Αρχική Ν. Αργολίδος Σε συνεργασία με την Google η παγκόσμια ζωντανή μετάδοση από την Επίδαυρο...

Σε συνεργασία με την Google η παγκόσμια ζωντανή μετάδοση από την Επίδαυρο για τους “Πέρσες” (βίντεο)

Τη στιγμή της παύσης για τον Πολιτισμό, η Ελλάδα επανεκκινεί και το διατρανώνει διεθνώς, στο κοινό που δεν μπορεί να έρθει φέτος στη χώρα μας, ή που δεν μπορεί να δει φέτος παραγωγές θεάτρου ή όπερας όπως θα επιθυμούσε.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοίνωσε η Λίνα Μενδώνη, στις 25 Ιουλίου θα γίνει από τη μήτρα του παγκόσμιου θεάτρου, την Επίδαυρο, ζωντανή μετάδοση σε όλο τον κόσμο της παράστασης «Πέρσες» του Αισχύλου, που ανεβάζει το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη.

Σε συνεργασία με την Google είναι εφικτή αυτή η πρωτοφανής συνθήκη και μάλιστα με ένα έργο που, όπως είπε η υπουργός, έχει ξεχωριστή σημασία, αφού αν δεν υπήρχε η Ναυμαχία της Σαλαμίνας ο δυτικός κόσμος δεν θα ήταν όπως τον ξέρουμε σήμερα.

Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη αναμένεται να βυθιστούν στο δέος και το μέτρο της Επιδαύρου και των «Περσών». Ταυτόχρονα, θα υπάρχει μια πλατφόρμα μέσω της οποίας όποιος επιθυμεί, αντί αντιτίμου, θα μπορεί να κάνει μια δωρεά που θα πάει στο Εθνικό Θέατρο – κλασική τακτική που επεκτάθηκε παγκοσμίως κυρίως εν μέσω πανδημίας.

Τα δεδομένα αυτά, σε μια στιγμή που η συζήτηση διεθνώς σε σχέση με την Ελλάδα αφορά κυρίως την Αγία Σοφία και όσα συμβολίζει, έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον, αφού ρίχνουν το φως στη δυναμική της σύγχρονης Ελλάδας στον πολιτισμό, στον τρόπο που ο αρχαιολογικός πλούτος δεν αποτελεί απλώς ιστορική μαρτυρία αλλά ενεργό κύτταρο της νέας δημιουργίας. Η συνεργασία άλλωστε με την Google και το ΥΠΠΟ φαίνεται ότι θα φέρει πολλά τέτοια νέα δεδομένα και φόρμες. Η παράσταση αυτή δεν θα προβληθεί σε ζωντανή σύνδεση και στην Ελλάδα, αφού οι «Πέρσες» θα κάνουν περιοδεία σε όλη τη χώρα μετά την Επίδαυρο.

Το live streaming της παράστασης θα πραγματοποιηθεί με αγγλικούς υπότιτλους και θα διαρκέσει 90 λεπτά περίπου. Θα είναι διαθέσιμο στο livefromepidaurus.gr, καθώς και μέσω των ιστοσελίδων του Εθνικού Θεάτρου, του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, και απευθείας από το κανάλι του Εθνικού Θεάτρου στο YouTube.