Αρχική Eπικαιρότητα Επιστρέφουν Τσιόδρας-Χαρδαλιάς: Συναγερμός από την ραγδαία αύξηση κρουσμάτων

Επιστρέφουν Τσιόδρας-Χαρδαλιάς: Συναγερμός από την ραγδαία αύξηση κρουσμάτων

Επανέρχεται η τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο της πανδημίας και χθες Κυριακή, σημειώθηκε ρεκόρ 284 κρουσμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ενημέρωση θα γίνεται κάθε Τρίτη και Πέμπτη.

Στις 16.00 έχει οριστεί η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, στην οποία θα συμμετέχει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως προκειμένου να προχωρήσει σε ανακοινώσεις για το άνοιγμα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

Ρεκόρ κρουσμάτων – Πονοκέφαλος στους επιστήμονες

Την επιστροφή των αδειούχων από τις διακοπές περιέγραψε ως τη μεγάλη πρόκληση στην εξέλιξη της επιδημιολογικής καμπύλης, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. 

Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλούν στους επιστήμονες τα στατιστικά δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την εξάπλωση του κορoνοϊούστη χώρα μας, καθώς την Κυριακή σημειώθηκε ρεκόρ κρουσμάτων, με 284 ανθρώπους να βρίσκονται θετικοί στην Covid-19.

«Η επόμενη ημέρα καθορίζεται από τις μάσκες, τις αποστάσεις και την αίσθηση ατομικής και κοινωνικής ευθύνης», υπογράμμισε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος στην εξάπλωση του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε πως «η επιστροφή των αδειούχων από τις διακοπές είναι μεγάλη πρόκληση ως προς την εξέλιξη της επιδημιολογικής καμπύλης».

«Είναι περίοδος όπου η πληθυσμιακή ομάδα των 20 έως 40 ετών μετακινείται, επιστρέφει από τις διακοπές και μπορεί να μεταδώσει τον ιό ασυμπτωματικά. Αυτοί οι άνθρωποι δεν πρέπει να έρθουν σε επαφή με ευπαθείς ομάδες», είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Τόνισε δε ότι πρέπει να γίνει συνείδηση ότι δεν μπορεί να ξεχωρίζει η ατομική από την κοινωνική ευθύνη, την αλληλεγγύη που δείχνουμε στους ανθρώπους γύρω μας.

Ερωτηθείς για το αν τα περιοριστικά μέτρα έπρεπε να είχαν ληφθεί νωρίτερα είπε πως «μετά από οριζόντιο lockdown μηνών είναι αδύνατο να κρατήσεις κλειδωμένη για πάντα την κοινωνία».

«Ξεκινάς από συστάσεις και παραινέσεις, εάν αυτό δεν φέρει αποτέλεσμα πας σε επιμέρους μέτρα, όπου αυξάνει η επιδημιολογική καμπύλη» ανέφερε ο κ. Κικίλιας, σημειώνοντας πως αυτό γίνεται σε συναπόφαση με τους επιδημιολόγους.

«Η προστασία της υγείας είναι πρώτη προτεραιότητα, ωστόσο από εκεί και πέρα οφείλουμε να στηρίξουμε την οικονομία», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας το άνοιγμα της οικονομίας και του τουρισμού είπε πως η Ελλάδα το έκανε πιο επιτυχημένα από άλλες χώρες, και απηύθυνε έκκληση προς όλους για πειθαρχία και τήρηση των μέτρων προκειμένου να το διατηρήσουμε.