Αρχική Eπικαιρότητα Κρίσιμο 10ήμερο υπό την απειλή lockdown – Στο αυτόφωρο από σήμερα οι...

Κρίσιμο 10ήμερο υπό την απειλή lockdown – Στο αυτόφωρο από σήμερα οι απείθαρχοι της μάσκας

Καθοριστικό κρίνεται το επόμενο διάστημα για την επίδραση των μέτρων στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, καθώς ο Σεπτέμβριος αποδεικνύεται ο μήνας των αρνητικών ρεκόρ νέων κρουσμάτων.

Ο αριθμός των 346 κρουσμάτωνκορωνοϊού που επιβεβαιώθηκαν την Τρίτη στην επικράτεια είναι ο τρίτος υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί μέσα στον φορτωμένο επιδημιολογικά Σεπτέμβριο. Είχαν προηγηθεί τα 453 νέα κρούσματα, προχθές, αριθμός που εκτινάχθηκε εξαιτίας των πολλών νέων διαγνώσεων στο Κέντρο προσφύγων και μεταναστών στο Καρά Τεπέ και στις 11 Σεπτεμβρίου 372 κρούσματα λόγω και της συρροής κρουσμάτων σε εργοστάσιο στην Πέλλα.

Κρίσιμο διάστημα είναι οι επόμενες 10 ημέρες, όπως διευκρίνισε χθες, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Τρίτης, στο υπουργείο Υγείας ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, λέγοντας πως «η επίδραση των μέτρων που έχουν ληφθεί από την περασμένη Τρίτη θα αξιολογηθεί στο τέλος της άλλης εβδομάδας και θα καθορίσει την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων».

Ο καθηγητής έκανε λόγιο για τη σημασία των τοπικού χαρακτήρα παρεμβάσεων, υπογραμμίζοντας τη λογική προτεραιοποίησης αυτών των παρεμβάσεων με βάση τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπό τους, ενώ έκανε λόγο για δυναμική επανεμφάνιση του κορωνοϊού στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ηλικιωμένοι και διασωληνωμένοι το μεγάλο «στοίχημα»

Ο καθηγητής απηύθυνε εκ νέου έκκληση, στους άνω των 65 ετών να τηρούν τα μέτρα. Δεν είναι όμως μόνο τα αυξημένα κρούσματα που τρομάζουν, αλλά και ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, με τα νοσοκομεία της Αττικής να αγγίζουν τα όριά τους.

Την εκτίμηση ότι το επιδημιολογικό φορτίο είναι εξαιρετικά βαρύ στην Αττική και ειδικά στο κέντρο της Αθήνας σε ό,τι αφορά την εξάπλωση του κορωνοϊούεξέφρασε το απόγευμα της Τρίτης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όλα τα νεότερα δεδομένα αναμένεται να εξεταστούν σήμερα στην καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στην τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής.

Αναστέλλονται οι υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις

Χθες Τρίτη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 346 νέα κρούσματα, 77 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, ενώ καταγράφηκαν 8 θάνατοι. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της νύχτας δύο ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Πρόκειται για μια 72χρονη που νοσηλευόταν στο νοσοκομείου του Ρίου με υποκείμενα νοσήματα και έναν 86χρονο ο οποίος νοσηλευόταν με κορωνοϊό στο νοσοκομείο των Γιαννιτσών.

Επίσης, άλλα τρία νέα κρούσματα εντοπίστηκαν χθες σε σκήτη, της ευρύτερης περιοχής των Καρυών, στο Άγιον Όρος.

Στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ανακοίνωσε ότι από την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου αναστέλλονται όλες οι υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού θα μεταδίδονται μέσω live streaming από την ΕΡΤ. Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, δημιουργείται ειδική πλατφόρμα στο gov.gr για την ενημέρωση της εξέλιξης του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ, την ποινική δίωξη όσων τάσσονται κατά της χρήσης μάσκας με την ενεργοποίηση του αυτόφωρου σε βάρος τους, ζητεί με εγκύκλιό του, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πλιώτας, ο οποίος τάσσεται υπέρ της αυστηρής εφαρμογής των μέτρων, κάνοντας λόγο για «Δίκαιο Ανάγκης» προκειμένου να περιοριστεί η πανδημία.

Ειδικότερα, θα διώκονται όσοι μέσω των κοινωνικών δικτύων ή με όποιον άλλο τρόπο διακηρύσσουν κατά της χρήσης μάσκας, προκαλώντας σύγχυση στην κοινωνία, ενώ αντιστρατεύονται, με αυτόν τον τρόπο, τις προσπάθειες της Πολιτείας για αντιμετώπιση της πανδημίας.