Αρχική Ν. Αχαΐας Πάτρα: Πλήθος αρχαιότητες, θρησκευτικά είδη και όπλα είχε ο αρχαιοκάπηλος!

Πάτρα: Πλήθος αρχαιότητες, θρησκευτικά είδη και όπλα είχε ο αρχαιοκάπηλος!

Μετά τα νέα ευρήματα σε σπίτια και σκάφη που διατηρεί ο 57χρονος ο οποίος συνελήφθη στο λιμάνι της Πάτρας, ενώ ετοιμαζόταν να φύγει με το πλοίο της γραμμής για Ιταλία φορτωμένος με 299 αρχαία νομίσματα, εντείνεται η πεποίθηση των αστυνομικών της Ασφάλειας Πατρών και του Λιμεναρχείου ότι συνδέεται με διεθνή κυκλώματα αρχαιοκαπηλίας!

Το βράδυ της Δευτέρας, στο πλαίσιο ελέγχου των αποσκευών του, είχε διαπιστωθεί ότι ο 57χρονος έκρυβε στην ταξιδιωτική αποσκευή του 16 χρυσά, 92 αργυρά και 191 χάλκινα νομίσματα τα οποία χρονολογούνται από τον 3ο αιώνα π.Χ. ως και την περίοδο της τουρκοκρατίας. Τα πολύτιμα νομίσματα κατασχέθηκαν και παραδόθηκαν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας, ενώ ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Πατρών άσκησε δίωξη για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων στον 57χρονο, που εκτιμάται ότι σχεδίαζε να τα πουλήσει σε κάποιον συλλέκτη σε ευρωπαϊκή χώρα.

Patra-arxaiokapilos
Patra-arxaiokapilos2

Όμως, οι έρευνες που ακολούθησαν σε σπίτια και σε ιδιωτικά σκάφη ιδιοκτησίας του 57χρονου στον Πειραιά, σε νησί του Σαρωνικού και τη Σίφνο, έφεραν στο φωςπ λήθος νομίσματα αρχαίων ελληνικών, των ρωμαϊκών και των οθωμανικών χρόνων, καθώς και της σύγχρονης Ελλάδας, 20 μήτρες νομισμάτων, τέσσερις Βυζαντινές σφραγίδες, ένα ζευγάρι χρυσά σκουλαρίκια, ένα χρυσό Βυζαντινό νόμισμα σε μενταγιόν, ένα Βυζαντινό σταυρό πιθανόν από λειψανοθήκη, αλλά και μια εικόνα του Αγίου Γεωργίου σε μεταξωτό πλαίσιο που χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα και πλήθος διαφόρων ιερατικών σκευών!

Επιπλέον, από τις έρευνες εντοπίστηκαν ένα πιστόλι τύπου GLOCK 19 που εστάλη για βαλλιστική εξέταση, τρεις γεμιστήρες, 171 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων και τέσσερις συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη βάρους 20,2 γραμμαρίων! Έτσι, σε βάρος του 57χρονου έχει σχηματιστεί συμπληρωματική δικογραφία, όχι μόνο για παράβαση του νόμου περί προστασίας αρχαιοτήτων, αλλά και για παράνομη οπλοκατοχή και κατοχή ναρκωτικών, ενώ ερευνάται πώς βρέθηκαν στα χέρια του οι αρχαιότητες και τα θρησκευτικά είδη.

Patra-arxaiokapilos3
Patra-arxaiokapilos4