Αρχική Eπικαιρότητα Επτά οι νεκροί και ένας αγνοούμενος στην Εύβοια

Επτά οι νεκροί και ένας αγνοούμενος στην Εύβοια

Τουλάχιστον 7 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων και ένα βρέφος μόλις 8 μηνών, και ένας αγνοείται, από τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν χθες Κυριακή, τα Πολιτικά, τα Ψαχνά, το Μπούρτζι και το Λευκαντί. Τεράστιες και οι καταστροφές σε ζώα, καλλιέργειες, οικισμούς, κατοικίες, δρόμους, δίκτυα, υποδομές, αυτοκίνητα με ολόκληρες περιοχές να έχουν βουλιάξει σε νερό, πέτρες και λάσπη, καθώς υπερχείλισαν ποταμοί και ρέματα, ενώ σε λίμνη με λασπόνερα μετατράπηκαν και παραθαλάσσιες περιοχές όπως στο Λευκαντί. Στις πληγείσες περιοχές μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός, ο οποίος εξέφρασε τη βαθιά του οδύνη, για τους συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους.

Στο μάτι του κυκλώνα μπήκαν τα Πολιτικά, με όλο το χωριό να βουλιάζει μέσα στη λάσπη και τις πέτρες. Τρεις άνθρωποι παρασύρθηκαν από τα νερά του φουσκωμένου Λήλαντα και έχασαν τη ζωή τους. Το Μπούρτζι μετρά άλλους 2 νεκρούς, ενώ ακόμα ένας αγνοείται. Άλλοι δύο, ζευγάρι 43 και 38 ετών, πνίγηκαν στην Αμφιθέα.

Στα Ψαχνά, η περιοχή παραδόθηκε στην καταστροφή, όταν ο Μεσσάπειος ποταμός ξεχείλισε και το νερό κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμά του.

Στο Λευκαντί, ολόκληρη η παραλιακή περιοχή, έχει μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη από λασπόνερα. Χωρίς νερό και ρεύμα παραμένουν οι περισσότερες πληγείσες, περιοχές.

(EUROKINISSI)

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι δήμοι Χαλκιδέων και ο δήμος Διρφύων Μεσσαπίων που έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα, κυρίως στις περιοχές Ψαχνά, Βασιλικά, Πολιτικά, Σταυρό, Κοντοδεσπότι, Λευκαντί και Μπούρτζι, με την καταστροφή να είναι ανυπολόγιστη.

Για την επόμενη μέρα στις πληγείσες περιοχές μίλησε ο δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς στην ΕΡΤ, ο οποίος έκανε λόγο για μεγάλη καταστροφή με ανυπολόγιστες ζημιές. Ήταν έντονη η βροχόπτωση και ήταν αδύνατο να βγουν έξω οι άνθρωποι, είπε αναφορικά με την κινητοποίηση των αρχών και τη χρήση του 112. Όσον αφορά τα προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης ο κ. Ψαθάς ανέφερε ότι η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε χθες αργά το βράδυ ωστόσο δεν έχει ρεύμα μια περιοχή στα Πολιτικά. Όσον αφορά την υδροδότηση γίνονται προσπάθειες να αποκατασταθεί το πρόβλημα καθώς στις περισσότερες περιοχές γίνεται με γεωτρήσεις. Όλοι έχουν υποστεί τεράστιες βλάβες είπε ο κ. Ψαθάς, επισημαίνοντας ότι πάνω από 1.000 σπίτια έχουν υποστεί ολική καταστροφή. Ο δήμαρχος απέδωσε την καταστροφή στον όγκο της βροχής, σε καθυστερήσεις στην εκτέλεση τεχνικών έργων που είχαν εγκριθεί και στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, ενώ -όπως είπε- είχε ενημερώσει από την Πέμπτη για επικείμενα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας σε δηλώσεις του χθες, όπου βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές, επεσήμανε ότι η Πολιτεία αντέδρασε αμέσως κινητοποιώντας όλο τον μηχανισμό, ενώ σημειώνει ότι η πρόβλεψη που είχαν έκανε εκτίμηση για 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, ενώ η βροχή έφτασε τα 350 χιλιοστά μέσα σε έξι ώρες.
Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στο 112, υπογραμμίζοντας ότι η χρήση του περιείχε μεγαλύτερο ρίσκο από τη μη χρήση, καθώς τα περισσότερα θύματα πνίγηκαν, ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν.

Θλίψη για τις ζωές που χάθηκαν, εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ καταλόγισαν ολιγωρία και αδράνεια στον κρατικό μηχανισμό.