Αρχική Eπικαιρότητα Φοιτητές ΕΑΠ: “Αδιαφορία από Ζώρα και Κεραμέως – Καμία απάντηση στο θέμα...

Φοιτητές ΕΑΠ: “Αδιαφορία από Ζώρα και Κεραμέως – Καμία απάντηση στο θέμα των δόσεων για τα δίδακτρα”

Σχεδόν ένα μήνα μετά την ανοιχτή ομαδική επιστολή διαμαρτυρίας των φοιτητικών συλλόγων του ΕΑΠ, σχετικά με την κατάργηση των δόσεων για την πληρωμή των ετήσιων διδάκτρων και δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση από την πλευρά των αρμοδίων.

Οι φοιτητές που κατηγορούν τον πρόεδρο του ΕΑΠ, Οδυσσέα Ζώρα και την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, για απαξιωτική και αλαζονική συμπεριφορά απέναντι τους, βρίσκονται στα κάγκελα, “με τα ερωτήματα για τις εξελίξεις στα διαδικτυακά forum της εκπαιδευτικής κοινότητας του ΕΑΠ αλλά και προς τους εκπροσώπους των φοιτητικών συλλόγων να είναι πολλά”, όπως αναφέρει εκπρόσωπος φοιτητικού συλλόγου.

Όπως ανέφεραν στην επιστολή τους, φοιτητές επί πτυχίω θα αναγκαστούν να διακόψουν τις σπουδές τους, μετά την απόφαση για κατάργηση των έξι δόσεων με μετρητά ενώ άλλοι φοιτητές θα αργήσουν πολύ να δουν το πολυπόθητο πτυχίο, αφού ή θα αναγκαστούν να παγώσουν τις σπουδές τους ή θα παίρνουν σταδιακά τις θεματικές ενότητες και θα τελειώσουν τις σπουδές τους στο διπλάσιο ή και τριπλάσιο χρόνο.

Να σημειωθεί πως οι φοιτητές δημιούργησαν διαδικτυακό ψήφισμα, προκειμένου να συλλεχθούν υπογραφές για την επαναφορά των έξι δόσεων με μετρητά, για την πληρωμή των διδάκτρων, μέχρι και 31 Ιανουαρίου 2021, την επαναφορά στα 29 μόρια, για τις υποτροφίες με κοινωνικά κριτήρια και για την μείωση των διδάκτρων, κατά 100 ευρώ, ανά θεματική ενότητα, ώστε το οικονομικό όφελος του ΕΑΠ, από τις εξ αποστάσεως ΟΣΣ και εξετάσεις, να λειτουργήσει ανταποδοτικά προς τους φοιτητές.

Δείτε το ψήφισμα εδώ

Το ThessToday.gr, το οποίο παρακολουθεί στενά τα θέματα της φοιτητικής κοινότητας του ΕΑΠ και σας είχε ενημερώσει με αναλυτικό ρεπορτάζ για το θέμα με δηλώσεις εκπροσωπών των φοιτητικών συλλόγων, σας παραθέτει εκ νέου την επιστολή διαμαρτυρίας:

Προς: Πρόεδρο ΔΕ ΕΑΠ. Καθ. Οδυσσέα-Ιωάννη Ζώρα Μέλη ΔΕ ΕΑΠ

Υπουργό Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως Κοιν: ΠΘ Κυριάκο Μητσοτάκη

Σε πρωτοφανείς αποφάσεις που θίγουν οικονομικά το σύνολο των φοιτητών, προχωράει το ΕΑΠ, εν μέσω πανδημίας και επερχόμενης οικονομικής ύφεσης.

Οι φοιτητές των ΠΣ στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, τη Διοίκηση Επιχειρήσεων & Οργανισμών και τον Ελληνικό Πολιτισμό, διαμαρτυρόμαστε για τις αποφάσεις της ΔΕ του ΕΑΠ, που δημιουργούν οικονομική ασφυξία στο σύνολο των φοιτητών και οδηγούν πολλούς από αυτούς στην έξοδο από το ΕΑΠ και την παύση των σπουδών τους.

Την ώρα που σύσσωμη η κυβέρνηση, μπροστά σε μια πρωτοφανή υγειονομική και επερχόμενη οικονομική κρίση, που φέρνει η πανδημία του covid19, κάνει ότι είναι δυνατόν, για να στηρίξει τα νοικοκυριά, την κοινωνία και την οικονομία, η ΔΕ του ΕΑΠ, εν μέσω πανδημίας, αποφασίζει να κάνει δύσκολη έως αδύνατη τη φοίτηση του συνόλου των φοιτητών. Με τις νέες αποφάσεις της, πολλοί είναι οι φοιτητές που θα εξαναγκαστούν, να επιλέξουν το πάγωμα των σπουδών τους, λόγω των παρακάτω:

Α. Τον Απρίλιο το ΕΑΠ ανακοίνωσε έμμεσα, στη δήλωση νέων θεματικών ενοτήτων για την ακαδημαϊκή χρονιά 2020-2021, την κατάργηση των 6 δόσεων με μετρητά, που ίσχυε μέχρι και πέρυσι, για όσους αδυνατούν να πληρώσουν με πιστωτική κάρτα τα ετήσια δίδακτρα τους.

