Αρχική Eπικαιρότητα Στην ηπειρωτική Ελλάδα μεταφέρονται περισσότεροι από 900 πρόσφυγες που διέμεναν στα νησιά

Στην ηπειρωτική Ελλάδα μεταφέρονται περισσότεροι από 900 πρόσφυγες που διέμεναν στα νησιά

Περισσότεροι από 900 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες μεταφέρονται σήμερα, Τρίτη (29/9) στην ηπειρωτική Ελλάδα από τα νησιά, στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, μεταφέρονται 935 άτομα: 713 άτομα από τη Λέσβο, 70 από τη Λέρο, 39 από τη Σάμο, 49 από την Κω και 64 από τη Χίο. Το πλοίο, που ξεκίνησε από χτες να επιβιβάζει τους πρόσφυγες, αναμένεται να φτάσει νωρίς το απόγευμα στο λιμάνι του Λαυρίου.

Ομάδες του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέβησαν τις προηγούμενες ημέρες στα νησιά, προκειμένου να εγγράψουν τους πρόσφυγες και δικαιούχους επικουρικής προστασίας στο πρόγραμμα Helios.

Οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν σε δομές της ενδοχώρας, όπου θα παραμείνουν προσωρινά για δύο μήνες, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος που υλοποιούν το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Όπως ανέφερε σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το υπουργείο Μετανάστευσης, η πιλοτική δράση δίμηνης φιλοξενίας αναγνωρισμένων προσφύγων που εξέρχονται από τις δομές των νησιών, έως ότου βρουν πιο μόνιμη στέγη, γίνεται «με σκοπό την αποφυγή συγκέντρωσης αναγνωρισμένων προσφύγων σε πλατείες της Αθήνας». Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος ένταξης των προσφύγων Helios και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγές του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης αναφέρουν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι κατά τη διάρκεια της δίμηνης παραμονής τους στο πιλοτικό πρόγραμμα θα παρέχεται στους πρόσφυγες διοικητική υποστήριξη για να εξασφαλιστεί ότι έχουν τα απαραίτητα έγγραφα, όπως ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, ενώ θα υποστηριχθούν και στην εύρεση κατοικίας μέσω του Helios, προκειμένου να διασφαλίσουν μακροχρόνια διαμονή σε διαμερίσματα που θα ενοικιαστούν στο όνομά τους, ως μέρος της ενσωμάτωσής τους στην ελληνική κοινωνία.