Αρχική Eπικαιρότητα Η αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού “πάει πίσω” τη σχολική πρεμιέρα

Η αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού “πάει πίσω” τη σχολική πρεμιέρα

Τα σχολεία σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας, πρόκειται να ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου, αλλά η έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλάζει τα δεδομένα.

Προς το παρόν η επίσημη θέση δεν έχει αλλάξει, όμως αυτό που άλλαξε είναι η κατάσταση με την πανδημία στη χώρα, καθώς τα κρούσματα όχι μόνο είναι τριψήφια σε αριθμό, αλλά πλέον φτάνουν ή και ξεπερνούν τα 200 ημερησίως.

Η ανησυχία είναι έκδηλη στους ειδικούς και γι’ αυτό έχουν ρίξει στο τραπέζι των συζητήσεων την ιδέα της αναβολής της σχολικής πρεμιέρας κατά δύο εβδομάδες, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr.

Ηδη, ο Ν. Σύψας έχει τονίσει πως μελετώνται μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων, που θα αφορούν είτε το γενικό σύνολο της κοινότητας, είτε κατά τόπους, με τις οριστικές αποφάσεις να αναμένονται το επόμενο διάστημα, μέσα στον Αύγουστο.

Πιθανή η εκ περιτροπής διδασκαλία

Ο λοιμωξιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώνας στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως η πρόθεση είναι να υπάρχει μεγαλύτερη κανονικότητα, ώστε ο κόσμος να μπορεί να λειτουργήσει όπως πάντα, ωστόσο, με «ενεργό ένα δεύτερο κύμα» κορωνοϊού, χαρακτήρισε «σχετικά δύσκολο» το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους.

«Στο τραπέζι είναι και η εκ περιτροπής διδασκαλία, όπως ήταν τον Μάιο, και η χρήση της μάσκας. Θα εξαρτηθεί από το πόσο ενεργή θα είναι η επιδημία. Και σίγουρα υπάρχουν και δύο ηλικιακά γκρουπ, τα παιδιά κάτω από 10 και τα παιδιά πάνω από 10 ετών, που έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά», ανέφερε.

Υποχρεωτικό τεστ πριν ανοίξουν τα πανεπιστήμια στο τραπέζι

Ενα άλλο μέτρο που συζητούν οι επιδημιολόγοι, είναι το ενδεχόμενο να υποβάλλονται σε υποχρεωτικά τεστ οι φοιτητές των πανεπιστημίων, πριν επιστρέψουν για τη νέα σχολική χρονιά.

Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, αποκάλυψε ότι συζητείται η επιστροφή των φοιτητών στα Πανεπιστήμια να γίνεται με αρνητικό τεστ κορωνοϊού. «Επειδή υπάρχει η πρόταση στο τραπέζι, οι φοιτητές να επιστρέψουν στα μαθήματα, όπου χρειάζεται δια ζώσης, γίνεται μία συζήτηση με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό, γιατί οι φοιτητές είναι ακριβώς η ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία μιλάμε αυτή τη στιγμή. Υπάρχει μία συζήτηση που μπορεί να πρέπει οι φοιτητές, πριν επιστρέψουν στα Πανεπιστήμια για τα δια ζώσης μαθήματα, να χρειάζεται να κάνουν τεστ για τον κορωνοϊό», είπε, τονίζοντας ότι προς το παρόν, απλά συζητείται το συγκεκριμένο ενδεχόμενο.

«Ακόμη δεν έχουμε φτάσει στην τελική λύση. Ολα αυτά είναι θέμα συζήτησης αυτή τη στιγμή. Η συζήτηση που έχει γίνει στην Επιτροπή είναι ναι να ανοίξουν τα σχολεία, εάν χρειαστεί αυτό που έχουμε πει, θα πρέπει να συνεννοηθούμε και με το υπουργείο Παιδείας είναι να ανοίξουν τα σχολεία με μάσκες» πρόσθεσε.

Πηγή: iefimerida.gr