Αρχική Ν. Κορινθίας Μαγευτική απόδραση.. στην Ορεινή Κορινθία!

Μαγευτική απόδραση.. στην Ορεινή Κορινθία!

Ένας pocket size προορισμός σε μικρή απόσταση από την Αθήνα. Με φύση υπέροχη, μυθολογική αύρα και σύντομες διαδρομές γεμάτες εικόνες, πότε με φόντο τη Ζήρια, τον Χελμό και τον Ολίγυρτο, πότε με τον ονειρικό Κάμπο του Φενεού, κρεατοφαγία επιπέδου και καλή τουριστική υποδομή, η ορεινή Κορινθία είναι ταμάμ για low profile χειμωνιάτικα σαββατοκύριακα – αλλά ακόμη και για μονοήμερη. Ο Βαλσάμης Δουκάκης μόλις επέστρεψε με νέα.

Βόλτα στα Τρίκαλα Κορινθίας

Αφήνοντας πίσω σας τα παράλια της Κορινθίας (η πιο ενδεδειγμένη είσοδος για τα Τρίκαλα είναι το Ξυλόκαστρο, για τη Στυμφαλία και τον Φενεό το Κιάτο, ενώ αν μπείτε από Δερβένι θα περάσετε και από την πανέμορφη Ευρωστίνη) σχεδόν δεν θα μπορείτε να πιστέψετε αυτό το πανόραμα φύσης που απλώνεται μπροστά σας μόλις 2 ώρες από την Αθήνα και καθώς θα ανηφορίζετε προς τα ορεινά του νομού. Δάση με αγριοκυπάρισσα, έλατα και μαύρα πεύκα, λίμνες, ποτάμια και οροπέδια συνθέτουν ένα απίστευτα γαλήνιο σκηνικό με επίκεντρο ασφαλώς την οροσειρά της Ζήριας. Οι 8 πανύψηλες κορυφές της (5 στη Μεγάλη και 3 στη Μικρή Ζήρια) λειτουργούν σαν φυσικό χώρισμα ανάμεσα στα ξακουστά Τρίκαλα Κορινθίας και στην πιο low profile περιοχή του Φενεού. Αυτήν επιλέξαμε κι εμείς ως βάση για την τελευταία μας περιήγηση στην ορεινή Κορινθία και μπορώ να πω ότι πετύχαμε διάνα. Στην καρδιά της έχει τον πανέμορφο Κάμπο του Φενεού, σπαρμένο με τα περίφημα φασόλια «βανίλια» και τα οπωροκηπευτικά, που πραγματικά δεν χορταίνεις να τον κοιτάζεις, ενώ τριγύρω στολίζεται από ήσυχα χωριουδάκια. Το σκηνικό ώρες ώρες είναι σαν παραμυθένιο και με την απόκοσμη, μελαγχολική ομορφιά του ιδανικό για χαλάρωση και σύντομη απόδραση από την καθημερινότητα (τολμήστε το ακόμη και για μονοήμερη). Μία από τις ομορφότερες βίστες στον Κάμπο, με την οροσειρά της Ζήριας σε πλήρη ανάπτυξη στο background, θα απολαύσετε από το χωριό Φενεός (Σιβίστα). Αυτό το ήσυχο χωριουδάκι ερωτεύτηκαν η Εύχαρις Μπέκα και ο Βασίλης Ταμπουράκης και δημιούργησαν στην άκρη του τον ξενώνα «Εύχαρις Φιλόξενον». Άψογοι γνώστες της περιοχής, διοργανώνουν από φοβερές τζιπάδες με το τζιπ του ξενώνα και εξορμήσεις με mountain bikes μέχρι μανιταρο-εξορμήσεις τριγύρω από τη λίμνη Δόξα και περιηγήσεις στο ύπαιθρο. Ο ξενώνας διαθέτει όλα κι όλα 6 ευρύχωρα, ζεστά και καλόγουστα δωμάτια, όσα δηλαδή χρειάζονται για να νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε σπίτι φίλων. Εδώ μείναμε κι εμείς και κάθε πρωί, εκτός από τη θέα στον βυθισμένο στην ομίχλη Κάμπο, απολαμβάναμε το σπιτικό πρωινό που μας ετοίμαζε η Εύχαρις λίγο πριν από τις βόλτες μας στην περιοχή. Να σημειώσουμε ότι ακόμη μία αποκάλυψη στον Φενεό ήταν τα πολύ καλά κρεατικά που σερβίρουν οι κατά τ’ άλλα απλές ταβέρνες.

