Αρχική Ν. Κορινθίας Αριστοτέλειο Κορινθιακό Εκπαιδευτήριο: Βασική μας μέριμνα η υγεία των μαθητών και του...

Αριστοτέλειο Κορινθιακό Εκπαιδευτήριο: Βασική μας μέριμνα η υγεία των μαθητών και του προσωπικού

ΕΥΡΥΧΩΡΕΣ, ΕΥΑΕΡΕΣ ΚΑΙ ΕΥΗΛΙΕΣ
ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

Την 11η Μαΐου οι μαθητές της Γ’ Λυκείου και από την 18η Μαΐου οι μαθητές του Γυμνασίου και των υπολοίπων τάξεων του Λυκείου, καθώς και οι εκπαιδευτικοί των αντίστοιχων βαθμίδων επανέρχονται στην “δια ζώσης” διδασκαλία. Όπως είναι ήδη γνωστό, το Υπουργείο Παιδείας όρισε τον χωρισμό των τμημάτων σε δυο υποτμήματα, με μέγιστο αριθμό μαθητών έκαστον 15. Το ένα εκ των υποτμημάτων παρακολουθεί την σχολική διδασκαλία, ΔΕΥΤΕΡΑ, ΤΕΤΑΡΤΗ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και το άλλο ΤΡΙΤΗ, ΠΕΜΠΤΗ. Την επόμενη εβδομάδα, ισχύει η αντίστροφη σειρά.

ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ, ΛΟΓΩ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΑΙΘΟΥΣΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΥΧΩΡΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ, ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΥΠΟΤΜΗΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ, ΜΕ ΜΕΓΙΣΤΟ ΑΡΙΘΜΟ ΜΑΘΗΤΩΝ 14 ΚΑΙ 15 ΚΑΙ ΤΟ Σ Η Μ Α Ν Τ Ι Κ Ο Τ Ε Ρ Ο, ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΤΜΗΜΑΤΩΝ ΘΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ Π Ε Ν Θ Η Μ Ε Ρ Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ Ο Χ Ι Ε Κ Π Ε Ρ Ι Τ Ρ Ο Π Η Σ.

ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ, ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ, ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΩΘΙ ΚΑΝΟΝΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ, ΠΟΥ ΥΠΕΡΘΕΜΑΤΙΖΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ (για παράδειγμα, το Υπουργείο ορίζει ως αποδεκτή φυσική απόσταση μεταξύ των μαθητών, εντός της αιθούσης, το 1,5 μέτρο… ΕΜΕΙΣ ΟΡΙΖΟΥΜΕ, ΩΣ ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΤΑ 2 ΜΕΤΡΑ…) :

1ον) ΣΧΟΛΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ: Ο Οδηγός, ο συνοδός εκπαιδευτικός και οι μεταφερόμενοι μαθητές φορούν μάσκα. Τα λεωφορεία απολυμαίνονται πριν και μετά από κάθε δρομολόγιο. Μεταφέρουν μαθητές με πληρότητα 50%. Κάθεται δηλαδή ένας μαθητής ανά δύο θέσεις. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: ΣΧΟΛΙΚΟ, ΜΕ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ 22 μεταφερόμενους μαθητές, επιβιβάζει 11.

2ον) ΑΠΟΣΤΑΣΗ: Κάθε μαθητής, εν ώρα μαθήματος, κάθεται ΜΟΝΟΣ στο «ΔΙΚΟ» του θρανίο σε απόσταση 2 μέτρων από τον πλησιέστερο συμμαθητή του. ΟΙ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ έχουν εμβαδόν 40-50-60 τετραγωνικά μέτρα εκάστη.

3ον) Κατά την διάρκεια του μαθήματος, οι πόρτες των αιθουσών παραμένουν ανοιχτές, όπως και τα παράθυρα. (ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ότι όλες οι αίθουσες είναι διαμπερείς. Η μια πλευρά κάθε αίθουσας, αυτή που βρίσκεται προς το εξωτερικό προαύλιο αποτελείται από ΑΝΟΙΓΟΜΕΝΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ. Εκ διαμέτρου αντίθετα, βρίσκεται μεγάλη πόρτα που βλέπει προς το διάδρομο).

4ον) Συναφές με το προηγούμενο: ΟΙ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΑΕΡΕΣ ΚΑΙ ΕΥΗΛΙΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ, ΟΤΑΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΠΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΣΧΗΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΡΕΥΜΑ.

5ον) ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΥΡΟΕΙΔΕΙΣ, ΜΕ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ 40X30 ΜΕΤΡΑ. ΤΟ ΠΛΑΤΟΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ 4 ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΛΕΥΡΕΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ, ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟΙ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΥΝΕΧΩΣ ΝΑ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ Ο ΑΕΡΑΣ.

6ον)Στα διαλείμματα οι μαθητές βγαίνουν στον προαύλιο χώρο του σχολείου εκτάσεως 15 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ.

7ον) Στα διαλείμματα τηρούνται οι αποστάσεις των 2 μέτρων ανάμεσα στους μαθητές. Απαγορεύονται τα ομαδικά παιχνίδια.

8ον) Κατά την ώρα της γυμναστικής δεν πραγματοποιούνται ομαδικά αθλήματα. Ο γυμναστής τηρώντας την απόσταση των 2 μέτρων για όλους, διδάσκει επιτόπιες ασκήσεις ενδυνάμωσης στους μαθητές.

