Αρχική Eπικαιρότητα Ανάσα για χιλιάδες οφειλέτες: Έρχεται παράταση σε «παγωμένα» χρέη λόγω κορονοϊού

Ανάσα για χιλιάδες οφειλέτες: Έρχεται παράταση σε «παγωμένα» χρέη λόγω κορονοϊού

Το ενδεχόμενο να αποπληρωθούν οι οφειλές που έχουν παγώσει μετά το πρώτο δίμηνο του 2021 και οχι από τον Ιανουάριο εξετάζει σοβαρά η κυβέρνηση.

Πρόκειται για την αποπληρωμή των φόρων, των δόσεων και των ασφαλιστικών εισφορών συνολικού ύψους περί τα 3 δισ. ευρώ που δεν πλήρωσαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τον Μάρτιο του 2020 όταν ξέσπασε η πανδημία έως και τον Μάιο.

Ο ακριβής χρόνος των αποπληρωμών αναμένεται να αποφασιστεί στις κυβερνητικές συσκέψεις των επόμενων ημερών, ώστε να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις και το τελικό σχέδιο της ρύθμισης να κατατεθεί στη Βουλή. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, στην ειδική ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν δικαίωμα να αναστείλουν μέχρι και το φθινόπωρο την πληρωμή φόρων και δόσεων ρυθμίσεων.

Στην ειδική ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν
επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά με κρατική εντολή
επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού και είχαν ενταχθεί στη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ,
εργαζόμενοι που βρέθηκαν ή παραμένουν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωσης
και ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης.

Οι φορολογούμενοι για να μπουν στην έκτακτη ρύθμιση θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

Η αίτηση της τμηματικής αποπληρωμής των χρεών θα γίνεται σε ειδική πλατφόρμα που αναμένεται να ανοίξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έως τις αρχές του 2021, όπου οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αίτημα για να υπαχθούν στη νέα έκτακτη ρύθμιση και να εξοφλήσουν τις οφειλές που πάγωσαν λόγω του κορονοϊού.

Όσον αφορά στο επιτόκιο, για όσους επιλέξουν τη ρύθμιση των 12 δόσεων αυτοί δεν θα καταβάλουν τόκο, ενώ όσοι επιλέξουν τις 24 δόσεις, το επιτόκιο θα κυμανθεί στα επίπεδα του 2% – 2,5%. Σήμερα, η πάγια ρύθμιση οφειλών προβλέπει επιτόκιο 4,5% για 12 δόσεις και 6% για 24 δόσεις.