Αρχική Eπικαιρότητα Φαγητό και μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, ολοταχώς για επέκταση ωραρίου στην...

Φαγητό και μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, ολοταχώς για επέκταση ωραρίου στην εστίαση

Επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης επεξεργάζεται σύμφωνα με πληροφορίες του Fnb Daily του αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεννόηση με φορείς του κλάδου
Σύμφωνα με πληροφορίες του FnB Daily, το αρμόδιο υπουργείο επεξεργάζεται σειρά μέτρων για την στήριξη του κλάδου, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται και η επέκταση λειτουργίας των εστιατορίων κατά μία ή δύο ώρες, δηλαδή έως τη 01:00 ή 02:00 π.μ. Όπως σημειώνει στο FnB Daily ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, «πιστεύω πως θα παραταθεί η ώρα λειτουργίας των εστιατορίων, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα οδηγηθούμε σε πολλά λουκέτα στον κλάδο. Είναι παράλογο οι επιχειρήσεις εστίασης να καλούνται να χάσουν και άλλο τζίρο, εξαιτίας του υποχρεωτικού κλεισίματος των εστιατορίων στις 12:00 τα μεσάνυχτα, από τη στιγμή που τηρούν όλα τα μέτρα ασφαλείας και οι περισσότεροι Έλληνες πηγαίνουν για φαγητό στις 10:00 ή 11:00 το βράδυ και κάθονται μετά τα μεσάνυχτα. Με το ωράριο έως τις 12:00 τα μεσάνυχτα χάνουν μεγάλο τζίρο τα καταστήματα».

ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

«Είναι χαρακτηριστικό ότι, από την στιγμή που ξεκίνησε η εφαρμογή του περιορισμένου ωραρίου, ο κύκλος εργασιών αυτών των επιχειρήσεων έχει μειωθεί κατά 20%, ενώ υπάρχουν και αρνητικές συνέπειες στην απασχόληση. Καταστήματα εστίασης που λειτουργούσαν μεσημέρι-βράδυ, πλέον έχουν μειώσει το προσωπικό τους, είτε με αναστολή συμβάσεων εργασίας, είτε με απολύσεις, επειδή στο νέο ωράριο μπορούν πλέον να ανταποκριθούν λιγότεροι υπάλληλοι», δηλώνει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου και προσθέτει πως «η ρύθμιση για το ωράριο είναι εντελώς παράλογη».

ΛΟΥΚΕΤΑ ΓΙΑ ΤΟ 30%

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως, με τα σημερινά δεδομένα περίπου 30% των καταστημάτων εστίασης θα οδηγηθούν στο λουκέτο, ενώ στις τουριστικές περιοχές το 40% των εστιατορίων δεν άνοιξαν.

ΕΩΣ ΚΑΙ -50% Ο ΤΖΙΡΟΣ

Όπως αναφέρει ο κ. Χατζηθεοδοσίου, «υπάρχουν εκτιμήσεις πως στο κέντρο της Αθήνας η πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων εστίασης αγγίζει το 50%, ενώ στην περιφέρεια το 40%.»

ΖΗΤΟΥΝ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΝΟΝΩΝ

Ενδεικτικό της κατάστασης, που επικρατεί στον χώρο της εστίασης, είναι η επιστολή, που έστειλαν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας προς την πολιτική ηγεσία. «Η γενίκευση των μέτρων για όλα τα
καταστήματα κάθε κατηγορίας ανεξαιρέτως και χωρίς παραμετροποίηση, οδηγεί σε σημαντικές αδικίες. Είναι αναγκαίο να καταργηθεί ή ν’αναπροσαρμοστεί η γενική ισχύ του μέτρου, σύμφωνα με το οποίο επιτρέπεται 1
άτομο/2.2μ.», δηλώνει στο FnB Daily ο Πέτρος Κασιμάτης, εκ των πρωταγωνιστών της κίνησης των μικρών καταστημάτων εστίασης. Ο ίδιος αναφέρει πως, «για ένα κατάστημα 60 τ.μ. εξωτερικού χώρου και 50 τ.μ. εσωτερικού, μπορούν να εξυπηρετηθούν στο σύνολο 28 άτομα. Αυτό το μέτρο πάρθηκε για τα μεγαλύτερα καταστήματα εστίασης, οδηγώντας όμως στην ουσία σε ασφυξία τα μικρότερα, γι’ αυτό και ζητάμε να αλλάξει το μέτρο για τα μικρά μαγαζιά εστίασης».

