Αρχική Eπικαιρότητα Ιερώνυμος για Αγία Σοφία: Προσβολή και ύβρις για όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα

Ιερώνυμος για Αγία Σοφία: Προσβολή και ύβρις για όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα

Παρέμβαση έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μετά την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη.

Μετά την απόφαση του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η εργαλειοποίηση της θρησκείας για την επιδίωξη κομματικών, γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών σκοπιμοτήτων χαρακτηρίζει αυτόν που την επιχειρεί. 

Η προσβολή και η ύβρις δεν αφορούν μόνο στην Ορθοδοξία και στη Χριστιανοσύνη γενικότερα, αλλά και σε όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα, σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Είναι σκληρόν προς κέντρα λακτίζειν».

Ηχηρή παρέμβαση Πάπα Φραγκίσκου: Είμαι πολύ πονεμένος

Ο Ποντίφικας μιλώντας στους πιστούς τόνισε: «Η θάλασσα με πηγαίνει πολύ μακριά. Στην Κωνσταντινούπολη και την Αγία Σοφία και είμαι πολύ πονεμένος».

Η παρέμβαση του Πάπα δεν ήταν αναμενόμενη καθώς υπήρχαν φόβοι για αντιδράσεις στους καθολικούς της Κωνσταντινούπολης.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε η στενή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στο Βατικανό και το Πατριαρχείο.

Ερντογάν: Είναι εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε νέες δηλώσεις για την Αγιά Σοφιά και επαναλαμβάνει ότι το ζήτημα είναι εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα τόνισε: «Το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι εσωτερικό μας ζήτημα. Ο λαός αποφασίζει. Πρέπει όλοι να σεβαστούν την απόφαση».

Αναφερόμενος στην ανατολική Μεσόγειο είπε: «Δεν θέλουμε ένταση. Αντιθέτως πιστεύω πως οι υδρογονάνθρακες είναι ευκαιρία συνεργασίας. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση συνεργασίας που θα είναι δίκαιη».