Αρχική Ν. Αργολίδος Την παραδοσιακή κουζίνα του Πόντου γνώρισαν ντόπιοι και επισκέπτες στο Ναύπλιο (βίντεο)

Την παραδοσιακή κουζίνα του Πόντου γνώρισαν ντόπιοι και επισκέπτες στο Ναύπλιο (βίντεο)

Την παραδοσιακή κουζίνα του Πόντου είχαν την ευκαιρία να γευθούν όσοι βρέθηκαν το βράδυ της Παρασκευής 7 Αυγούστου στην πλατεία Τριών Ναυάρχων στο Ναύπλιο.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών “Ανάπλεια 2020” του Δήμου Ναυπλιέων, που πραγματοποιείται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά και που φέτος είναι αφιερωμένα στον Πόντο, στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας έδωσε μία γεύση από την ποντιακή κουζίνα, μαγειρεύοντας, μεταξύ άλλων, σιρόν, σορβά, πιροσκί, ωτία, και υβριστόν.

Όταν ένας λαός ξεριζώνεται από τα χώματά του και την πατρίδα, η περιουσία που χωρά στις λιγοστές αποσκευές του είναι ο πολιτισμός του, η κουζίνα του, οι γεύσεις και οι παραδόσεις του. Η πολιτιστική αυτή κληρονομιά ενώνει τις γενιές που βρέθηκαν ξαφνικά σε ξένο τόπο χωρίς πατρίδα.

Η ποντιακή κουζίνα, κατά βάση αγροτική, χαρακτηρίζεται από απλότητα. Απλά υλικά, απλοί συνδυασμοί, απλός τρόπος παρασκευής. Οι Πόντιοι χρησιμοποιούσαν ό,τι υλικά μπορούσαν να βρουν στην περιοχή τους, καθώς η περιοχή του Πόντου είχε μακρύ και βαρύ χειμώνα. Έτσι λοιπόν η κουζίνα τους ακολουθούσε τις εποχές.

Η διατροφή τους αποτελούνταν από δημητριακά, όπως σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι, φουρνικό (το καβουρδισμένο αλεύρι), σπασμένο στάρι, το κορκοτό καθώς το λένε, πλιγούρι, προψημένα φύλλα για πίτες τα γνωστά περέκ, αφυδατωμένα ζυμαρικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, κυρίως αυτά που είχαν υποστεί ζύμωση. Το κρέας το κατανάλωναν σπάνια καθώς η εκμετάλλευση των προϊόντων που μπορούσαν να πάρουν από τις γαλακτοφόρες αγελάδες, ήταν πιο συμφέρουσα (γάλα, τυρί, γιαούρτι, κεφίρ).

Στα παράλια του Πόντου η κουζίνα διαμορφώνεται λίγο διαφορετικά, καθώς οι κάτοικοι των παραλιακών πόλεων μπορούν και προμηθεύονται ψάρια από την πλούσια Μαύρη Θάλασσα.

Κατοικώντας σε μια περιοχή με πολυ-πολιτισμικό στοιχείο η κουζίνα τους δέχεται επιρροές από τους υπόλοιπους κατοίκους της περιοχής. Θα βρούμε πολλές ομοιότητες στην κουζίνα των Ποντίων με αυτή της Αρμενίας, της Ρωσίας ή και της Τουρκίας, με περισσότερα από τα ονόματα των πιάτων να είναι κοινά ή να μοιάζουν μεταξύ τους.

Τις εκδηλώσεις συντονίζει ο Αντιδήμαρχος Ναυπλιέων Ραφαήλ Μπαρού και τίμησε με την παρουσία του ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης όπου ηταν και τιμώμενο πρόσωπο την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων για την τηλεοπτική σειρά το ¨Κόκκινο ποτάμι”.

Σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή στην Πλατεία Συντάγματος δύο χορευτικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας, και: του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Καβακλιωτών Αιγινίου «Ανατολική Ρωμυλία», του συλλόγου «Τέχνες εν χορώ» Παναγιώτης Κατσίκης Πάτρα, της Ομάδας Χοροκίνηση, της Χορευτικής Ομάδας Σωματείου Φίλων Π.Λ.Ι., καθώς και του Χορευτικού Ομίλου Κιβερίου. Θα παρουσιαστούν χοροί από τον Πόντο, τη Θράκη, την Πελοπόννησο, τη Μικρά Ασία, τα νησιά και αρβανίτικοι.

ΠΗΓΗ: argolikeseidhseis.gr