Αρχική Eπικαιρότητα Το εντυπωσιακό εκκλησάκι που χτίστηκε μέσα σε δέντρο 300 ετών, προς τιμήν...

Το εντυπωσιακό εκκλησάκι που χτίστηκε μέσα σε δέντρο 300 ετών, προς τιμήν του Αγίου Παΐσιου

Εκκλησάκι σε δέντρο 300 ετών: Πρόκειται για ένα εκκλησάκι, που κτίστηκε σε δέντρο. Μάλιστα, το συγκεκριμένο εκκλησάκι κτίστηκε προς τιμήν του Αγίου Παϊσίου. Βρίσκεται εικοσιδύο χιλιόμετρα βόρεια της Κόνιτσας και πιο συγκεκριμένα στο χωριό Αγία Βαρβάρα.

Δηλαδή, εκεί όπου ο Άγιος έζησε στα νεανικά χρόνια του, πηγαίνοντας στο κοντινό χωριό Αμάραντος. Στον Αμάραντο πραγματοποιούσε ξυλουργικές εργασίες και επισκευές σε ντόπιες οικίες. Το υπεραιωνόβιο δέντρο (δρυς), στο εσωτερικό του είχε υποστεί αρκετές φορές καταστροφές και πυρκαγιές.

Ταξιδιώτες σταματούσαν εκεί, έμπαιναν μέσα στο εσωτερικό του δέντρου και άναβαν φωτιά για να ζεσταθούν. Ωστόσο, εξαιτίας του Χάρη Πορέτση (σ.σ. κάτοικος Αγίας Βαρβάρας), το δέντρο σώθηκε για να μετατραπεί σε προσκυνηματικό τόπο του Άγιου Παΐσιου.

Το ευλογημένο δέντρο θωρακίστηκε εσωτερικά, με πέτρα από την περιοχή και μετατράπηκε σε δενδροκκλησιά. Το ύψος της εκκλησίας είναι 2.10 μέτρα. Μέσα στο εκκλησάκι φιλοξενείται η εικόνα του Αγίου Παΐσιου, ένα καντηλάκι και ένα μανουάλι.

Στην Ελλάδα υπάρχουν ελάχιστα παρόμοια εκκλησάκια. Στο χωριό Αγία βαρβαρα, σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, πέρασε και ο Άγιος Κόσμας, ο Αιτωλός. Μάλιστα, εκατό μέτρα από τη δεντροκλησσιά υπάρχει ένα εκκλησάκι προς τιμήν του Άγιου Κοσμά του Αιτωλού.

Εκκλησάκι σε δέντρο 300 ετών: Ακολουθούν πέντε φωτογραφίες από το εκκλησάκι, το οποίο χτίστηκε στην Κόνιτσα προς τιμήν του Αγίου Παϊσίου

Εκκλησάκι σε δέντρο 300 ετών: Κι άλλες φωτογραφίες από το εκκλησάκι, το οποίο χτίστηκε στην Κόνιτσα προς τιμήν του Αγίου Παϊσίου

Εκκλησάκι σε δέντρο 300 ετών: Η τελευταία φωτογραφία από το εκκλησάκι, το οποίο χτίστηκε στην Κόνιτσα προς τιμήν του Αγίου Παϊσίου