Αρχική Ν. Αργολίδος Δυο μικροί μπούφοι από Ναύπλιο και Γύθειο αναρρώνουν στο Κέντρο Προστασίας και...

Δυο μικροί μπούφοι από Ναύπλιο και Γύθειο αναρρώνουν στο Κέντρο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής

Δυο πολύ μικροί μπούφοι, ένας από το Ναύπλιο και ένας από το Γύθειο με φοβερή αδυναμία έχουν μεταφερθεί στον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής  ΑΝΙΜΑ.
Τα δυο αδύναμα άγρια πτηνά παίρνουν ορό και ειδική τροφή και οι άνθρωποι του Συλλόγου ελπίζουν να δυναμώσουν και να καταφέρουν να επιζήσουν.
Μπούφος είναι η κοινή ονομασία του γένους Bubo και με την ευρύτερη έννοια του γένους Asio, Γλαυκόμορφων πτηνών της οικογένειας Stringidae. 
Ο Ευρασιατικός μπούφος (είδος B. bubo, αγγλ. eagle owl, γαλλ. grand duc) χαρακτηρίζεται από μεγάλο μέγεθος (μήκος 66-71 εκατοστόμετρα), από 2 θυσάνους φτερών στα αυτιά και από μεγάλα πορτοκαλί μάτια. Το φτέρωμά του είναι ξανθοκάστανο ως κιτρινόμαυρο, με καφέ κηλίδες, πιο ανοιχτόχρωμο στο κάτω μέρος. 

Ζει μοναχικός και φωλιάζει σε σχισμές βράχων, κουφάλες δέντρων, θάμνους και εγκαταλελειμμένες φωλιές αρπαχτικών. Το λυκόφως κουρνιάζει όρθιος σε ένα κλαδί και ανιχνεύει το έδαφος για την λεία του, που αποτελείται κυρίως από Τρωκτικά, λαγούς, κουνέλια και πουλιά. Απαντάται στην Ευρώπη, Ασία και Βόρεια Αφρική αλλά μόνο περιπλανώμενος στην ΒΔ. Ευρώπη. 
Έχει σχεδόν εξαφανιστεί στην Γαλλία. Συγγενικός είναι ο αμερικάνικος Μπούφος της Βιρτζίνια (B. virginianus), διαδεδομένο από την Αρκτική ως τον Πορθμό του Μαγγελάνου. Είναι ισχυρό αρπακτικό, με καφέ κηλίδες (μήκος πάνω από 60 εκατοστόμετρα) και με άνοιγμα φτερών που φτάνει συχνά τα δύο μέτρα στο θηλυκό. 
Παρότι η συνήθως λεία του είναι Τρωκτικά και μικρά πουλιά, μπορεί να μεταφέρει και μεγάλα θηράματα (όπως χήνες). Προσαρμοσμένο στην έρημο και στο δάσος, μεταναστεύει κατά την εποχή της έλλειψης τροφής.
Φωτογραφίες: ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής