Αρχική Ν. Κορινθίας Το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στο Φενεό Κορινθίας

Το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στο Φενεό Κορινθίας

Στην ορεινή Κορινθία πλησίον του χωριού Γκούρα Φενεού βρίσκεται η Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Φενεού. Σε μικρή απόσταση από αυτή, στο σημείο όπου συγκεντρώνονται τα νερά των γύρω βουνών με τη δημιουργία του φράγματος Δόξα, είχε κτιστεί κατά τον 14ο αιώνα το παλαιομονάστηρο παλαιό καθολικό της μονής Αγίου Γεωργίου. 

Ο ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΗΝ Β' ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ Ι. ΜΟΝΗΣ ...

Τον 17ο αιώνα το παλαιομονάστηρο εγκαταλείφθηκε όταν η λίμνη Φενεού κατέκλυσε ολόκληρη την κοιλάδα και ανάγκασε τους μοναχούς να χτίσουν ψηλότερα το νέο μοναστήρι. Το παλαιό καθολικό ανήκει στον τύπο σταυροειδούς εγγεγραμμένου με οκτάπλευρο τρούλο. Στα νότια του ναού σώζονται τα ερείπια κτισμάτων που ανήκουν στην αρχική Μονή. Πρόσφατα ο ναός μετονομάστηκε σε Άγιο Φανούριο.

Μονή Αγίου Γεωργίου «του Αη Γιώργη του Φονιά» | Μυθική Πελοπόννησος

Η μονή περιλαμβάνει σήμερα ένα τριώροφο οικοδόμημα που περικλείεται από ψηλό λιθόκτιστο περίβολο, με επιβλητικό τριώροφο κωδωνοστάσιο και πυλώνα στη νότια πλευρά. Το σχήμα του είναι σχεδόν τετράγωνο, με γενικές διαστάσεις 36,60μ x 30,00μ. Στο κέντρο της μονής βρίσκεται το καθολικό και γύρω από αυτό βρίσκονται διατεταγμένα τα κελιά. Στο ισόγειο υπάρχουν αποθήκες και βοηθητικοί χώροι. Η αυλή είναι πλακόστρωτη, ενώ εξωτερικές κλίμακες οδηγούν στους εξώστες των ορόφων των κελιών. Στον α’ όροφο εκτός από τα κελιά βρίσκονται δύο παρεκκλήσια και δύο χώροι που οδηγούν σε κρύπτες. Στον β’ όροφο βρίσκεται η τράπεζα, η σύγχρονη κουζίνα και το αρχονταρίκι.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΦΕΝΕΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ - Μοναστήρια της Ελλάδος

Ο ναός, ορθογωνίου σχήματος, έχει εξωτερικές διαστάσεις 15,65μ x 7,49μ. Αποτελείται από εξωνάρθηκα καλυπτόμενο με ξύλινη στέγη, τον νάρθηκα ο οποίος καλύπτεται με θόλο, τον κυρίως ναό, τύπου βασιλικής με τρούλο τον οποίο υποβαστάζουν κάμαρες που ακουμπούν σε 4 ποδαρικά και στο ιερό του ναού στο μέσο του οποίου υπάρχει το βήμα και εκατέρωθεν τα παραβήματα (Πρόθεση και Διακονικό). Από τις τρεις διαιρέσεις μόνο η μεσαία κόγχη προεξέχει εξωτερικά η οποία διαμορφώνεται σε πεντάπλευρο σχήμα. Αργότερα στη δυτική πλευρά του ναού προστέθηκε νεώτερο κτίσμα πλάτους 3,00μ. με καταπακτή που οδηγούσε σε μυστικό χώρο τον οποίο οι μοναχοί χρησιμοποιούσαν επί Τουρκοκρατίας ως ¨κρυφό σχολειό¨. Το 1740 ο ναός καταστράφηκε από πυρκαγιά και το 1754 ανακαινίσθηκε πλήρως.

Οι τοιχογραφίες του ναού αρίστης τέχνης που ακολουθούν την κριτική τεχνοτροπία, έγιναν από τον Παναγιώτη από τα Ιωάννινα το 1754 σύμφωνα με επιγραφή που βρίσκεται στο άνω μέρος της κυρίας εισόδου του ναού. Στον ίδιο ανήκει η επιχρύσωση του ξυλόγλυπτου τέμπλου που φέρει καλής τέχνης Δεσποτικές εικόνες και σκηνές Δωδεκάορτου. Εξαίρετης τέχνης είναι και ο μεγάλος μεταλλικός χορός ( πολυέλαιος ) με τα εικονίδια που κρέμεται αιωρούμενος κάτω από τον οκτάπλευρο τρούλο, όμοιος με του Αγίου Όρους.

Φωτογραφίες από το Άγιο Όρος

Στο εσωτερικό του ναού φυλάσσονται ιερά κειμήλια όπως : ασημένια θυμιατά, δισκοπότηρο και εικόνες αγίων. Σε ειδική προθήκη εκτίθενται λειψανοθήκες από ασήμι και ένθετο φίλντισι διακοσμημένες με θρησκευτικές παραστάσεις. 

Μεταξύ των λειψάνων φυλάσσεται και ο κάλαμος της Αγίας Βαρβάρας. Μεγάλος αριθμός κειμηλίων που προέρχεται από τη Μονή Αγίου Γεωργίου και το Παλαιομονάστηρο βρίσκονται στο εκκλησιαστικό Μουσείο Κορίνθου. Πληροφορίες για τη Μονή του Αγίου Γεωργίου Φενεού αντλούνται από τις ιστορικές πηγές και τις επιγραφές που βρέθηκαν στην πύλη και στο εσωτερικό του ναού. Το μεταβυζαντινό αυτό μνημείο που δεσπόζει σε ένα μοναδικής ομορφιάς δασώδες φυσικό περιβάλλον σε υψόμετρο 1500μ. γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθηση κατά τα μέσα του 17ου αιώνα.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΦΕΝΕΟΥ - faretra.info

Σήμερα το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου με την λαμπρή μακρόχρονη ιστορία του και την πνευματική και υλική προσφορά του στην περιοχή και την πατρίδα, αποτελεί κέντρο έλξης για τους επισκέπτες.