Αρχική Ν. Αχαΐας Ένας κομήτης πάνω από την Πάτρα από σήμερα! Που και πώς θα...

Ένας κομήτης πάνω από την Πάτρα από σήμερα! Που και πώς θα τον φωτογραφήσετε!

Η φωτογραφία ελήφθη από τον πρόεδρο της Αστρονομικής Εταιρεία Πάτρας “Ωρίων” Ανδρέα Παπαλάμπρου και απεικονίζει τον κομήτη C/2020 F3 (NEOWISE) καθώς έλαμπε με την εντυπωσιακή ουρά του πάνω από τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου. Όπως ενημερώνει ο κ. Παπαλάμπρου, ο κομήτης θα είναι ορατός και τις επόμενες ημέρες στα βορειοανατολικά μετά τις 4 το πρωί και έως το ξημέρωμα.

Πότε, Που και Πως θα δω, (ή θα φωτογραφίσω) τον κομήτη NEOWISE (C/2020 F3);

Όσοι δεν μπόρεσαν τις προηγούμενες μέρες να ξυπνήσουν τα χαράματα για να παρατηρήσουν τον κομήτη, θα έχουν την ευκαιρία τις επόμενες μέρες να τον δουν αμέσως μετά το σούρουπο στον Βορειοδυτικό ορίζοντα!

Πότε θα τον δω;
Από την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020 έως και την Κυριακή 19 Ιουλίου 2020 και ώρες από 21:50 έως 22:30 (09:50-10:30μμ) θα μπορούμε να παρατηρήσουμε τον κομήτη. Οι μέρες είναι επιλεγμένες επειδή θα είναι ορατός από Ελλάδα ακόμη και με γυμνό μάτι, θα βοηθά η Σελήνη, έχει ικανή ύψωση από τον ορίζοντα κτλ. Ο κομήτης θα είναι ορατός έως και αρχές Αυγούστου, αλλά μετά τις 25 Ιουλίου περίπου η παρατήρησή του θα απαιτεί κιάλια, ή τηλεσκόπιο μιας και η λαμπρότητά του θα φθίνει μέρα με τη μέρα.

Που θα τον δω;
Ο κομήτης είναι ορατός απ όλη την Ελλάδα. Επιλέξτε μια τοποθεσία αρκετά μακριά από τα φώτα των πόλεων και με περίβλεπτο «ανοιχτό» ορίζοντα χωρίς βουνά και κτήρια προς την Βόρειο-ΒορειοΔυτική κατεύθυνση.

Πως θα τον δω;
Ο κομήτης στις 10:00 το βράδυ περίπου θα είναι ορατός πολύ-πολύ χαμηλά!! στον Βορειοδυτικό ορίζοντα. Καλό είναι να έχουμε ένα ζευγάρι κιάλια για να τον δούμε καλύτερα. Ένα τηλεσκόπιο με την μικρότερη μεγέθυνση που διαθέτει θα βοηθήσει ακόμη πιο πολύ.

Πως θα τον φωτογραφίσω;
Ο κομήτης μπορεί να καταγραφεί ακόμη και με ένα καλό smartphone.
Αν θέλετε να αποθανατίσετε τον κομήτη μεγεθυμένο μόνο του και να γεμίζει το κάδρο με καλή φωτ. μηχανή π.χ. DSLR χρησιμοποιήστε τρίποδο και τηλεφακό 300mm, διάφραγμα f/4, ISO3200 και έκθεση τουλάχιστον 5sec.
Για ευρυγώνιες λήψεις με μικρό τον κομήτη μαζί με έδαφος από τον ορίζοντα χρησιμοποιήστε τρίποδο και κανονικό φακό 50mm, διάφραγμα f/2, ISO1600 και έκθεση τουλάχιστον 2sec.
Η καλύτερη ώρα φωτογράφησης είναι το βράδυ μετά το σούρουπο 10:15μμ περίπου.

*από την ανάρτηση του Άρη Μυλωνά στο facebook.