Στην παρούσα οικονομική συγκυρία απαιτεί από τους φοιτητές, που δεν έχουν άλλο τρόπο, να πληρώσουν σε 3 δόσεις με μετρητά, από Ιούνιο μέχρι και Αύγουστο, το ποσό 1000 ή 1500 ευρώ, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα για 8 δόσεις σε όσους διαθέτουν πιστωτική κάρτα. Η απόφαση αυτή, εκτός του ότι είναι αποτρεπτική για πολλούς φοιτητές, δηλώνει τη διάκριση σε φοιτητές έχοντες και μη έχοντες.

Σημειωτέων ότι το χρονικό διάστημα που καλούνται οι φοιτητές να δηλώσουν και να πληρώσουν για τις νέες θεματικές, δεν θα έχουν ολοκληρωθεί οι εξετάσεις και συνεπώς δεν θα γνωρίζουν πόσα μαθήματα έχουν περάσει και πόσα θα δηλώσουν για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Δηλαδή, στην ουσία, το ΕΑΠ, ζητάει από τους φοιτητές σε μία, το πολύ δύο δόσεις, να καταβάλουν την ετήσια οικονομική συμμετοχή τους με μετρητά!

Β. Με απόφαση της ΔΕ του ΕΑΠ, 475/15-05-2020, η βάση των μορίων για τη χορήγηση υποτροφιών με κοινωνικά κριτήρια (αναπηρία, μονογονεϊκή οικογένεια, πολύτεκνοι,ετήσιο εισόδημα, κ.α.), ανέβηκε στα 34 από τα 29 μόρια που ίσχυε μέχρι και πέρυσι, «κόβοντας» έτσι πολλούς φοιτητές, που αντικειμενικά είχαν ανάγκη αυτή την υποτροφία, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Οι παραπάνω αποφάσεις δείχνουν σαφώς, ότι το μέχρι πρότινος κοινωνικό πρόσωποτου ΕΑΠ, ενός Δημόσιου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος που είναι Ανοιχτό για όλους, αποδομείται κάτω από μια καθαρά επιχειρηματική λογική ιδιωτικής επιχείρησης.

Γ. Επιπλέον, λόγω του covid19, το ΕΑΠ αποφάσισε τη διεξαγωγή των τελικών και επαναληπτικών εξετάσεων εξ αποστάσεως, αντί δια ζώσης. Σύμφωνα με δήλωση του Προέδρου του ΕΑΠ, κ. Ζώρα, στις 29 Απριλίου 2020 στην ΕΡΤ, οι εξετάσεις δια ζώσης ετησίως, κοστίζουν στο ΕΑΠ περίπου 1.500.000 ευρώ. Συνυπολογίζοντας, ότι και οι δύο τελευταίες ΟΣΣ έγιναν υποχρεωτικά για όλους εξ αποστάσεως, λόγω covid19, θεωρούμε ότι το πόσο που θα εξοικονομηθεί θα είναι αρκετά περισσότερο από 1.500.000 ευρώ.

Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι το όφελος αυτό θα πρέπει να λειτουργήσει ανταποδοτικά προς τους φοιτητές και προτείνουμε τη μείωση της οικονομικής συμμετοχής των φοιτητών, κατά 100 ευρώ, ανά θεματική ενότητα.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ζητάμε άμεσα από τη ΔΕ του ΕΑΠ:

Την επαναφορά των 6 δόσεων με μετρητά, για την πληρωμή των διδάκτρων, μέχρι και 31 Ιανουαρίου 2021.

Την επαναφορά στα 29 μόρια, για τις υποτροφίες με κοινωνικά κριτήρια.

Τη μείωση των διδάκτρων, κατά 100 ευρώ, ανά θεματική ενότητα.

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι θα θέσουμε σε ψήφισμα τα παραπάνω αιτήματα.

Για τον ΠΑΝ.Φ.ΣΥ.ΕΠΟ-ΕΑΠ

Η Πρόεδρος Μέμα Χαλιώτη

Για τον ΠΑΣΥΦ ΔΕΟ ΕΑΠ, ΕΛΠ

Η Πρόεδρος, Ελένη Σκιαδά
Ο Αντιπρόεδρος, Κωνσταντίνος Χάλαρης