Αρχική Ν. Αργολίδος Το καυστικό χιούμορ της Λυσιστράτης του Αριστοφάνη στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Το καυστικό χιούμορ της Λυσιστράτης του Αριστοφάνη στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Η διαχρονική αξία του λόγου του Αριστοφάνη με το καυστικό του χιούμορ κυριάρχησαν στην ορχήστρα του θεάτρου της Επιδαύρου μέσα από τη Λυσιστράτη, ένα από τα πλέον αντιπροσωπευτικά έργα του.

Το Εθνικό Θέατρο κατέβηκε για δεύτερη φορά φέτος στο αρχαίο αργολικό θέατρο με την παράσταση που παίχθηκε χθες και επαναλαμβάνεται τα Σαββατοκύριακο.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος που για πρώτη φορά έχει την επιμέλεια μιας παράστασης στο θεσμό των Επιδαυρίων.

Ένας θίασος εκλεκτών ηθοποιών ανέβασε τη Λυσισστράτη , το έργο που ο Αριστοφάνης παρουσίασε στα Λήναια του 411 π.Χ., μεταφέροντας τη γυναίκα από τον «Οίκο» στον «Δήμο» και προσφέροντάς της τη δυνατότητα πολιτικής δράσης για όσα αφορούν το σπίτι αλλά και την πόλη της.

Είκοσι χρόνια μετά την έναρξη του πελοποννησιακού πολέμου, η Αθήνα και η Σπάρτη συνεχίζουν έναν πόλεμο που φαίνεται να μην έχει τέλος. Οι ανθρώπινες απώλειες και οι καταστροφές βαίνουν αμείωτες και από τις δύο πλευρές, ενώ κάθε προσπάθεια ειρήνης έχει αποτύχει. Η Αθηναία Λυσιστράτη όμως δεν απελπίζεται και προτείνει ένα ανορθόδοξο σχέδιο για την παύση των εχθροπραξιών.

Μαζί με τη Λαμπιτώ, την επικεφαλής των γυναικών της Σπάρτης, κηρύσσουν πάνδημη και αυστηρή σεξουαλική αποχή των γυναικών, με στόχο να οδηγήσουν τους άντρες των δύο αντιμαχόμενων πλευρών σε συνθηκολόγηση και σύναψη ειρήνης.

Η Μετάφραση είναι του Σωτήρη Κακίση , Σκηνικά – Κοστούμια του Άγγελου Μέντη και η Μουσική της Κατερίνας Πολέμη.

Στους βασικούς ρόλους η Βίκυ Σταυροπούλου( «Λυσιστράτη») , Νίκος Ψαρράς, Βίκυ Βολιώτη, Στεφανία Γουλιώτη και πολλοί άλλοι εκλεκτοί ηθοποιοί.

Στις φετινές παραστάσεις των Επιδαυρίων τηρούνται αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπονται με την διάθεση λιγότερων εισιτηρίων και με τη χρήση μάσκας για τους θεατές τόσο στην προσέλευση όσο και κατά την αποχώρηση από το θέατρο.

Η «Λυσιστράτη»του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου μετά την Επίδαυρο (επαναλαμβάνεται και απόψε) α ταξιδέψει σε πολλές πόλεις και αρχαία θέατρα της Ελλάδας.

Πηγή:ert.grΡεπορτάζ Γιάννης Γαλανόπουλος

Προηγούμενο άρθροΕντοπίστηκε νεκρός ο 74χρονος ιερέας που αγνοείτο από τους Αγίους Θεοδώρους
Επόμενο άρθροEνας Αφγανός, ένας ομοφυλόφιλος και ένας Μουσουλμάνος στο σπίτι του Big Brother