Φενεός – Στενό – Γκούρα – Μεσινό – Αρχαία Φενεός (Καλύβια) – λίμνη Δόξα

Άλλα πιο εξωστρεφή, άλλα πιο εσωστρεφή, με παλιά σπίτια να ρημάζουν ακριβώς δίπλα σε καινούργια, είναι τα χωριουδάκια που περιβάλλουν τον Κάμπο του Φενεού. Στάση θα κάνετε ασφαλώς στην Γκούρα. Το κεφαλοχώρι της περιοχής, στους δυτικούς πρόποδες της Ζήριας και με θέα μέχρι τον αντικρινό Χελμό, έχει μια όμορφη κεντρική πλατεία όπου δεσπόζει η εκκλησία των Ταξιαρχών (από το 1880). Λίγο νωρίτερα (1870) είχε χτιστεί το αρχοντικό της οικογένειας Πρεδάρη, το έτερο οικοδόμημα της πλατείας, το οποίο πλέον έχει μετατραπεί στον όμορφο ξενώνα «Αρχοντικό Πρεδάρη». Γοητευτική η αντίθεση ανάμεσα στο παμπάλαιο καφενείο με τη φουφού και το έντονα λουστραρισμένο ξύλινο ταβάνι πίσω από την εκκλησία και στο ζεστό cafe του «Αρχοντικού Πρεδάρη» με τους αναπαυτικούς δερμάτινους καναπέδες στην άλλη πλευρά της πλατείας. Στο χωριό θα βρείτε κατάστημα με μεγάλη ποικιλία σε ντόπια προϊόντα (μεταξύ άλλων, τυριά, όσπρια, μέλι, βότανα) αλλά και φούρνο-ζαχαροπλαστείο που προμηθεύει με φοβερό ζυμωτό ψωμί τις περισσότερες ταβέρνες της περιοχής. Ξαναπαίρνοντας τους δρόμους, το επόμενο χωριό είναι το Μεσινό, όπου στρίβουμε δεξιά ακολουθώντας τις ταμπέλες προς Αρχαία Φενεό. Το μικρό Αρχαιολογικό Μουσείο του χωριού θα το βρείτε κατά πάσα πιθανότητα κλειστό λόγω έλλειψης προσωπικού, οπότε συνεχίζετε πια προς το μαγευτικό τέλος αυτής της βόλτας, την τεχνητή λίμνη Δόξα. Η λίμνη, που δημιουργήθηκε το 1997, περιβάλλεται από ένα μεικτό δάσος με έλατα, δρυς, πεύκα και φουντουκιές. Θα την κυκλώσετε με το αυτοκίνητο, θα περπατήσετε στη στενή λωρίδα γης που βρίσκεται στο κέντρο της (εδώ τα σαββατοκύριακα θα βρείτε πάγκους με παραδοσιακά προϊόντα) μέχρι το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου και θα ανεβείτε μέχρι το Μοναστήρι Αγίου Γεωργίου για γλυκό τριαντάφυλλο. Από τη λίμνη ξεκινάει επίσης μονοπάτι που περνάει από το ξωκλήσι του Αϊ-Νικόλα και σκαρφαλώνει στην κορυφή της Ντουρντουβάνας.

Καρυά – Τρίκαλα

Αφήνοντας πίσω σας τον Φενεό και ακολουθώντας τις πινακίδες προς Καρυά, θα βρεθείτε πολύ σύντομα να ανηφορίζετε, με τη Μεγάλη Ζήρια από τα δεξιά να σας γνέφει σαν καταπράσινο παραβάν. Μετά από λίγη ακόμη ανηφόρα μέχρι τα 1500 μ. αρχίζει η κατάβαση στα Μεσαία Τρίκαλα. Ύστερα από τόσες ημέρες στην ήσυχη πλευρά του Φενεού, η μετάβαση στα κοσμοπλημμυρισμένα Τρίκαλα ομολογούμε πως μας φάνηκε… κάπως. Το ότι τα Τρίκαλα είναι αγαπημένος προορισμός για ζευγάρια και τα τελευταία χρόνια στην περιοχή είχε σημειωθεί ένα μεγάλο ξενοδοχειακό «μπουμ» το γνωρίζαμε. Το πόσο μεγάλο όμως ήταν αυτό το «μπουμ» είναι κάτι που πρέπει να το δεις για να το πιστέψεις, καθώς οι τρεις συνοικίες τείνουν πια να ενωθούν και είναι γεμάτες ταμπέλες και εισόδους ξενοδοχείων – δυστυχώς όχι πάντα με χαρακτήρα. Επισκεφθήκαμε όσους περισσότερους γινόταν και κάποια στιγμή πραγματικά κουραστήκαμε να βλέπουμε σουίτες σε ηδυπαθείς αποχρώσεις, τζακούζι ει δυνατόν δίπλα στο κρεβάτι, πίνακες τυλιγμένους με φτερά, λαμπατέρ με σειρές ολόκληρες από κρυσταλλάκια και μαριονέτες κρεμασμένες στους τοίχους. Ασφαλώς υπάρχουν περιπτώσεις ξενοδοχείων και ξενώνων που ξεχωρίζουν και ταιριάζουν σε αυτήν την αναμφισβήτητης ομορφιάς τοποθεσία, ένα σύμπλεγμα χωριών κυριολεκτικά κρεμασμένων πάνω από το απόλυτο πράσινο. Για να απολαύσετε το ποτάκι σας με αέρα βουνίσιο στα Μεσαία Τρίκαλα, προτιμήστε το «Λίθινο», με αδυναμία στους Faithless και κουκλίστικο παταράκι, και το «Έναστρο», με DJ τα σαββατόβραδα και μεγάλη τζαμαρία με υπέροχη θέα, ενώ στα πιο ήσυχα Κάτω Τρίκαλα εγγυημένη λύση αποτελεί το «Αλφαβητάριο».

