Αρχική Eπικαιρότητα ΠΟΥ: Ανησυχητική η αύξηση κρουσμάτων κοροναϊού στην Ευρώπη

ΠΟΥ: Ανησυχητική η αύξηση κρουσμάτων κοροναϊού στην Ευρώπη

Ανησυχία για τη νέα αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κοροναϊού στην Ευρώπη διατύπωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Οπως σημειώνει, ο εβδομαδιαίος ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων ξεπερνάει εκείνον που καταγράφηκε τον Μάρτιο, κατά την πρώτη φάση εξάπλωσης της νόσου.

Ο ΠΟΥ αναγνωρίζει ότι πλέον διεξάγονται πολύ περισσότεροι μοριακοί έλεγχοι από ό,τι τον Μάρτιο, αλλά υπογραμμίζει ότι η σύγκριση ανά εβδομάδα πρέπει να λειτουργήσει ως κώδωνας κινδύνου.

Στις 53 χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου καταγράφηκαν 300.000 νέα κρούσματα την εβδομάδα που πέρασε.

Στις μισές χώρες εξ αυτών, έχει καταγραφεί αύξηση άνω του 10% στα κρούσματα τις τελευταίες δύο εβδομάδες και σε επτά χώρες παρατηρήθηκε διπλασιασμός τους.

Λάθος η απόφαση της Γαλλίας για μείωση της καραντίνας
Την περασμένη εβδομάδα, η Γαλλία μείωσε τον χρόνο καραντίνας για όσους έχουν εκτεθεί σε φορέα του ιού στις επτά ημέρες, υποστηρίζοντας ότι πολλοί δεν τηρούσαν ούτως ή άλλως την καραντίνα των 14 ημερών.

Ο υπεύθυνος του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, υποστήριξε ότι αυτό είναι λάθος.

Εν τω μεταξύ, στη Βρετανία, οργάνωση που ασχολείται με τους διαδικτυακούς εκβιασμούς σεξουαλικής φύσης ανέφερε αύξηση των καταγγελιών μετά την περίοδο της καραντίνας, πιθανώς λόγω των αυξημένων σεξουαλικών δραστηριοτήτων μέσω Διαδικτύου.

Η ειδική γραμμή βοήθειας της Βρετανίας έχει λάβει περισσότερες καταγγελίες τους πρώτους εννέα μήνες του 2020 από όσες ολόκληρο το 2019.