Αρχική Eπικαιρότητα Δημοσκόπηση Opinion Poll: Crash test υπουργών κυβέρνησης ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Crash test υπουργών κυβέρνησης ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Opinion Poll για την αξιολόγηση του Κυβερνητικού έργου ανά τομέα και των υπουργών της Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, που συμπληρώνει ένα χρόνο μετά τις τελευταίες εκλογές. Συγκριτική αξιολόγηση των υπουργών της Κυβέρνησης Μητσοτάκη με τους Υπουργούς της προηγούμενης Κυβέρνησης υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Στη δημοσκόπηση της Opinion Poll, από την αξιολόγηση του Κυβερνητικού έργου προκύπτει ότι η Ψηφιοποίηση του Κράτους, η Πολιτική στον χώρο της Υγείας και οι πρωτοβουλίες στον χώρο της Αυτοδιοίκησης αναδεικνύονται ως τα πιο ισχυρά «χαρτιά» της Κυβέρνησης. Οι βαθμοί αξιολόγησης εμφανίζονται πολύ υψηλοί με 61.8%, 60.8% και 60% αντίστοιχα.

Πολύ υψηλές βαθμολογίες συγκεντρώνουν η Πολιτική στα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και στα θέματα Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας που συμπληρώνουν την πεντάδα με ποσοστά 59.6% και 55.5% αντίστοιχα.

Ακολουθούν η Πολιτική στα θέματα Οικονομίας με 49.4% βαθμός σημαντικός με δεδομένη τη κρισιμότητα της κατάστασης λόγω Κρίσης , η Πολιτική στα θέματα Ανάπτυξης / Επενδύσεων με 44.2% και ακολουθούν η Πολιτική στα θέματα Παιδείας με 42.9% και στα θέματα Μετανάστευσης με 38.7% .Υπενθυμίζουμε ότι στο σύνολό του το Κυβερνητικό Έργο , σύμφωνα με την έρευνα της OPINION POLL αντιμετωπίζεται θετικά από το 62% και ότι η συνολική παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη ως Πρωθυπουργού αντιμετωπίζεται θετικά από το 65%.

δημοσκόπηση opinion poll

H αξιολόγηση της απόδοσης, του έργου, αλλά και της συνολικής παρουσίας των Υπουργών συμπυκνώνει όλες τις παραμέτρους και την άποψη της κοινής γνώμης λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους. Ουσιαστικά εμφανίζεται μία ισχυρής αποδοχής τριάδα – «πεντάδα».

Στις δύο πρώτες θέσεις εμφανίζονται οι Βασίλης Κικίλιας και ο Τάκης Θεοδωρικάκος με 58.4% και 55.5% αντίστοιχα, όπως και στις τελευταίες έρευνες της OPINION POLL.

Ακολουθεί μία τριάδα που «πέφτει μαζί στο νήμα». Οι Νίκος Δένδιας, Κυριάκος Πιερρακάκης και Μιχάλης Χρυσοχοίδης συγκεντρώνουν και οι τρεις ποσοστό εκτίμησης 54%.

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν ο Κ. Χατζηδάκης που ανεβαίνει τέσσερις θέσεις και είναι πια έκτος με 51.5% , ο Χ. Σταικούρας με 50% , ο Άδωνις Γεωργιάδης με 45.5%, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με 45% και η Νίκη Κεραμέως με 45%

δημοσκοπηση

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η σύγκριση των Υπουργών της Κυβέρνησης Μητσοτάκη με τους Υπουργούς του τελευταίου Κυβερνητικού σχήματος της Κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα. Στο σημείο αυτό απεικονίζεται η «σύγκριση ομάδων και όχι μόνο του αρχηγού» και επηρεάζεται από την εκτίμηση του έργου του εν ενεργεία Υπουργού , από την εκτίμηση του αντίστοιχου Υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ που οδηγεί σε μία διαφορά μεταξύ τους που καταγράφεται ως πολιτικό αποτύπωμα.

dimoskop 7 7 2
δημοσκοπηση
δημοσκοπηση
δημοσκοπηση

Και στα δεκαπέντε ζευγάρια που συγκρούονται κυριαρχούν οι σημερινοί Υπουργοί. Το ενδιαφέρον εμφανίζεται στο μέγεθος της διαφοράς, αφού σε άλλα ζευγάρια οι διαφορές είναι χαοτικές και σε άλλα αρκετά πιο μικρές μέχρι και πολύ μικρές, οριακές.

Μεγάλες παρουσιάζονται οι διαφορές στην περίπτωση σύγκρισης Τάκη Θεοδωρικάκου – Α. Χαρίτση με 56.5% έναντι 17.5% που οδηγεί σε μια διαφορά προτίμησης 39%. Ακολουθεί ο Β. Κικίλιας έναντι Α. Ξανθού με 56.5% έναντι 21.5% δηλαδή διαφορά 38.5%, ο Κ. Πιερρακάκης έναντι Ν. Παππά με 56% έναντι 18% δηλαδή διαφορά 38%, ο Μ.Χρυσοχοίδης έναντι της Ο. Γεροβασίλη με 55.5% έναντι 20.5% δηλαδή διαφορά 35%, ο Ν. Δένδιας έναντι του Γ. Κατρούγκαλου με 55% έναντι 22% δηλαδή διαφορά 33%, ο Κωστής Χατζηδάκης έναντι του Γ. Σταθάκη με 53.5% έναντι 23.5% δηλαδή διαφορά 30% και ο Χ. Σταικούρας έναντι του Ε. Τσακαλώτου με 55% έναντι 22% δηλαδή διαφορά και πάλι 30%.

Ακολουθούν τα επόμενα ζευγάρια που φαίνονται αναλυτικά στον πίνακα με διαφορές από 18% έως και 25%.

δημοσκοπηση

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τρία ζευγάρια στα οποία η διαφορά μικραίνει αρκετά όπως του Χάρη Θεοχάρη έναντι της Ε. Κουντουρά με 35% έναντι 30% δηλαδή διαφορά 5%, του Κώστα Αχιλλέα Καραμανλή έναντι του Χρ. ΣπΊρτζη με 42% έναντι 30% δηλαδή διαφορά 12% και του Άδωνη Γεωργιάδη έναντι του Γ. Δραγασάκη με 47% έναντι 32% δηλαδή διαφορα 15%.

Σ΄αυτές τις περιπτώσεις η μείωση της διαφοράς οφείλεται στην πιο χαμηλή απόδοση ιδιαίτερα στην περίπτωση του Χάρη Θεοχάρη, αλλά και στην υψηλή απόδοση/ αποδοχή των Γ. Δραγασάκη , Χρ. Σπίρτζη και Ε.Κουντουρά αφού συγκεντρώνουν αποδοχή 32% ο πρώτος και 30% οι άλλοι δύο.Πρόκειται για αποδόσεις πολύ υψηλότερα και από την πρόθεση ψήφου προς τον ΣΥΡΙΖΑ.