Αρχική Eπικαιρότητα Πούλησε 15.000 στρέμματα πάνω από το ναυάγιο Ζακύνθου χωρίς να είναι δικά...

Πούλησε 15.000 στρέμματα πάνω από το ναυάγιο Ζακύνθου χωρίς να είναι δικά του

Στον Ειγαγγελέα διαφθοράς βρίσκεται πλέον η υπόθεση πώλησης 15.000 στρεμμάτων στη ΒΔ ορεινή Ζάκυνθο. Πρόκειται για μίαιστορία που ξεκίνησε τον Μάιο του 2014και έξι χρόνια μετά βρίσκεται στα δικαστήρια τόσο στο αστικό όσο και στο ποινικό της κομμάτι.

Το… εντυπωσιακό σε αυτή την αγοραπωλησία είναι ότι δόθηκαν -από κάποιον που παρουσίασε ως τίτλο κυριότητας ένα αμετάφραστο διάταγμα εποχής Ενετοκρατίας- εκτάσεις που ανήκουν σε ιδιώτες, στην Εκκλησία και το Δημόσιο, σε εταιρεία Λιβανέζου επιχειρηματία που θέλει να επενδύσει τουριστικά στην περιοχή.  Στην ουσία πούλησε τεράστια έκταση χωρίς να είναι δική του.

Η έκταση βρίσκεται  πάνω από τη διάσημη παραλία «Ναυάγιο» άρα η αξία της όπως είναι φυσικό είναι μεγάλη. Πούλησε 15.000 στρέμματα πάνω από το ξακουστό Ναυάγιο της Ζακύνθου… χωρίς να είναι δικά του

Η νέα τροπή στην υπόθεση 

Και μπορεί τον Οκτώβριο του 2016  ο αναπληρωτής εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, με πόρισμά του να ζήτησε την άσκηση ποινικής δίωξης για κακουργηματικές πράξεις που φέρεται ότι τελέστηκαν σε αυτή την υπόθεση, η αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών όμως–μετά τη διενέργεια κύριας ανάκρισης– εισηγήθηκε στις 27.10.2019 την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων και την οριστική παύση της ποινικής δίωξής τους.

Από εκεί και πέρα η Ιερά Μητρόπολις Ζακύνθου και Στροφάδων και η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου των Κρημνών υπέβαλαν (11.11.2019) στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών προσφυγή που συνοδευόταν από 141 αποδεικτικά έγγραφα –τα οποία χρονολογούνταν από το 1550 έως το 2019– θέλοντας, έτσι, να καταδείξουν ουσιαστικές και νομικές πλημμέλειες της εισαγγελικής απαλλακτικής πρότασης. Κατηγορίες αντιμετωπίζουν συμβολαιογράφος, ο πωλητής, η διευθύνουσα σύμβουλος της αγοράστριας εταιρείας, τρεις προϊστάμενοι δασικών υπηρεσιών και ο τοπογράφος-μηχανικός

Κι έτσι πριν λίγες μέρες ήρθε η ανατροπή στην υπόθεση.

Στις 11 Ιουνίου, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών εξέδωσε το βούλευμα 1679/2020, το οποίο αποτελεί τομή για την πορεία της υπόθεσης  της αγοραπωλησίας.

Όπως εξηγεί στο thebest.gr ο Αντώνης Κασιμάτης, δημοτικός σύμβουλος στο νησί και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ζάκυνθος – Ανατροπή – Αναγέννηση», η Εκκλησία ήταν η πρώτη που κατάλαβε τι συνέβη ενώ οι πραγματικοί ιδιοκτήτες- ενημερώθηκαν στην πορεία- τρέχουν εδώ και χρόνια στα δικαστήρια προκειμένου να δικαιωθούν.

Κατηγορίες αντιμετωπίζουν  συμβολαιογράφος, ο πωλητής, η διευθύνουσα σύμβουλος της αγοράστριας εταιρείας, τρεις προϊστάμενοι δασικών υπηρεσιών και ο τοπογράφος-μηχανικός.

Το χρονικό της υπόθεσης

Όπως αναφέρει στο theebst.gr ο Αντώνης Κασιμάτης τα συμβόλαια της αγοραπωλησίας έγιναν στην Αθήνα, μακριά από το νησί και όπως είναι φυσικό κανείς δεν έμαθε ή άκουσε κάτι γι΄αυτά.

