Αρχική Eπικαιρότητα Τσαβούσογλου για Αγιά Σοφιά: Οι Έλληνες ξεπερνούν τα όρια και παίζουν με...

Τσαβούσογλου για Αγιά Σοφιά: Οι Έλληνες ξεπερνούν τα όρια και παίζουν με την υπομονή μας

Η Ελλάδα είναι σήμερα η μόνη χώρα στην Ευρώπη χωρίς τζαμί στην πρωτεύουσά της. Δεν υπάρχει ούτε τζαμί στη Θεσσαλονίκη, δηλώνει ο Τσαβούσογλου στη Χουριέτ

Τον δρόμο της προκλητικότητας εξακολουθεί να επιλέγει η Τουρκία στο θέμα της Αγίας Σοφίας με τον μεν Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δηλώνει στη «Χουριέτ» ότι «οι Έλληνες ξεπερνούν τα όρια», το δε υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος χώρας να αναφέρει μέσω του εκπροσώπου της ότι το τι θα κάνει με το σύμβολο του Χριστιανισμού είναι καθαρά δικό της θέμα.

Μιλώντας στη Χουριέτ, ο Τσαβούσογλου : «Η Ελλάδα είναι σήμερα η μόνη χώρα στην Ευρώπη χωρίς τζαμί στην πρωτεύουσά της. Δεν υπάρχει ούτε τζαμί στη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Από την άλλη πλευρά, παρά τη Συνθήκη της Λωζάνης, η καταπίεση των Μουσουλμάνων στη δυτική Θράκη είναι προφανής. Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στον κόσμο, που θα έπρεπε να μιλάει», τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι η αντίδραση της Ελλάδας δεν αποτελεί έκπληξη. «Οι Έλληνες όμως άρχισαν να ξεπερνούν τα όρια και να παίζουν με την υπομονή μας».

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, αναφέρει ότι «η Αγία Σοφία είναι ιδιοκτησία της Τουρκίας και κάθε σχεδιασμός που την αφορά συμπεριλαμβανομένης και της αλλαγής του καθεστώτος της επαφίεται στην κυριαρχική αρμοδιότητα της Τουρκίας. Κανένας δεν μπορεί να επεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματά μας.

Το ‘τζαμί της Αγίας Σοφίας’ θα είναι ανοικτό για όλους τους επισκέπτες όλων των θρησκειών και πεποιθήσεων σε όλο τον κόσμο και όποιος επιθυμεί μπορεί να επισκεφτεί αυτό το υπέροχο κτίριο. Επιπλέον οι εργασίες που θα γίνουν στην Αγία Σοφία δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τα απαιτούμενα κριτήρια για την εγγραφή στη λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς».

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι η Άγκυρα εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή της για τις δηλώσεις του Ύπατου Αρμοστή της Ε.Ε Μπορέλ για διάλογο μεταξύ Τουρκίας – Ε.Ε.

«Η Τουρκία πιστεύει ότι όπως συμφώνησαν ο Πρόεδρός μας στις 9 Μαρτίου στις Βρυξέλλες με τους Προέδρους του Συμβουλίου της Ε.Ε και της Κομισιόν, οι σχέσεις με την Ε.Ε θα μπορούν να προωθηθούν στην αντίληψη του αναθεωρημένου μνημονίου της 18ης Μαρτίου.

Οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να τερματιστούν μόνο με την υιοθέτηση τέτοιας προσέγγισης από όλα τα μέρη. Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία από την αρχή έχει τονίσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη Λιβύη», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.