Αρχική Χωρίς κατηγορία Το λίπος στην κοιλιά συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Το λίπος στην κοιλιά συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Το λοίπο στην κοιλιακή χώρα αποδείχτηκε ότι συνδεέται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με το λίπος που αποθηκεύεται σε άλλα μέρη του σώματος.

Είναι πολύ γνωστό ότι η μεταφορά επιπλέον λίπους στη μέση σας μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία σας, φέρνοντας μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις . Αλλά μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι, ανεξάρτητα από το βάρος, τα άτομα που μεταφέρουν περισσότερο λίπος στην κοιλιά τους είχαν υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν νωρίτερα – στην πραγματικότητα, υπήρξε αύξηση 11% του θανάτου κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης με κάθε επιπλέον περίμετρο μέσης 10 εκατοστών.

Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν 72 μελέτες στην αναθεώρησή τους, οι οποίες περιείχαν δεδομένα για 2,5 εκατομμύρια άτομα. Στη συνέχεια ανέλυσαν τα συνδυασμένα δεδομένα σχετικά με τις μετρήσεις του σχήματος του σώματος, εξετάζοντας την αναλογία μέσης-ισχίου, την αναλογία μέσης προς το μηρό και την περιφέρεια μέσης και μηρού – με άλλα λόγια, όλες τις περιοχές όπου ένα άτομο αποθηκεύει φυσικά λίπος.

Εκτός από τα ευρήματα για το λίπος της κοιλιάς, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα άτομα που τείνουν να αποθηκεύουν περισσότερο λίπος στους γοφούς και τους μηρούς – αντί για την κοιλιά τους – είχαν μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν νωρίτερα, με κάθε επιπλέον περιφέρεια μηρού 5 εκατοστών να σχετίζεται με μείωση 18% κίνδυνου θανάτου κατά την περίοδο παρακολούθησης (μεταξύ 3-24 ετών, ανάλογα με τη μελέτη). Αλλά γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό; Η απάντηση έχει να κάνει με τον τύπο λιπώδους ιστού που τείνουμε να αποθηκεύουμε σε ορισμένες περιοχές του σώματός μας.

Η λειτουργία του λίπους για τον οργανισμό
Το σωματικό λίπος (γνωστό ως λιπώδης ιστός) παίζει σημαντικό ρόλο στη φυσιολογία μας. Ο κύριος σκοπός του είναι να πάρει γλυκόζη από το αίμα και να αποθηκεύσει με ασφάλεια αυτήν την ενέργεια ως λιπίδιο μέσα στα λιπώδη κύτταρα, τα οποία το σώμα μας χρησιμοποιεί αργότερα για καύσιμα. Τα λιποκύτταρά μας παράγουν επίσης ορμονικά σήματα που επηρεάζουν πολλές διαδικασίες του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της όρεξης. Ο λιπώδης ιστός είναι επομένως σημαντικός για την καλή μεταβολική υγεία.

Όμως, η ύπαρξη πολύ λίγου λιπώδους ιστού μπορεί να επηρεάσει πόσο καλά ρυθμίζονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα στο σώμα. Η ινσουλίνη ρυθμίζει τα υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα, λέγοντας στα λιποκύτταρα να απορροφούν γλυκόζη από το αίμα και να την αποθηκεύουν αργότερα. Χωρίς αρκετό λιπώδη ιστό (μια κατάσταση γνωστή ως λιποδυστροφία ), αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά – με αποτέλεσμα την αντίσταση στην ινσουλίνη , η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη.

Αν και το λίπος είναι σημαντικό για την καλή μεταβολική υγεία, το μέρος που το αποθηκεύουμε (και το είδος του λιπώδους ιστού) μπορεί να έχει διαφορετικές επιπτώσεις στην υγεία. Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με το ίδιο ύψος και βάρος, αλλά που αποθηκεύουν το λίπος τους σε διαφορετικά μέρη έχουν διαφορετικούς κινδύνους ανάπτυξης ορισμένων μεταβολικών ασθενειών , όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

 

ΠΗΓΗ: theconversation