Αρχική Περ. Πελοποννήσου Τα «μπαλώνει» η κυβέρνηση για το φυσικό αέριο! Δικαιώνεται ο Περιφερειάρχης Π....

Τα «μπαλώνει» η κυβέρνηση για το φυσικό αέριο! Δικαιώνεται ο Περιφερειάρχης Π. Νίκας

Οι αντιδράσεις στην Πελοπόννησο, αλλά και σε όλη την Ελλάδα για την απένταξη οκτώ πόλεων σε Πελοπόννησο και Κεντρική Μακεδονία από τον σχεδιασμό της ΔΕΔΑ για την επέκταση των δικτύων διανομής φυσικού αερίου, είχαν ως αποτέλεσμα να προσπαθεί να αναδιπλωθεί η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης εξέφρασε τη βούληση του ΥΠΕΝ να πάει το φυσικό αέριο σε όσες περισσότερες πόλεις γίνεται και στην Πελοπόννησο και στην Δυτική και την Κεντρική Μακεδονία, προσθέτοντας ότι η ΔΕΔΑ θα χρησιμοποιήσει όλα τα νομικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να μπορέσει να κάνει η ίδια τα έργα για τα δίκτυα φυσικού αερίου.

Ο κος Χατζηδάκης έριξε τις ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση που έδωσε –όπως είπε -στην ΡΑΕ το δικαίωμα να απεντάσσει έργα αν δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία εντός 18μηνου.

Όπως δήλωσε «Η ΡΑΕ, της οποίας σέβομαι την ανεξαρτησία, αλλά δεν την ορίσαμε εμείς, εξάντλησε την αυστηρότητά της. Η ΔΕΔΑ θα χρησιμοποιήσει όλα τα νομικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να μπορέσει να κάνει η ίδια τα έργα για τα δίκτυα φυσικού αερίου στις πόλεις της Βέροιας και των Γιαννιτσών που έχουν επιταχυνθεί», είπε.

Τόνισε παράλληλα τη βούληση του ΥΠΕΝ «να πάει το φυσικό αέριο σε όσες περισσότερες πόλεις γίνεται και στην Πελοπόννησο και στην Δυτική και την Κεντρική Μακεδονία».

Τέλος, αναφορικά με την ενσωμάτωση της ΔΕΠΑ Διεθνών στην ΕΔΕΥ (που προβλέπει ο περιβαλλοντικός νόμος) και τα δήθεν «ασυμβίβαστα» που δημιουργεί –κατά τον ΣΥΡΙΖΑ- η συμμετοχή 35% των ΕΛΠΕ στην ΔΕΠΑ Διεθνών, ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εξαγοραστεί το μερίδιο των ΕΛΠΕ στη ΔΕΠΑ Διεθνών.

Εξέφρασε ωστόσο την έκπληξή του που ο ΣΥΡΙΖΑ κόπτεται για την συμμετοχή των ΕΛΠΕ στη ΔΕΠΑ Διεθνών, αλλά δεν είχε κανένα πρόβλημα να συμμετέχουν τα ΕΛΠΕ με 35% και ένας ακόμα ιδιώτης επενδυτής με 14% στην υπό δημόσιο έλεγχο ΔΕΠΑ Υποδομών (που περιελάμβανε και τα διεθνή έργα) όπως προβλεπόταν από το δικό του σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ. «Ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στο αλεύρι», τόνισε χαρακτηριστικά.

anagnostis.org