Καστανιά – Στυμφαλία

Γι’ αυτήν τη βόλτα θα φτάσετε και πάλι μέχρι το Μεσινό, μόνο που αυτήν τη φορά θα συνεχίσετε ευθεία, πάνω στον κεντρικό δρόμο που ανηφορίζει σταδιακά, ακολουθώντας τις ταμπέλες προς Καστανιά. Μέχρι να φτάσετε στο χωριό, θα χορτάσετε μία από τις ομορφότερες διαδρομές της περιοχής. Από εκεί και πέρα, κατηφορίζετε προς τον Κάμπο της Στυμφαλίας με το εξαιρετικό Μουσείο Περιβάλλοντος του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς (ανοιχτό καθημερινά, εκτός Τρίτης, στις 10 π.μ.-5 μ.μ., είσ.: € 3) από τη μια και την ειδυλλιακή λίμνη της Στυμφαλίας από την άλλη. Αφορμή για όμορφη στάση το ολοκαίνουργιο all day cafe «Πυγολαμπίδα» πάνω στον κεντρικό δρόμο, στο ύψος των Καλλιάνων, ενώ το χωριό Κεφαλάρι στους πρόποδες της Μικρής Ζήριας αξίζει μια παράκαμψη. Ξαναβγαίνοντας στον κεντρικό, συνεχίζετε ευθεία προς Κιάτο και παίρνετε το δρόμο της επιστροφής προς Αθήνα.

3 off road διαδρομές

Η πιο κλασική off road διαδρομή είναι αυτή που ξεκινάει από την Γκούρα και καταλήγει στο πανέμορφο οροπέδιο της Σκαφιδιάς, σε υψόμετρο 1.400 μ., λίγο κάτω από τις κορυφές της Μεγάλης Ζήριας. Βρεθήκαμε εκεί την ώρα που έδυε ο ήλιος και, εκτός από ένα κοπάδι αλόγων που ζουν εκεί σε ημιάγρια κατάσταση, πετύχαμε κι ένα απίστευτο παιχνίδισμα του φωτός που έβαφε τις κορυφές της Ζήριας σε αποχρώσεις του πορτοκαλί, αφήνοντας το υπόλοιπο οροπέδιο στη σκιά. Αν συνεχίσετε βόρεια, η μικρούλα λίμνη Δασίου (έχει νερό μόνο το χειμώνα) δεν απέχει και πολύ. Οι άλλες δύο διαδρομές σύμφωνα με το athinorama.gr «ακροβατούν» μεταξύ Κορινθίας και Αχαΐας. Η πρώτη ξεκινάει από το Πανόραμα Φενεού και περιλαμβάνει οδήγηση στο απόλυτα συναρπαστικό Διάσελο του Κυνηγού, με δύσκολα και στενά περάσματα αλλά κι αίσθηση απόλυτης απομόνωσης από τον κόσμο. Καταλήγει στο καταπράσινο Πλανητέρο, ένα χωριό μέσα σε πλατανόδασος, όπου ακούγονται συνεχώς τα τρεχούμενα νερά του Αροάνιου ποταμού, λίγο προτού συναντήσει τον Λάδωνα. Gourmet στάση εδώ ο «Πλανητέρος», όπου σερβίρονται πέστροφες δικής τους εκτροφής μαγειρεμένες με εννιά διαφορετικούς τρόπους – συγκλονιστική η «πέστροφα amandin» με αμύγδαλα (2692032055). Η επιστροφή μπορεί να γίνει όλη στην άσφαλτο, μια εξίσου απολαυστική και καταπράσινη διαδρομή (με αρκετές στροφές) που περνάει από Κλειτορία, Πηγές Λάδωνα και Λυκούρια λίγο πριν από την Αρχαία Φενεό. Την τρίτη off road διαδρομή που συνδέει τον Φενεό με τη Ζαρούχλα δεν τη δοκιμάσαμε, αλλά οι ντόπιοι μας είπαν τα καλύτερα για τα 18 χλμ. που περνούν διαδοχικά από δάση δρυός, μαύρου πεύκου και ελάτης.

eirinika.gr