Αρχική Ν. Κορινθίας Γιατί ο Δήμος Κορινθίων δεν χρειάζεται Μάναντζερ αλλά Πολιτικό στα χρόνια της...

Γιατί ο Δήμος Κορινθίων δεν χρειάζεται Μάναντζερ αλλά Πολιτικό στα χρόνια της απλής αναλογικής

Ο Βασίλης Νανόπουλος υπήρξε ένας πετυχημένος Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας, τουλάχιστον μέχρι το 2014 που η επιθυμία του μεταλλάχθηκε και θέλησε να ασχοληθεί με το Δήμο Κορινθίων. Απέναντι σε ένα Δήμαρχο που ακόμη και οι άσπονδοι πολιτικοί του εχθροί θα έρθουν τώρα να παραδεχτούν ότι δούλεψε πολύ και έκανε τεράστιο έργο.

Παράλληλα όμως με το Επιμελητήριο Κορινθίας ο Βασίλης Νανόπουλος εργάζεται ως στέλεχος πολυεθνικής εταιρείας και εκεί μαθαίνει πέρα από τις πανεπιστημιακές του γνώσεις και το managment. Σε μία ιδιωτική εταιρεία που οι υπάλληλοί της είχαν καθημερινά όπως σε όλες τον φόβο της απόλυσης και της επόμενης μέρας. Αυτή ήταν και η ειδοποιός διαφορά του Δήμου Κορινθίων και μίας ιδιωτικής εταιρείας που προφανώς και δεν αντιλήφθηκε όταν παρέλαβε το Μέγαρο της Κολιάτσου.

Τα βάσανά του ξεκινούν πολύ γρήγορα αφού σκεπτόμενος ως μάναντζερ πρέπει πρώτα να επιτύχει την αυτοδυναμία του στα δημοτικά συμβούλια λόγω των ίδιων εδρών του με τον Πνευματικό και τον Σταυρέλη. Μονόδρομος η συνεργασία με Πιέτρη, Γκεζερλή και Σταυρέλη και δείχνει να το πετυχαίνει τουλάχιστον μέχρι τώρα. Βέβαια παρακολουθώντας αντίστοιχη δυσκολία αυτοδυναμίας στον Παναγιώτη Νίκα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, διακρίνουμε εντελώς διαφορετική τακτική από έναν άνθρωπο της αυτοδιοίκησης. Δεν έταξε και δεν έδωσε θέσεις αντιπεριφέρειας αλλά και θέσεις κλειδιά για την Περιφέρεια Πελοποννήσου στην αντιπολίτευση, παρά τις εικασίες των πολιτικών του αντιπάλων, σκεπτόμενος πολιτικά. Το Δήμο Καλαμάτας τον υπηρέτησε 13 χρόνια και γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα την αυτοδιοίκηση. Ξέρει πως το σωστό και το νόμιμο θα το ψηφίσουν όλοι, δεν χρειάζεται την εκ προοιμίου αυτοδυναμία και τοποθετεί τους εκλεγμένους και μη του συνδυασμού του στις σημαντικές θέσεις της Περιφέρειας.

Το άλλο μεγάλο αγκάθι του Δήμου είναι οι υπηρεσιακοί. Θέσεις διευθυντών υπηρεσιών που δεν αλλάζουν και δεν δέχονται πολλοί από αυτούς και μύγα στο σπαθί τους. Μη ελεγχόμενοι από τον Βασίλη Νανόπουλο αλλά και από κανέναν Δήμαρχο, ακολουθούν κατά το δοκούν την ερμηνεία που δίνουν οι ίδιοι στον νόμο και έρχονται αντιμέτωποι με την δημοτική αρχή αλλά και τους δικηγόρους του Δήμου. Βλέπετε, δεν είναι ιδιωτική εταιρεία να φοβούνται το αύριο αλλά Δημόσιο.

Ο Μάναντζερ είναι στο γραφείο του, ο Δήμαρχο ποτέ. Αλλη μία μεγάλη διαφορά του Νανόπουλου με τους πολιτικούς που έχουμε ζήσει. Οι Δήμαρχοι και ο Περιφερειάρχης πρέπει να είναι συνέχεια στο δρόμο και στα έργα που είναι σε εξέλιξη. Να παρακολουθεί αλλά και να αφουγκράζεται την αγωνία των πολιτών για την πόλη και τον Δήμο τους. Δεν θα πρέπει να έχει καμία εμπιστοσύνη στους Αντιδημάρχους και στους εργολάβους αν ο ίδιος δεν έχει εικόνα της κοινωνίας και των έργων. Περιορίζεται μόνο σε κάποιες στημένες φωτογραφίσεις (πάντα με γραβάτα) που εσφαλμένα οι άνθρωποι που τον συμβουλεύουν, θεωρούν ότι είναι καλό για την εικόνα του. Θα τον προτιμούσαμε αυθόρμητο, ακόμη και με λάσπες να είναι στην καρδιά των έργων.

Και κλείνω με τους “μαγικούς” ανθρώπους που έχει δίπλα του ο Βασίλης Νανόπουλος. Ασχετοι με την αυτοδιοίκηση λειτουργούν περισσότερο σαν image makers σε ένα Δήμο που μόνο κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται αλλά αυτούς που θα μεταφέρουν προβλήματα, αγωνίες και αιτήματα με την σοβαρότητα που αρμόζει στους Κορίνθιους πολίτες.

Τα σημαντικά αλλά καταφέρνει να τα κρατάει κεκαλλυμένα προβλήματα του Βασίλη Νανόπουλου έχουν ξεκινήσει ήδη. Ο κόσμος εισπράττει αδιαφορία σε ένα Δήμο που βρωμάει, που περιστοιχίζεται από ξερά χόρτα και που τα αιτήματά τους πέφτουν στο κενό. Κρατιούνται στεγανά στα εσωτερικά προβλήματα της “διευρυμένης” Συμμαχίας Πολιτών αλλά οι διαρροές ξεσπούν προς μεγάλης του απογοήτευση. Δεν θα τα καταφέρει να πάει μέχρι το τέλος της τετραετίας αν δεν κάνει αλλαγές εδώ και τώρα. Η τελευταία δε χρονιά του που θα αδειάσει ο συνδυασμός λόγω της προεκλογικής περιόδου, μάλλον θα είναι και η δυσκολότερη της θητείας του.

Σ.Μπαλή