Αρχική Eπικαιρότητα Προχωρά το πρόγραμμα διανομής υπολογιστών στους μαθητές

Προχωρά το πρόγραμμα διανομής υπολογιστών στους μαθητές

Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε η αρμόδια ευρωπαία Επίτροπος για θέματα Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας Mariya Gabriel κατά την παρέμβασή της σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσαν την Πέμπτη το Martens Centre for European Studies και το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Η κα Gabriel τόνισε ότι από την Επιτροπή τέθηκε αμέσως ως προτεραιότητα ο συντονισμός για την προώθηση βέλτιστων πρακτικών στην ψηφιακή εκπαιδευτική μεθοδολογία και αναδείχθηκε η σημασία οι μαθητές να ενισχυθούν με τις απαραίτητες δεξιότητες και εξοπλισμό ώστε κανένα παιδί να μη μείνει πίσω. Προανήγγειλε μάλιστα ότι σε αυτό το πλαίσιο κινείται το action plan της Επιτροπής για το θέμα.

Από την πλευρά της η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Σοφία Ζαχαράκη ανέφερε ότι η κρίση του κορωνοϊού λειτούργησε ως ψηφιακός επιταχυντής, καθώς μέσα σε λίγες ημέρες λειτούργησαν οι απαραίτητες διαδικτυακές πλατφόρμες και δημιουργήθηκε ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 13 Μαρτίου είχαν λογαριασμούς στο ψηφιακό εκπαιδευτικό περιβάλλον περίπου 90 χιλιάδες μαθητές και σε μόλις δέκα ημέρες ο αριθμός αυτός είχε γίνει πάνω από ένα εκατομμύριο. Συγχρόνως λειτουργούν εκατοντάδες χιλιάδες ψηφιακές τάξεις.

computers-2

Σημαντική πρόκληση, ανέφερε η κυρία Ζαχαράκη, ήταν η έλλειψη του απαραίτητου εξοπλισμού τόσο από τα σχολεία όσο και από τους μαθητές προκειμένου να υπάρξει πλήρης πρόσβαση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, κάτι που στη χώρα μας αντιμετωπίζεται και με τις σημαντικές δωρεές ιδιωτών που ευαισθητοποιήθηκαν άμεσα. Όπως υπογράμμισε «στόχος μας είναι ο περιορισμός των ανισοτήτων στην ψηφιακή πρόσβαση των μαθητών στην εκπαίδευση».

Σημειώνεται ότι μέχρις στιγμής έχουν συγκεντρωθεί δωρεές άνω των τριών εκατομμυρίων, με μεγαλύτερο δωρητή μέχρι στιγμής τον Όμιλο Olympia του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού. Tρεισήμισι χιλιάδες tablets και laptops παραδίδονται σε μαθητές όλης της Ελλάδος εκ μέρους των εταιρειών Public-MediaMarkt. Επίσης, 770 laptops διανέμει η εταιρεία Sunlight, και αυτή μέλος του ομίλου Olympia, σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στους δήμους Καβάλας, Ξάνθης, Τοπείρου Μύκης, Αβδήρων και Κομοτηνής. Υπενθυμίζεται ότι η διάθεση γίνεται με ευθύνη των διευθυντών των σχολείων σε παιδιά που διαπιστωμένα δεν ήταν σε θέση να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους εξ αποστάσεως.