Αρχική Ν. Αχαΐας Το Πανεπιστήμιο Πατρών στο ερευνητικό έργο G-guidance

Το Πανεπιστήμιο Πατρών στο ερευνητικό έργο G-guidance

Τα ερωτήματα γύρω από την επιλογή επαγγέλματος είναι από τα σημαντικότερα που προκύπτουν κυρίως στην περίοδο της εφηβείας. Οι μαθητές καλούνται να λάβουν σοβαρές αποφάσεις σχετικά με την επαγγελματική κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν.

Παρά το γεγονός ότι ένα σημαντικό εύρος επαγγελμάτων μπορεί να ανταποκρίνεται σήμερα στα ταλέντα και τα ενδιαφέροντα ενός νέου ατόμου, η απόλυτη επαγγελματική ικανοποίηση συχνά συνδέεται με το επάγγελμα πρώτης επιλογής. Κατά συνέπεια, επιτακτική καθίσταται η ανάγκη των μαθητών για σωστή ενημέρωση σχετικά με τα επαγγέλματα, ώστε να είναι έτοιμοι να επιλέξουν ένα επάγγελμα που θα βρίσκεται σε αντιστοιχία με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα τους.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών, θέλοντας να συμβάλλει στην συμβουλευτική σταδιοδρομία των ατόμων, συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα G-guidance. Πρόκειται για ένα τριετές έργο, στο πλαίσιο του οποίου θα δημιουργηθεί παιγνιώδης ψηφιακή πλατφόρμα η οποία θα απευθύνεται σε έφηβους ηλικίας από 13 έως 17 χρονών και θα έχει ως κύριο στόχο την προσφορά αποτελεσματικών υπηρεσιών επαγγελματικού προσανατολισμού. Στο ερευνητικό πρόγραμμα συμμετέχουν, επίσης, το Αρσάκειο Λύκειο Πατρών, καθώς και επτά ακόμα ευρωπαϊκοί φορείς από τη Βουλγαρία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Πορτογαλία.

Το έργο ξεκίνησε τη 1η Σεπτεμβρίου του 2019

Η διά ζώσης συνάντηση των συνεργατών η οποία ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2020 στο Πανεπιστήμιο Πατρών πραγματοποιήθηκε τελικά στις 7 Ιουλίου online εξαιτίας της πανδημίας. Οι συνεργάτες του ερευνητικού προγράμματος G-guidance,  ανταποκρινόμενοι στα νέα δεδομένα που έφερε η εξάπλωση του κορονοϊού, συνεχίζουν να εργάζονται προκειμένου να δημιουργηθεί επιτυχώς η ψηφιακή πλατφόρμα επαγγελματικού προσανατολισμού. Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Πατρών σε συνεργασία με το Αρσάκειο Λύκειο Πατρών πραγματοποίησε 10 συνεντεύξεις που έχουν στόχο την πλήρη και εις βάθος ενημέρωση των μαθητών για κάποια επαγγέλματα.

Οι συνεντευξιαζόμενοι είναι επαγγελματίες που προέρχονται από διάφορους κλάδους όπως, Πολιτικός Μηχανικός, φαρμακοποιός, Επιχειρηματίας Μόδας, ψυχίατρος, Ογκολόγος, Σεφ, Φωτογράφος, Μηχανικός Λογισμικού, Βιοτεχνολόγος και Μάνατζερ Ξενοδοχείου, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικές με το επάγγελμα τους, όπως το αντικείμενο της εργασίας τους, την τοποθεσία εργασίας τους, τις απαραίτητες ικανότητες και σπουδές, καθώς και τον μέσο μισθό κτλ. Οι συνεντεύξεις αυτές θα αναρτηθούν στην πλατφόρμα επαγγελματικού προσανατολισμού, μαζί με δεκάδες ακόμα συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν από τους άλλους εταίρους του προγράμματος. Όλες οι συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν από τους άλλους εταίρους θα μεταφραστούν και στα Ελληνικά.