Αρχική Eπικαιρότητα Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πιο ελκυστικοί οι όροι για την τρίτη δόση

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πιο ελκυστικοί οι όροι για την τρίτη δόση

Με ιδιαίτερα ήπια κριτήρια και στοχευμένη σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στις περιοχές όπως το ιστορικό κέντρο της Αθήνας αλλά και σε νησιά που κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών δέχθηκαν ισχυρό οικονομικό πλήγμα από την πανδημία εξαιτίας της υποτονικής τουριστικής κίνησης, είναι σχεδιασμένη, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρίτη φάση ενίσχυσης της ρευστότητας μέσω του προγράμματος «επιστρεπτέα προκαταβολή».
Το πρόγραµµα αφορά επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περιοχές, όπως το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε νησιά, που κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο µηνών δέχθηκαν ισχυρό οικονοµικό πλήγµα από την πανδηµία εξαιτίας της υποτονικής τουριστικής κίνησης. Παράλληλα, στο υπουργείο Οικονοµικών έχουν βάλει στο µικροσκόπιο τις εταιρείες που δεν µπόρεσαν να χρηµατοδοτηθούν από τους δύο προηγούµενους κύκλους, µε στόχο τη διεύρυνση των κριτηρίων επιλογής και ένταξης όλων των µικρών και πολύ µικρών επιχειρήσεων. Στο υπουργείο Οικονοµικών και στην Ανεξάρτητη Αρχή ∆ηµοσίων Εσόδων, η οποία διαχειρίζεται την ηλεκτρονική πλατφόρµα υποβολής των αιτήσεων mybusiness, έχουν ήδη καταλήξει στα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων και αµέσως µετά το ∆εκαπενταύγουστο θα δηµοσιευτεί η υπουργική απόφαση. Οι πληρωµές θα γίνουν τον Σεπτέµβριο, ενώ το συνολικό κονδύλι των χαµηλότοκων κρατικών δανείων, τα οποία θα πιστώνονται απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασµούς των δικαιούχων, χωρίς να µεσολαβεί το τραπεζικό σύστηµα, ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δηλώσουν τον τζίρο τους για τους µήνες Ιούνιο και Ιούλιο και, σύµφωνα µε παράγοντες του οικονοµικού επιτελείου, όσο µεγαλύτερη είναι η πτώση τζίρου, τόσο υψηλότερη θα είναι η κρατική ενίσχυση. Επίσης, σε αντίθεση µε τους δύο προηγούµενους κύκλους του προγράµµατος, θα µπορούν να χρηµατοδοτηθούν ατοµικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζοµένους και χωρίς ταµειακή µηχανή. Η ανάγκη για τον τρίτο γύρο χρηµατοδότησης µέσω του µέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής υπαγορεύτηκε από την ίδια την αγορά (τις επιχειρήσεις), καθώς πρόκειται για το πλέον συµβατό «όπλο» ρευστότητας, το οποίο µειώνει τη γραφειοκρατία. Κυρίως, όµως, δεν περνάει µέσα από τις τράπεζες, µε συνέπεια τα κριτήρια χρηµατοδότησης να είναι πιο ήπια.
Στο επίκεντρο της στήριξης αναµένεται, σύµφωνα µε τις πληροφορίες, να βρεθούν τα καταστήµατα εστίασης του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, τα οποία έχουν υποστεί δραµατική καθίζηση τζίρου από την άρση της καραντίνας έως και σήµερα. Οι έµποροι και οι επιχειρηµατίες του κλάδου της εστίασης στις πλέον δηµοφιλείς τουριστικές γειτονιές της πρωτεύουσας, όπως το Μοναστηράκι, η Πλάκα, το Θησείο και το Σύνταγµα, έχουν απευθυνθεί στο υπουργείο Οικονοµικών ζητώντας στήριξη, καθώς η πρωτεύουσα δεν έχει τουρίστες και οι Αθηναίοι, για λόγους προστασίας, δεν επισκέπτονται το κέντρο, µε αποτέλεσµα τα µαγαζιά να φυτοζωούν. Η κατάσταση αυτή οδήγησε την ηγεσία του υπουργείου Οικονοµικών στην αλλαγή του σχεδιασµού του προγράµµατος (στο µοντέλο των δύο προηγούµενων κύκλων) και θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τις εταιρείες εστίασης που εδρεύουν στις συγκεκριµένες περιοχές. «Οι εν λόγω επιχειρήσεις έχουν υποστεί ισχυρό σοκ από την πανδηµία και αποδεικνύεται από τους τζίρους του Ιουνίου και του Ιουνίου σε σχέση µε την περσινή χρονιά. Πρέπει να τις στηρίξουµε, καθώς αποτελούν την καρδιά της οικονοµίας της Αθήνας. Πρέπει να επιβιώσουν, έτσι ώστε, παρά τη δύσκολη χρονιά, να είναι έτοιµες να µπουν εκ νέου στην κανονικότητα, όταν αυτή επανέλθει», τονίζει στέλεχος του οικονοµικού επιτελείου. Στο σηµείο αυτό να σηµειωθεί ότι αρκετά εστιατόρια και µπαρ στο κέντρο της Αθήνας παραµένουν ακόµη και σήµερα κλειστά, καθώς το λειτουργικό κόστος είναι δυσβάσταχτο, µε δεδοµένο ότι ο τζίρος πλησιάζει µηδενικά επίπεδα.

Προηγούμενο άρθροΜέγαρο Κολιάτσου: Το θέμα δεν είναι να φέρεις τους τουρίστες, αλλά να τους κρατήσεις κιόλας …..!!!
Επόμενο άρθροΕβδομαδιαίες αστρολογικές προβλέψεις από το Astro Team της Βάσιας Κόντη