Ο… «πωλητής» μπόρεσε να  μεταβιβάσει στην εταιρεία έκταση  που ξεκινά από τις κοινότητες Εξωχώρας, Μαριών και Αναφωνητρίας, φτάνοντας έως την κοινότητα Βολιμών, συμπεριλαμβάνοντας στα «πωληθέντα» και το μοναστήρι του Κάτου Αϊ-Γιώργη των Κρημνών, τον Ι.Ν. Σπηλιάς Αγίου Γερασίμου, δρόμους, δάση, ρέματα καθώς και τις διάσημες παραλίες “Ναυάγιο”, “Πόρτο Βρώμη” κ.ά.

«ίσως πίστεψε ότι μέσα σε όλα αυτά υπήρχαν και αμφισβηρούμενε ιδιοκτησίες» εξηγεί ο κ. Κασιμάτης.

Να σημειώσουμε ότι ως αποδεικτικό της κυριότητάς του επί της εκτάσεως ο «πωλητής» παρουσίασε «διάταγμα» της Ενετικής Πολιτείας (του 1783), με το οποίο φέρεται να παραχωρείται σε πρόγονό του Μονή Αναφωνητρίας και η ακίνητη περιουσία της στην ορεινή Ζάκυνθο. 

Αφού έγινε αντιληπτό τι είχε συμβεί,  Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου και Στροφάδων, έχοντας στο πλευρό της τον δήμο και τους κατοίκους τεσσάρων χωριών (Εξωχώρα, Μαριές, Αναφωνήτρια και Βολίμες), προσφεύγει αμέσως στα δικαστήρια, υποστηρίζοντας ότι η έκταση ανήκει στο μεγαλύτερο μέρος της στην Εκκλησία και σε μικρότερο στους κατοίκους και στο Δημόσιο.

Τελικώς κερδίζει τα ασφαλιστικά μέτρα, «παγώνοντας» κάθε εξέλιξη γύρω από την επίμαχη έκταση. Παράλληλα, η μητρόπολη και η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Κρημνών καταθέτουν μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και η υπόθεση αρχίζει να ερευνάται από τη Δικαιοσύνη: η Εισαγγελία ορίζει δύο οικονομικούς εισαγγελείς να ελέγξουν τη βασιμότητα των καταγγελιών, με βάση το πόρισμα των οποίων το 2015 σχηματίζεται δικογραφία και η υπόθεση ανατίθεται στην Εισαγγελία Αθηνών. Κατηγορούμενοι είναι επτά άτομα: ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης, η συμβολαιογράφος που συνέταξε τα συμβόλαια, η νομική εκπρόσωπος της αγοράστριας, ο τοπογράφος και υπάλληλοι δημοσίων υπηρεσιών.

Τι αναφέρει το βούλευμα  

Το βούλευμα αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

● «Στο σύνολό της η επίδικη και πωληθείσα έκταση δεν ανήκει στον κατηγορούμενο , αφού δεν προέκυψε ότι αυτός κατέστη κύριος αυτής με κάποιο νόμιμο (πρωτότυπο ή παράγωγο) τρόπο».

● «Το Κτήμα Μονής Αναφωνητρίας ανήκει στην Ι.Μ. Αναφωνήτριας Ζακύνθου, δεδομένου ότι η Μονή αυτή είναι ερημωθείσα, και όχι διαλυθείσα».

● «Εδαφικό τμήμα εκτάσεως 3.056 στρ., το οποίο περιλαμβάνει τα ερείπια του παλαιού ναού του Αγίου Γεωργίου των Κρημνών ανήκει στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου των Κρημνών».

● «Το Διάταγμα του 1783 αναφέρεται ως ο απώτατος τίτλος κτήσεως κυριότητας του πωλητή, ενώ αυτό δεν απένειμε κυριότητα, αλλά συνιστούσε μόνο απονομή πατρωνικού δικαιώματος, που είναι διάφορο της κυριότητας, συνεπώς ο πρόγονος του κατηγορούμενου δεν είχε καταστεί κύριος της επιδίκου εκτάσεως, και συνακόλουθα ούτε οι κληρονόμοι αυτού, ούτε ο κατηγορούμενος απέκτησαν κυριότητα επί του κτήματος Αναφωνήτριας λόγω κληρονομικής διαδοχής».