Lockdown στην Εστίαση
Με ανακοίνωσή του το ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης ανακοινώνει γενικό Lockdown από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου στα καταστήματα εστίασης αντιδρώντας όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του στη «στρατηγική στοχοποίηση και αφαίμαξη των δυνάμεων του κλάδου της εστίασης». Στις κινητοποιήσεις δεν θα συμμετέχουν ωστόσο τα καταστήματα της Αττικής.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η εστίαση «είναι το θύμα που πληρώνει τα σπασμένα, με τις ευλογίες και του ανύπαρκτου, ουσιαστικά, συνδικαλισμού ανωτέρων και ανωτάτων βαθμίδων, που λειτουργώντας ως «υπάλληλοι» του κράτους, «κωφεύουν» μέσα από διπλωματικές σχέσεις και ζημιογόνους συμβιβασμούς».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, γίνεται λόγος για τις ΚΥΑ που… «άλλαζαν τη ζωή μας αλλά και τα φώτα μας, γι’ αυτό αποφασίζουμε να αναλάβουμε δράση».

Μεταξύ των αιτημάτων του κλάδου είναι η απαλλαγή των επιχειρήσεων του έτους 2020 από Δημοτικά τέλη, Δημοτικό Φόρο, τέλη κοινόχρηστων χώρων κ.α. Όπως επίσης ελευθερία για τον χώρο των εξωτερικών τραπεζοκαθισμάτων πέραν των γραμμών που όριζαν οι δήμοι μέχρι σήμερα, η μείωση των ενοικίων εστίασης στο ίδιο ποσοστό που θα μειωθεί το δικαίωμα χρήσης του χώρου, η μείωση του ΦΠΑ σε 6% σε φαγητό και καφέ, η κατάργηση προκαταβολής φόρου στο 100%, αλλά και η θέσπιση ειδικού ταμείου “ανεργίας – αποζημίωσης” για τους επαγγελματίες που θα βάλουν οριστικό λουκέτο στις επιχειρήσεις τους εξαιτίας του κορονοϊού, αλλά και για εργαζόμενους που θα χάσουν τη δουλειά τους.

Επιφυλάσσονται δε για γενικό επαναλαμβανόμενο lockdown του κλάδου εφόσον χρειαστεί.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΣΚΕΔΙ:

«To Δ.Σ. του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ & ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ & ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ «ΠΑ.Σ.Κ.Κ.Ε.ΔΙ.» χαιρετίζει τους χιλιάδες συναδέλφους στον κλάδο της Εστίασης και Διασκέδασης, τους Προέδρους και τα μέλη όλων των πρωτοβάθμιων σωματείων Εστίασης και Διασκέδασης όλης της Χώρας, τους εργαζόμενους, μόνιμους και εποχικούς, τους προμηθευτές, τους καταναλωτές-πελάτες μας, τους Προέδρους και τα μέλη των πρωτοβάθμιων Σωματείων εργαζομένων, προμηθευτών και καταναλωτών όλης της χώρας.

Προσπαθήσαμε πολύ όλο το διάστημα από το ξέσπασμα της πανδημίας και των μέτρων που επιβλήθηκαν να ξεκινήσουμε έναν παραγωγικό διάλογο με την κυβέρνηση, θέτοντας προς συζήτηση οργανωμένες προτάσεις και ένα πλήρως μελετημένο σχέδιο δράσης που θα προστάτευε τον κλάδο, προβλέποντας την καταστροφή που ερχόταν κατά πάνω μας.