Αρχική Eπικαιρότητα Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ: Όλα τα μέτρα για οικονομία, ένοπλες δυνάμεις και...

Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ: Όλα τα μέτρα για οικονομία, ένοπλες δυνάμεις και εργασιακά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πακέτο συνολικά 18 μέτρων για την ενίσχυση της οικονομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων από τη Θεσσαλονίκη, στην ομιλία στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο (Thessaloniki Helexpo Forum) στο πλαίσιο της ΔΕΘ, με προσκεκλημένους μόνο 50 εκπροσώπους κοινωνικών εταίρων και παραγωγικών τάξεων αραιά καθισμένους, με τις καρέκλες σε ικανή απόσταση μεταξύ τους.

Ο πρωθυπουργός έστειλε και μήνυμα στην Τουρκία για διάλογο με τέλος των προκλήσεων και την απόσυρση του «Orus Reis», είτε με κυρώσεις εν όψει της Συνόδου Κορυφής.

Για τις Ένοπλες Δυνάμεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την απόκτηση 18 Rafale και τεσσάρων νέων φρεγατών. Από εκεί και πέρα, η συνολική ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας φτάνει τα 6.8 δισ. ευρώ, λόγω και της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Εκτός των άλλων, καταργούνται η εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες το 2021, αλλά και ο ΕΝΦΙΑ στα 26 μικρότερα νησιά μας, από το Καστελόριζο μέχρι τη Γαύδο από το 2020.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως και η εικόνα της σημερινής του ομιλίας, με μόλις 50 συμμετέχοντες, με μάσκες, με αποστάσεις, «δίνει το μέτρο των ιδιαίτερων συνθηκών γύρω μας». «Θα παρουσιάσω την ευρύτερη στρατηγική της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ωστόσο ότι ακριβώς γι’ αυτό επέλεξε να είναι και πάλι παρών. Για να τιμήσει, όπως είπε, την πόλη και τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και για να καταγράψει με ρεαλισμό τις συνέπειες που φέρνει ο κορονοϊός στην κοινωνία και την οικονομία. Να μιλήσει όμως, όπως είπε, και για τις προκλήσεις της εθνικής μας πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επισημαίνοντας ότι θα παρουσιάσει την ευρύτερη στρατηγική για το επόμενο διάστημα, τόνισε ότι προτεραιότητά του είναι να μιλήσει συγκεκριμένα «για τα σταθερά βήματα που θα κάνει η χώρα στο ασταθές περιβάλλον του φθινοπώρου και του χειμώνα που έρχονται. Γιατί τίποτα πλέον στον κόσμο δεν είναι το ίδιο με χθες».

Το μήνυμα στην Τουρκία

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε την Τουρκία ότι υπονομεύει την ασφάλεια και την ειρήνη στην Μεσόγειο. «Στις απειλές και στα συνθήματα η Ελλάδα αντιπαρατάσσει λογική και επιχειρήματα», είπε.

«Είμαστε μια χώρα έτοιμη να συνεργαστεί με όλους τους γείτονες της και την Τουρκία. Αλλιώς μόνο το διεθνές δικαστήριο μπορεί να δώσει λύση. Ο επίλογος των προκλήσεων μπορεί να γίνει ο πρόλογος των συζητήσεων» συνέχισε…

Ανακοινώσεις Μητσοτάκη για τον Στρατό

Η Πολεμική Αεροπορία αποκτά μια μοίρα 18 Rafale.
Το Πολεμικό Ναυτικό βάζει στον στόλο του 4 νέες φρεγάτες και εκσυγχρονίζει 4 φρεγάτες και έξι ελικόπτερα.
Το δυναμικό ανανεώνεται με την πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών.
Ενεργοποιούμε την αμυντική μας βιομηχανία.
Οι ένοπλες δυνάμεις ενισχύουν την ψηφιακή τους λειτουργία.
Αυτά είναι τα 12 μέτρα στην Οικονομία

Στη συνέχεια έκανε γνωστά 12 πρωτοβουλίες για την οικονομία, με στόχο να προστατευθεί η απασχόληση και η παραγωγική δραστηριότητα. Πρόκειται όπως είπε για «12 βήματα αυτοπεποίθησης που διαμορφώνουν έναν οδικό χάρτη έως το 2021, δηλαδή».

Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνεται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ για τα νησιά.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε:

4 μέτρα για εργασία
3 μέτρα ρευστότητα
5 μέτρα το εισόδημα της μεσαίας τάξης και των πιο αδύναμων
«Πρόκειται για μια πολιτική που συνδυάζει φορολογική ελάφρυνση μισθωτής εργασίας, με ενίσχυση εργοδοτικής δράσης», χαρακτηρίζοντάς τους «βατήρες και οι δύο για τη δημιουργία εθνικού πλούτου και αντίδοτα σε παθογένειες».

Μειώνονται κατά 3 μονάδες στο 36,7% οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα για το 2021
Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες το 2021.
Θεσμοθετείται αμέσως ένα καινοτόμο πρόγραμμα επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας, με κάλυψη επί 6 μήνες εισφορών εργαζομένου και εργοδότη.
Επέκταση του ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ως το τέλος του 2020.
Επεκτείνεται η δυνατότητα προσωρινής αναστολής συμβάσεων, με πρόσθεση ξεναγών και καλλιτεχνών.
Ανοίγει αμέσως ο τρίτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής, ύψους 1.5 δισ., και θα περιλαμβάνει και ατομικές επιχειρήσεις.
Μέτρο υπεραποσβέσεων σε ύψος 200% σε πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου από το 2021-3.
Τον Οκτώβριο καταβάλλονται τα αναδρομικά στους συνταξιούχους και μέχρι το Δεκέμβριο άλλα 460 εκατομμύρια ως συμμόρφωση της πολιτείας με δικαστικές αποφάσεις.
Καταργείται αμέσως ο ΕΝΦΙΑ στα 26 μικρότερα νησιά μας, από το Καστελόριζο μέχρι τη Γαύδο από το 2020.
Για τους απασχολούμενους σε κλάδους που χτύπησε η πανδημία, αναβολή ως τον Απρίλιο του 2021 κάθε εκκρεμότητας.
Επεκτείνεται για 6 μήνες ο μειωμένος ΦΠΑ σε μεταφορές, ποτά, θεάματα κτλ.
Η πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών δεν κινδυνεύει με πλειστηριασμό μέχρι το Δεκέμβριο του 2020. Παρατείνονται για ακόμη δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας και μειώνονται σε 50 από 100 τα ένσημα για την ένταξή τους.
Όπως αναφέρθηκε, η συνολική ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας φτάνει τα 6.8 δισ. ευρώ.

Τι είπε για τη δημόσια υγεία

Αναφερόμενος στη Δημόσια Υγεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «οι κλίνες Μεθ που διπλασιάστηκαν και έγιναν 1000 θα γίνουν 1200 έως το τέλος του έτους. Παρακολουθούμε κάθε εβδομάδα πάνω από 20 υγιειονομικούς δείκτες πριν από την λήψη κρίσιμων αποφάσεων. Απευθύνω τον σεβασμό μου στο σύστημα υγείας και τα στελέχη του. Έβγαλαν ασπροπρόσωπη την πατρίδα μας και ανέδειξαν το εθνικό μας φιλότιμο και σας ευχαριστώ και πάλι».

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΘ φέτος ακυρώθηκε, λόγω του κορονοϊού και οι όποιες εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται κάτω από ειδικές συνθήκες.