Αρχική Eπικαιρότητα Νέο έκτακτο διάγγελμα Μητσοτάκη: Τι θα ανακοινώσει για τουρισμό και οικονομία

Νέο έκτακτο διάγγελμα Μητσοτάκη: Τι θα ανακοινώσει για τουρισμό και οικονομία

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να ανακοινώσει αύριο το απόγευμα (σ.σ. Τετάρτη 19 Μαΐου του 2020) το σχέδιό του για την οικονομία και για τον τουρισμό. Επιπλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στην εργασία.

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Τι θα ισχύσει, με τους φόρους
Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει προβλέπουν στοχευμένες και για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια φορολογικές ελαφρύνσεις. Αυτές θα γίνουν σε τουρισμό, εστίαση, μεταφορές, κάλυψη από το δημόσιο μέρους των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, επιδότηση εργοδοτών για προσλήψεις νέων ανέργων καθώς και παροχή δανείων με ευνοϊκούς όρους κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οι φορολογικές παρεμβάσεις που σχεδιάζεται να ενεργοποιηθούν άμεσα για τη στήριξη του τουρισμού, της εστίασης και των μεταφορών προβλέπουν: Επιλεκτικές μετατάξεις προϊόντων από το συντελεστή ΦΠΑ 24% στο 13% όπως καφές, αναψυκτικά, χυμοί, ροφήματα και τσάι τα οποία όταν σερβίρονται επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24% και κατανάλωση εκτός καταστήματος με 13%. Μείωση του ΦΠΑ για τη διαμονή στα ξενοδοχεία στο 6% από 13% που είναι σήμερα.

Κατάργηση του τέλους διαμονής, που κυμαίνεται από 0,50 ευρώ έως 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Αυτό θα ισχύσει ανάλογα με την κατηγορία των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων. Μείωση του ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια στο 13% από 24%. Ειδικά κίνητρα με φόρο-απαλλαγές και μειώσεις εισφορών σε τουριστικές επιχειρήσεις για την υλοποίηση επενδύσεων.

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Τι θα ισχύσει, με επιδοτήσεις και άλλα
Επίσης προωθούνται το «κούρεμα» της προκαταβολής φόρου στο 70% ή 50% για 1 εκατ. επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Προωθούνται ελαφρύνσεις για 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων με μείωση ενοικίου 40% με τη μορφή πίστωσης φόρου. Αυτός θα προκύψει από την εφαρμογή κλιμακωτού συντελεστή επί του ύψους των εισοδηματικών απωλειών. Επιπλέον, θα συμψηφισθεί με οφειλές από το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ.

Το κυβερνητικό πακέτο περιλαμβάνει επιδοτήσεις αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών για την αποτροπή νέου κύματος ανέργων και την αναπλήρωση απωλειών στις αποδοχές των εργαζομένων με δυσμενή μετατροπή των συμβάσεων τους. Σε πρώτη φάση οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας που θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο θα χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα εφαρμοσθούν πιλοτικά σε κλάδους που παρά το σπάσιμο της «καραντίνας» εμφανίζουν αισθητή πτώση του τζίρου. Στη συνέχεια και με την εισροή των κονδυλίων από το κοινοτικό πρόγραμμα SURE το μέτρο θα επεκταθεί.

Η επιδότηση μισθών δεν θα είναι οριζόντια καθώς κάτι τέτοιο θα πυροδοτούσε μαζικές μετατροπές συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε ευέλικτες μορφές ενώ θα ισχύσει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα 3-4 μήνες και το ανώτερο έως το τέλος του έτους σε συνάρτηση με τις δημοσιονομικές αντοχές και ευρωπαϊκά κονδύλια.

Στο μέτωπο της ρευστότητας η κυβέρνηση προχωρά στην αξιοποίηση και την αύξηση των πόρων από το ΕΣΠΑ και τα εγγυοδοτικά ταμεία για την φθηνή και με εγγυήσεις χρηματοδότηση επιχειρήσεων σε νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας με στόχο να ενισχυθούν τα κεφάλια κίνησης και να στηριχθεί η επανεκκίνηση τους.