συλλόγων και φορέων, έξω από το Εφετείο.

Τα μέτρα ασφαλείας στη δίκη είναι δρακόντεια, ενώ μέσα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου της Αθήνας, όπου θα συνέλθει το δικαστήριο, θα εισέλθουν περίπου 300 άτομα, λόγω και της πανδημίας του κορωνοϊου.  Λίγο μετά τις 9 το πρωί, μάλιστα, έκλεισαν για τα οχήματα και τα δύο ρεύματα της λεωφόρου Αλέξανδρας.

Δείτε βίντεο με τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας έξω από το κτήριο του Εφετείου

Εφετείο

 

Δεκάδες κλούβες της ΕΛΑΣ μπροστά στο εφετείο

Το αν  η Χρυσή Αυγή θα κριθεί ότι είναι εγκληματική οργάνωση αναμένεται να καθορίσει και την διάρκεια της όλης διαδικασίας έως ότου η αυλαία της δίκης πέσει οριστικά. Ειδικότερα, αν οι δικαστές αποφασίσουν ενοχή για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, τότε η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει ημέρες.

Σε περίπτωση που η πρόεδρος ανακοινώσει ενοχή για το θέμα της εγκληματικής οργάνωσης, τότε θα πρέπει να λάβουν το λόγο οι συνήγοροι των κατηγορουμένων για να ζητήσουν ελαφρυντικά, να αγορεύσει η εισαγγελέας και το δικαστήριο να αποσυρθεί για να αποφασίσει αν θα τα χορηγήσει. Ακολούθως, θα πρέπει να υπάρξει απόφαση του δικαστηρίου για τις ποινές που θα επιβληθούν (αν υπάρξει ενοχή πάντα), αλλά και για το αν θα υπάρχουν αναστολές στην εκτέλεση τους. «Μάχη» θα δοθεί και για το αν θα υπάρξουν αναστολές στην εκτέλεση των ποινών, καθώς από αυτό εξαρτάται αν οι καταδικασθέντες θα οδηγηθούν στη φυλακή ή θα αφεθούν ελεύθεροι με όρους.

Οι ποινές

Τώρα, οι ποινές που προβλέπονται από τον Ποινικό Κώδικα για εγκληματική οργάνωση ξεκινούν από τα 5 έτη και φτάνουν στα 15 έτη. Πιο αναλυτικά, το προβλεπόμενο πλαίσιο ποινής για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση προβλέπει από 5 έως 10 χρόνια κάθειρξη. Αν αναγνωριστεί ελαφρυντικό τότε το πλαίσιο ποινής κυμαίνεται από 1 έως 5 έτη. Η ποινή για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, (με την οποία κινδυνεύουν ο Μιχάλολιάκος και οι πρώην βουλευτές του κόμματός του σε περίπτωση που κριθούν ένοχοι) είναι από 5 έως 15 χρόνια κάθειρξη. Αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά τότε το πλαίσιο ποινής αρχίζει από τα 2 έτη και φτάνει τα 8 έτη.

Αντίθετα, αν η απόφαση είναι αθωωτική για το θέμα της εγκληματικής οργάνωσης, τότε η διάρκεια της διαδικασίας θα είναι σαφώς πιο μικρή. Και αυτό καθώς το δικαστήριο θα έχει να αποφανθεί μόνο για 27 κατηγορούμενους, στους οποίους αποδίδονται η δολοφονία του Παύλου Φύσσα (18 κατηγορούμενοι), η επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες (πέντε κατηγορούμενοι) και η επίθεση στο ΠΑΜΕ (4 κατηγορούμενοι).

Αν πάντως, εκδοθεί αθωωτική απόφαση έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση ο προϊστάμενος της εισαγγελίας υπό την προϋπόθεση ότι η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία. Αντίθετα, αν η απόφαση είναι ομόφωνα αθωωτική τότε απαλλαγή των κατηγορουμένων καθίσταται τελεσίδικη.

Μάλιστα, οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα να μην παρίστανται στο ακροατήριο. Σύμφωνα δε με το νέο Ποινικό Κώδικα, το δικαστήριο δεν έχει δικαίωμα να διατάξει την προσαγωγή και κράτησή τους μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης, κάτι που ίσχυε παλαιότερα ώστε να προλαμβάνονται περιπτώσεις φυγόποινων.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο η εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει από το δικαστήριο την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων, πλην του Γιώργου Ρουπακιά του καθ΄ ομολογία δολοφόνου του Παύλου Φύσσα. Η εισαγγελέας είχε αναφέρει πως από κανένα στοιχείο της δικογραφίας δεν προέκυψε η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης. Ωστόσο, οι δικαστές δεν δεσμεύονται από την εισαγγελική αγόρευση αλλά αποφασίζουν ελεύθερα.