9ον) Στην πρωινή προσευχή, οι μαθητές συγκεντρώνονται και σχηματίζουν «γραμμές» ανά τμήμα, τηρώντας την απόσταση των 2 μέτρων ο ένας από τον άλλον.

10ον) Στις τουαλέτες -έξω από την πόρτα – παρίσταται -όπως πάντα- υπεύθυνος εκπαιδευτικός που επιβλέπει.

11ον)ΚΑΘΕ ΠΡΩΙ, ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΕΡΝΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΜΕΤΡΗΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ. Όποιος έχει υψηλή θερμοκρασία επιστρέφει στο σπίτι και επανέρχεται στο σχολείο με χαρτί ιατρού, ότι είναι υγιής και έχει ξεπεράσει το στάδιο μετάδοσης του οποιουδήποτε ιού.

12ον)Γενικά, όποιο παιδί νοσεί επανέρχεται στο σχολείο ΜΟΝΟ με ιατρική γνωμάτευση, ότι πλέον δεν μεταδίδει τον ιό.

13ον) Έχει οριστεί υπεύθυνος καθαριότητας του σχολείου που, συνεχώς με ειδικό υγρό, απολυμαίνει επιφάνειες (πόμολα κτλ.) καθώς και σφουγγαρίζει όλο το δάπεδο.

14ον) Έχουν τοποθετηθεί απολυμαντικές συσκευές με αντισηπτικό υγρό, για να απολυμαίνουν τα χέρια τους οι μαθητές και το προσωπικό του σχολείου. Γίνονται από τους εκπαιδευτικούς συνεχείς συστάσεις για την καθαριότητα, κυρίως των χεριών. Επίσης προτροπές προς τους μαθητές να μην αγγίζουν το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα).

15ον) Το σχολείο έχει απολυμανθεί πολλαπλώς. Ιδιαίτερα όμως, στα εργαστήρια (Πληροφορική, Βιολογία, Χημεία…) απολυμαίνονται οι κοινόχρηστες επιφάνειες (γραφεία, πληκτρολόγια … κτλ) στο τέλος κάθε διδακτικής ώρας. Ειδικά, το πρακτικό μάθημα «Πληροφορική», πραγματοποιείται με κάλυψη των πληκτρολογίων με μεμβράνη οικιακής χρήσεως, η οποία αφαιρείται μετά από κάθε χρήση.

16ον) Ουδείς από τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό του σχολείου προσεγγίζει μαθητή. Τηρεί την απόσταση των 2 μέτρων.

17ον) Οι εκπαιδευτικοί στα γραφεία, τηρούν την απόσταση των 2 μέτρων.

18ον) Γονείς που παραλαμβάνουν το μεσημέρι τα παιδιά από το σχολείο εισέρχονται στο χώρο της Γραμματείας ανά τέσσερις και τηρούν την απόσταση των 2 μέτρων.

19ον) Στο χώρο εστίασης του εκπαιδευτηρίου (200 τ.μ), οι μαθητές θα σιτίζονται ανά δυο τμήματα τηρώντας την απόσταση των 2 μέτρων. Όλο το προσωπικό (μάγειρας , υπεύθυνη σίτισης και εκπαιδευτικοί ) θα παρευρίσκονται με μάσκες και θα επιβλέπουν για την τήρηση της απόστασης των 2 μέτρων.

20ον) Προτρέπουμε μαθητές και εκπαιδευτικούς – ΚΥΡΙΩΣ ΟΤΑΝ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ – να φορούν μάσκα ιατρική, για την αποφυγή διασποράς σταγονιδίων που μεταδίδουν τον ιό.

21ον)ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΨΥΞΗΣ – ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ. ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΛΑΒΟΥΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ Ε.Ο.Δ.Υ, ΟΤΙ Η ΧΡΗΣΗ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ. ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ, ΟΤΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΩΣ ΕΓΙΝΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ, ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ.

22ον) Η χρήση ιατρικής μάσκας ορίζεται ως αναγκαία, κυρίως για όλο το προσωπικό του σχολείου αλλά και για τους μαθητές. Οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να φέρουν τις μάσκες από το σπίτι. Για το προσωπικό, τις εξασφαλίζει το ΣΧΟΛΕΙΟ.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εννοείται, ότι το ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ είναι άμεσα και εύκολα προσβάσιμο για τους μαθητές – συνανθρώπους μας, που έχουν κινητικά προβλήματα ή συγκαταλέγονται στα ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ. Από συστάσεως σχολείου, ειδικές ράμπες οδηγούν τους μαθητές σε όλους τους χώρους και ειδικότερα σε αυτούς που θεωρούνται απαραίτητοι (αίθουσα, αίθουσα προβολών με προτζέκτορα , κυλικείο, τουαλέτες, γραφεία νηπιαγωγών – δασκάλων – καθηγητών, προαύλιο κτλ).

ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΝΕΡΓΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΕΛΑΒΕ ΧΩΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΕΣ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΥΣ -ΠΑΘΟΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΤΟ Ε.Σ.Υ, ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΑ 17 ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ.

ΒΑΣΙΚΗ ΜΑΣ ΜΕΡΙΜΝΑ Η ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΑΣ.