Αρχική Χωρίς κατηγορία Μόνο με βεβαίωση γιατρού το αντιγριπικό εμβόλιο (βίντεο)

Μόνο με βεβαίωση γιατρού το αντιγριπικό εμβόλιο (βίντεο)

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου, το οποίο χορηγείται και φέτος δωρεάν από 10.000 φαρμακεία, ξεκίνησε με συστάσεις για λελογισμένη χρήση και διευκρίνηση ότι δεν προστατεύει από τον κορονοϊό. Ήδη, στα φαρμακεία παρατηρούνται λίστες αναμονής, ενώ ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς, επισημαίνει ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θέτει κανόνες, αφού απαιτείται βεβαίωση από γιατρό για τον εμβολιασμό. Σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ξεκινά «ιχνηλάτηση» για το ποιοι και πότε εμβολιάζονται έστι ώστε να υπάρχει ενημερωμένος φάκελος, επεσήμανε ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου καλώντας και τους παιδίατρους να βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί η τεράστια ζήτηση. Αντιγριπικό εμβόλιο θα πρέπει να κάνει το οικογενειακό περιβάλλον παιδιού κάτω των έξι μηνών, όχι το ίδιο το παιδί, επεσήμανε.

Ενδεδειγμένη ημερομηνία από 15 Οκτωβρίου ως 1η Νοεμβρίου για ανοσία

Η φετινή περίοδος γρίπης αναμένεται ήπια ενώ «κορύφωση» αναμένεται από τον Ιανουάριο ως τον Μάρτιο, οπότε ο εμβολιασμός στις αρχές Νοεμβρίου εξασφαλίζει αντισώματα την κατάλληλη περίοδο, αφού η ανοσία διαρκκεί το πολύ έξι μήνες.

Σχετικά με τη σύγχυση για το αν πριν από το αντιγριπικό προβλέπεται αρνητικό αποτέλεσμα τεστ για κορονοϊό, ο Απόστολος Βαλτάς διευκρίνισε: «Υπήρχε σχετική οδηγία, αλλά αυτό δεν ισχύει καθώς οφείλεται σε λάθος από Επιτροπή που υπερέβαλε της προστασίας και κάποιοι το πήραν για σημαία».

«Αν εμβολιαστούν οι πάντες δεν θα το κάνουν όσοι έχουν πραγματική ανάγκη»

Δεν δικαιολογούνται πέντε εμβόλια για οικογένεια που πέρυσε έκανε ένα, τόνισε από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Λουράντος προέδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Αθηνών.

Προτεραιότητα για τον εμβολιασμό

  • Άτομα άνω των 60 ετών
  • Υποκείμενο νόσημα όπως διαβήτης και χρόνια πνευμονοπάθεια
  • άτομα που εργάζονται σε μολυσματικούς χώρους όπως οι υγειονομικοί

Οι λίστες αναμονής, με ζήτηση ως πέντε εμβόλια ανά οικογένεια και όχι μόνο σε ένα φαρμακείο, είναι αδικαιολόγητο φαινόμενο ανευθυνότητας τονίζουν οι ειδικοί.

Πηγή:ΕΡΤ

Προηγούμενο άρθροΤον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ υποδέχτηκε στην Θεσσαλονίκη ο Χρίστος Δήμας
Επόμενο άρθροΚορονοϊός: Αυτοψία Τσιόδρα στη Λακωνία – Εξετάζεται το ενδεχόμενο lockdown