Αρχική Eπικαιρότητα Σύψας : Aυτά είναι τα πέντε μέτρα που θα εφαρμοστούν στα σχολεία....

Σύψας : Aυτά είναι τα πέντε μέτρα που θα εφαρμοστούν στα σχολεία. Τα παιδιά δεν μπορούν να μείνουν χωρίς παιδεία

Υπέρ της  απόφασης για το καθολικό άνοιγμα των σχολείων και την προσέλευση όλων των μαθητών,  τάχθηκε σήμερα o καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας επισημαίνοντας ότι «καταλήξαμε σε αυτή την απόφαση όπως όλα τα κράτη της ΕΕ. Τα παιδιά δεν μπορούν να μείνουν χωρίς παιδεία, ο φυσικός τους χώρος είναι εκεί».

Σε συνέντευξή του (Open ) ο κ. Σύψας ανέφερε ότι «τα παιδιά, και ιδίως εκείνα του δημοτικού, είναι η πιο ασφαλής ηλικιακή ομάδα όσον αφορά την επιδημία», επικαλούμενος επιστημονικές μελέτες που δείχνουν ότι «δεν μεταδίδουν εύκολα» και δεν προσβάλλονται εύκολα από τον κορονοϊό, ενώ διευκρίνισε ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι ασφαλές από την ηλικία των τριών ετών και πάνω, η αρμόδια επιτροπή επιστημόνων δεν έχει λάβει ακόμα τη σχετική απόφαση από ποιες ηλικίες θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τα σχολεία, ο Νίκος Σύψας τόνισε ότι θα υπάρχει μέριμνα που δεν θα περιορίζεται στην υποχρεωτική χρήση των μασκών, και συμπλήρωσε ότι τα 5 ειδικά μέτρα που όπως όλα δείχνουν θα εφαρμοστούν στα σχολεία είναι: Η υποχρεωτική χρήση μάσκας, τα ξεχωριστά διαλείμματα, ώστε να μην αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, τα αυστηρά μέτρα υγιεινής με καλό αερισμό, απολυμάνσεις, αντισηπτικά.

Ακόμα θα υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης κρούσματος στο σχολείο, ειδικό πρωτόκολλο για τη λειτουργία των κυλικείων με περιορισμό του αριθμού προσέλευσης, αλλά και σχεδιασμός για τυχόν κρούσματα σε αυτά.

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα σε περίπτωση καταγραφής κρούσματος σε σχολείο, δεν θα κλείνει όλη η μονάδα, αλλά συγκεκριμένη τάξη ή τμήμα. «Θα ακολουθεί αυστηρή ιχνηλάτηση και απολύμανση των χώρων και το σχολείο θα συνεχίσει να λειτουργεί» είπε.

Για τα κυλικεία ανέφερε ότι η επιστημονική επιτροπή θα καταλήξει σε συγκεκριμένη πρόταση μέχρι αύριο και τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι δυο: Είτε τα παιδιά να πηγαίνουν ένα – ένα στο κυλικείο, είτε το προσωπικό του κυλικείου να μοιράζει φαγητό στα παιδιά, είτε να μην ανοίξουν καθόλου.