Αρχική Περ. Πελοποννήσου Το απόλυτο πελοποννησιακό road trip

Το απόλυτο πελοποννησιακό road trip

Είναι δίπλα μας, δεν έχει ακτοπλοϊκά, δεν έχεις να ανησυχείς για συνωστισμούς και μάσκες στα καράβια. Έχει όμως φανταστικές παραλίες, τέλεια παραθαλάσσια χωριά, μαγικούς αρχαιολογικούς χώρους που χρόνια λες να επισκεφτείς, ποτάμια και καταρράκτες για έξτρα παγωμένες βουτιές. 

Το road trip στην Πελοπόννησο μπορεί να γίνει όσο μικρό ή όσο μεγάλο το θέλεις –αναλόγως πόσες μέρες έχεις στη διάθεσή σου, και τι σηκώνει το budget της παρέας. Εμείς σου φτιάξαμε ένα χορταστικό 10ήμερο, που απλώνεται ούτε λίγο ούτε πολύ σε 558 χιλιόμετρα και αγκαλιάζει σχεδόν όλη τη νότια ακτογραμμή. Τον χάρτη με τις στάσεις τον βρίσκεις εδώ και προσθαφαιρείς ελεύθερα, αναλόγως τις ορέξεις σας και την έμπνευση της στιγμής –γιατί η μισή μαγεία του road trip είναι ακριβώς αυτή, η στιγμή που κλείνεις τον χάρτη και στρίβεις αυθόρμητα προς μια παραλία που λαμπυρίζει στον ορίζοντα.

Ξεκινάμε παραδοσιακά από το Ναύπλιο, για να βολτάρουμε στα σοκάκια της παλιάς πόλης, να σκαρφαλώσουμε σε ένα από τα ωραιότερα κάστρα της Ελλάδας που είναι το Παλαμήδι, να χαζέψουμε το ηλιοβασίλεμα από την Ακροναυπλία και να βουτήξουμε κάτω από τα βράχια της, στην παραλιούλα της Αρβανιτιάς.

Συνεχίζουμε νότια, με κατεύθυνση το Λεωνίδιο, φωλιασμένο στη σκιά των κατακόκκινων βράχων του, που αξίζει οπωσδήποτε μια-δυο διανυκτερεύσεις, για να εξερευνήσεις τα σοκάκια του, να βουτήξεις στα κρυστάλλινα νερά της Πλάκας και να πεταχτείς για μια… εκδρομή μέσα στην εκδρομή στην ωραιότερη ίσως παραλία της ανατολικής ακτογραμμής της Πελοποννήσου, το Φωκιανό

Δυο ωρίτσες, ή 90 περίπου χιλιόμετρα, απέχει από το Λεωνίδιο το μεγαλείο της Μονεμβασιάς, που αν μας ρωτάς πιστεύουμε ότι αξίζει έστω τη μία και μοναδική εξτραβαγκάντζα του ταξιδιού, για να μείνεις μέσα στο κάστρο, διότι ελάχιστα πράγματα στον κόσμο μπορούν να συγκριθούν με μια νύχτα στο κάστρο της Μονεμβασιάς. Για τις βουτιές σου, σούπερ αμμουδερή και με τέλεια θέα στο κάστρο είναι η παραλία στο Πορί.

Φεύγοντας από τη Μονεμβασιά, θα βάλεις πλώρη για Μάνη, περνώντας από το Γύθειο (στάση για μεσημεριανό με θαλασσινά και ουζάκι σε τραπεζάκια πλάι στη θάλασσα, κανείς;) για να καταλήξεις στην απολύτως πέτρινη Αρεόπολη. Βάση ιδανική για να εξερευνήσεις τις συγκλονιστικές παραλίες της Μάνηςκαι τα υπέροχα χωριά της, που αξίζουν… όσες μέρες μπορείς να τους αφιερώσεις.

Και μετά τη λακωνική Μάνη, σειρά έχει η μεσσηνιακή εκδοχή της: Περίπου μια ώρα οδήγησης, ή 45 χιλιόμετρα βόρεια της Αρεόπολης, η Καρδαμύλη είναι ένα απολύτως πέτρινο χωριό που ακουμπά στη θάλασσα, με μια πανέμορφη βοτσαλωτή παραλία από τη μια και τις καταπράσινες πλαγιές του Ταΰγετου από την άλλη. Οι λάτρεις της πεζοπορίας θα βρουν εδώ τον παράδεισό τους… και δεν θα ξεκολλάνε. Ιδέες για διαδρομές γύρω από την Καρδαμύλη έχουν οι φίλοι μας στο All About Peloponnisos, εδώ.

Και τα παιδιά της πόλης, όμως, παραπονεμένα δεν τα αφήνουμε, μια στάση στην Καλαμάτα θα την κάνουμε για να βολτάρουμε στο ιστορικό της κέντρο, να χαζέψουμε το ηλιοβασίλεμα από το κάστρο και να πιάσουμε τραπεζάκι για καφέ στην παραλιακή της περαντζάδα, πριν συνεχίσουμε προς την Πύλο για να βουτήξουμε στην ωραιότερη ίσως παραλία της Πελοποννήσου, την ξακουστή Βοϊδοκοιλιά με την απαλή σαν πούδρα άμμο της και τα υπέροχα πρασινογάλαζα νερά.

Από την Βοϊδοκοιλιά, έχεις δύο επιλογές: Είτε μένεις στην Πύλο και τα πέριξ της για μερικές βουτιές ακόμα, είτε συνεχίζεις λίγα (40 για την ακρίβεια) χιλιόμετρα ως την Κυπαρισσία και το κάστρο της, που είναι και ιδανική βάση για να βουτήξεις στα υπέροχα παγωμένα νερά των καταρρακτών της Νέδας

Λιγότερο από μια ώρα βόρεια της Κυπαρισσίας, η Αρχαία Ολυμπία είναι (σου το έχουμε πει και ξαναπεί) ένας από τους πιο συγκλονιστικούς αρχαιολογικούς χώρους που θα δεις στη ζωή σου. Μια παράκαμψη από εδώ προς την πελοποννησιακή ενδοχώρα αξίζει να την κάνεις για το δρυοδάσος της Φολόης, πριν γυρίσεις παραλιακά για να καταλήξεις σε μια –κατά την ταπεινή μας άποψη– από τις ωραιότερες παραλίες της δυτικής ακτογραμμής. Τα Λουτρά της Κυλλήνης έχουν κρυστάλλινα, Ιόνια νερά, φανταστική αμμουδιά, κρινάκια να φυτρώνουν στους αμμόλοφους και το εντυπωσιακό φράγκικο κάστρο που λέγεται Χλεμούτσι σε απόσταση δεκάλεπτης οδήγησης από την παραλία. Μην έρθεις εδώ για μια τελευταία βουτιά την ημέρα της επιστροφής, δεν θα σου κάνει καρδιά να φύγεις.