Αρχική Eπικαιρότητα Κορονοϊός: Πότε η μάσκα θα γίνει υποχρεωτική στους εξωτερικούς χώρους

Κορονοϊός: Πότε η μάσκα θα γίνει υποχρεωτική στους εξωτερικούς χώρους

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε δημόσιες υπηρεσίες και εμπορικά καταστήματα από τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, αυξάνονται οι ειδικοί που ζητούν να γίνει επέκταση του μέτρου σε όλους τους κλειστούς χώρους ενώ έχει μπει και στο τραπέζι η υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους αν συνεχιστεί η αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας.

Έτσι, ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο υποχρεωτικής χρήσης μάσκας ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη. «Η μάσκα θα γίνει υποχρεωτική σε εξωτερικούς χώρους εάν αυξηθούν περαιτέρω τα κρούσματα, οι διασωληνώσεις και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία».

Μάλιστα, τόνισε την ανάγκη επάρκειας σε μάσκες, ειδικά αν γίνουν υποχρεωτικές ακόμη και στα σχολεία: «Στα σχολεία το δύσκολο δεν είναι να τη φοράνε οι μαθητές, αλλά ότι θα πρέπει να υπάρχουν αρκετές, γιατί όταν μιλάς, υγροποιούνται και αυτές θα πρέπει να αλλάζουν. Θα πρέπει να υπάρχει δηλαδή μεγάλη ποσότητα από μάσκες για να μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε», ανέφερε η κυρία Παγώνη μιλώντας την Τετάρτη στον ΣΚΑΪ.

«Ειδοποιούνται οι υγειονομικές περιφέρειες και προμηθευόμαστε. Με τα δεδομένα που έχουμε, ο κάθε γιατρός στα νοσοκομεία παίρνει μια μάσκα κάθε πρωί. Γίνεται προσπάθεια να αυξηθούν και να μπορούμε να πάρουμε δύο και τρεις μάσκες σε κάθε εφημερία που είμαστε για 24 ώρες» είπε. Επανέλαβε επίσης την ανησυχία των γιατρών για τους ασυμπτωματικούς ασθενείς, καθώς, όπως εξήγησε, ένας ασυμπτωματικός μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε 80 με 100 άτομα.

Μιλώντας για τα 52 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, 28 Ιουλίου, η κυρία Παγώνη είπε ότι οφείλονται στη χαλάρωση των μέτρων, την οποία απέδωσε και στην αντιμετώπιση των νέων, που δεν μεταδίδουν και δεν νοσούν τόσο εύκολα.

Μόσιαλος: Καμιά εξαίρεση στη χρήση μάσκας

Είχε προηγηθεί ανάρτηση του καθηγητή, Ηλία Μόσιαλου ο οποίος χαρακτήρισε αναγκαία τη χρήση μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους. Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για την πανδημία, υποστήριξε χαρακτηριστικά πως το μέτρο πρέπει να επεκταθεί «σε όλους τους κλειστούς χώρους, ειδικά όταν δεν υπάρχει φυσικός αερισμός και ανανέωση του αέρα με φρέσκο αέρα».

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, η εφαρμογή των μέτρων πρέπει να είναι «οριζόντια χωρίς εξαιρέσεις». «Η επέκταση της χρήσης της μάσκας σε περισσότερους κλειστούς χώρους είναι ένα θετικό μέτρο. Η εφαρμογή όμως του μέτρου πρέπει να επεκταθεί σε όλους τους κλειστούς χώρους ειδικά όταν δεν υπάρχει φυσικός αερισμός και ανανέωση του αέρα με φρέσκο αέρα. Η εφαρμογή των μέτρων πρέπει να είναι οριζόντια χωρίς εξαιρέσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.