Αρχική Ν. Κορινθίας Θα πραγματοποιηθούν οι εορτασμοί που είχαν ανασταλεί στην Νεμέα

Θα πραγματοποιηθούν οι εορτασμοί που είχαν ανασταλεί στην Νεμέα

1) ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ (ΡΑΧΙΩΤΙΣΣΑΣ)

α) ΣΑΒΒΑΤΟ 25-5-2020 ΟΡΘΡΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ (ΡΑΧΙΩΤΙΣΣΑ) ΩΡΑ 7:00 πμ

Το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής είναι χτισμένο βόρεια της σημερινής Νεμέας, πάνω στην ακρόπολη της αρχαίας πόλης του Φλιούντα, ερείπια του οποίου διακρίνονται στους πρόποδες του λόφου. Ανήκει στην ενορία Εισοδίων της Θεοτόκου με διάταγμα του 1905.

Κτισμένο στα θεμέλια και μέχρι τη μέση από ογκόλιθους παρμένους από την αρχαία πόλη το εκκλησάκι φανερώνει ότι είναι πολύ παλιό. Είναι χαρακτηριστικό δείγμα για το πώς οι παλαιοί χριστιανοί διέλυσαν τις κατασκευές των αρχαίων προγόνων τους για να κατασκευάσουν τους δικούς τους τόπους λατρείας. Το δάπεδο του ναού είναι κι αυτό στρωμένο με τεράστιους ογκόλιθους ενώ και στο ιερό υπάρχουν δύο θαυμάσιες αψίδες κατασκευασμένες από υλικά της αρχαίας πόλης.

Το μήκος του ναού είναι 11,50 μ., το πλάτος του 7,50μ. και το ύψος του 6 μ. Έχει χτιστεί σε δύο φάσεις καθώς έχει υποστεί επέκταση τριών μέτρων κατά μήκος, όπως φαίνεται στους τοίχους του. Το τέμπλο είναι ξύλινο και χρονολογείται από το 1974.

2)ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΟΛΥΟΥΧΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

α) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29-5-2020 ΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΟΥΧΟ ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ 7:00 μμ
β) ΣΑΒΒΑΤΟ 30-5-2020 ΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΟΡΘΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΟΥΧΟ ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ 7:00 πμ. ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΕΜΕΑΣ

O Άγιος Γεώργιος είναι το πιο γνωστό απ? όλα το ξωκλήσια της Νεμέας. Βρίσκεται δυτικά της πόλης και πάνω στο δρόμο που οδηγεί προς Λεόντιο, Πετρί και Ψάρι. Είναι χαρακτηρισμένο ιστορικό μνημείο. Το ιερό ναΰδριο του Αγίου Γεωργίου, ονομαζόμενο και Κάτω Αϊ-Γιώργης, υπήρξε παλιό μετόχι της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Φενεού ή Φονιά.

Ο ναός είναι βυζαντινού ρυθμού, πετρόκτιστος. Το μήκος του είναι 10,50 μ., το πλάτος του 5,50 μ. και το ύψος του 8,50 μ. Διαθέτει πολυγωνικό τρούλο και ένα φροντισμένο άλσος. Στο εσωτερικό του ναού διατηρούνται πολεμίστρες δείγμα πως στα ταραγμένα χρόνια της τουρκοκρατίας ο ναός υπήρξε σταθμός κλεφτών. Το δάπεδο του ναού είναι πέτρινο όπως και το τέμπλο του ιερού.

Δεμένο με την ιστορία του τόπου, αποτελεί και το σύμβολο της παλιάς ονομασίας της έδρας του δήμου. Δε γνωρίζουμε συγκεκριμένα πότε κτίστηκε. Υπολογίζεται ότι είναι κτίσμα του 14ου ή 15ου αιώνα. Με διάταγμα του 1905 ο ναός υπάγεται στην ενορία Εισοδίων της Θεοτόκου.

Στη Νεμέα μπορεί κανείς να συναντήσει πολλά ξωκλήσια με σημαντικότερα αυτό της Ζωοδόχου Πηγής και του Αγίου Νικολάου.